Mantgumers verkennen het gebied waarin het Plan Boppeslach wordt gerealiseerd.
Mantgumers verkennen het gebied waarin het Plan Boppeslach wordt gerealiseerd. Foto: Rinse Westerdijk, Studio Dyk

Van baggerdepot naar recreatieplek: Mantgumers verfraaien het dorp

Samenleving

MANTGUM - Mantgumers stropen de mouwen op om eigen dorp te verfraaien. Op feestelijke wijze is afgelopen zaterdag in Mantgum bekend gemaakt dat een Europese Leader-POP3+ subsidie van € 150.000 is toegewezen aan Plan Boppeslach. 

Plan Boppeslach is een dóór en vóór Mantgumers ontwikkeld plan om de omgeving rondom het multifunctionele centrum de Wjukken een upgrade te geven. Rode draad in het plan: het stimuleren van beweging, ontmoetingen en mienskip. 

Baggerdepot wordt getransformeerd naar recreatieplaats

Het baggerdepot aan de rand van het dorp - dat centraal tussen de steden Leeuwarden en Sneek ligt - wordt in het plan getransformeerd naar recreatieplaats, waar onder andere een verhard wandelpad en een natuurspeelplaats voor kinderen wordt aangelegd. MFC Wjukken krijgt een groter terras en een meer toegankelijke entree.

Bijzonder aan plan Boppeslach is dat het “fan ûnderen op” komt. Het initiatief komt vanuit de sportverenigingen in het dorp die enkele jaren geleden de handen ineensloegen bij een NLdoet-actie. Zaterdag konden alle Mantgumers kennis maken met de bedachte plannen met de ondertitel “fan bagger nei better”.

Tot nu tot ruim 162.000 euro bijeen gehad

Nadat projectleider Jant van Dijk het tot nu toe opgehaalde geldbedrag van € 162.500 bekendmaakte, konden de inwoners van Mantgum zaterdag hun ideeën en wensen kenbaar maken tijdens een wandeling langs foto’s van de verschillende onderdelen in het plan. Ook de mening van de kinderen werd gevraagd. De kabelbaan, de fietscrossbaan en de natuurspeeltuin gooiden hoge ogen.

Naast de plannen voor herinrichting van het baggerdepot, dat door dorpelingen samen met dorpsgenoot en tuinontwerper Nico Kloppenborg is ontworpen, omvat Plan Boppeslach ook de realisatie van een beweegtuin en aanpassing van het terras van de Wjukken. Vanwege ligging en verschil in hoogte, heeft dit multifunctionele centrum momenteel nog te weinig verbinding met het naastgelegen sportveld. Een uitbouw van het terras richting het sportveld is de oplossing.

Vierduizend vrijwilligersuren van Mantgumers

Mantgumers gaan dit project realiseren door gezamenlijk de mouwen op te stropen. Naast bijdragen uit fondsen en subsidies, vraagt het project ook 4.000 vrijwilligersuren van Mantgumers. De initiatiefnemers twijfelen niet aan de haalbaarheid

“In protte frijwilligers ha harren al oanmelden om te helpen mei straten, snoeien, timmerjen, it naaien fan kessens of it sierden fan sop foar frijwilligers. Mei syn allen de skouders der ûnder sette, dat is machtich moai. Mei elkoar en foar elkoar”, aldus van Dijk.

Plan Boppeslach maakt duidelijk wat een kleine, enthousiaste mienskip bottom-up kan realiseren door krachten te bundelen.

Afbeelding
Veel schade en verkeersoverlast bij kop-staartbotsing in Leeuwarden 112-Nieuws 6 uur geleden
Roos en Lionne tijdens de finale
Studenten van Aeres VMBO behalen de eerste plek bij de Skills Awards Educatie 9 uur geleden
Afbeelding
Succesvolle pilot Aanpak Vroegsignalering wordt voortgezet met EropAf-team Financieel 11 uur geleden
Afbeelding
Wat is er te doen tijdens Koningsdag 2024 in Leeuwarden? Cultuur 13 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 25 apr, 15:00
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 25 apr, 12:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00