Roos en Lionne tijdens de finale
Roos en Lionne tijdens de finale Foto: Jordi Sloots

Studenten van Aeres VMBO behalen de eerste plek bij de Skills Awards

Educatie

LEEUWARDEN – Op 20 en 21 maart vond in ‘s-Hertogenbosch de landelijke Skills Talents finale plaats. VMBO-studenten uit heel Nederland kwamen in duo’s samen om aan de teamvakwedstrijden mee te doen. Zo deden ook Lionne Broekstra en Roos Groenendijk van het Aeres College in Leeuwarden mee. Zij namen zelfs de eerste prijs mee naar huis in de categorie: bloemwerk. 

Lionne en Roos zitten in hun examenjaar en kozen dit jaar voor het keuzevak bloem en styling. Elk jaar doen er studenten van het Aeres College mee aan de Skills Talents, maar dit jaar was de eerste keer dat een duo de eerste prijs te pakken kreeg. 


Foto: Jordi Sloots

De voorrondes  

Op school begonnen de voorrondes van de Skills Talents al. Hier gingen klasgenoten, die ook hadden gekozen voor het keuzevak bloemwerk, de strijd met elkaar aan. De winnaars hiervan mochten hun school vertegenwoordigen in een wedstrijd tegen duo’s uit heel Friesland. Ook deze wedstrijd wonnen Roos en Lionne, waardoor ze naar de grote finale in ‘s-Hertogenbosch mochten. Hier gingen in totaal acht duo’s voor de winst. 

“Het begon eerst een beetje als grapje,” vertelt Roos. “We hoorden dat we dan naar Amsterdam zouden gaan en toen zeiden we meteen: daar willen we heen,” vult ze aan. “We hadden bedacht dat we overdag even konden shoppen,” legt Lionne uit. Maar nadat ze de eerste wedstrijd hadden gewonnen, waren ze vastberaden om hun uiterste best te doen. “We dachten: nu willen we ook alles winnen,” aldus Lionne. Uiteindelijk bleek dat de finale in ‘s-Hertogenbosch werd gehouden. 

Voorbereiding  

In de les werd er veel geleerd over bepaalde technieken. “Bijvoorbeeld het aftapen van ijzerdraad. Dit moet je doen zodat het niet verkleurt. De geleerde technieken leveren ook weer punten op,” legt Lionne uit. “We hadden  bijvoorbeeld ook een opdracht waarbij we de bladeren van de ene roos op de andere moesten plakken, zodat het een grote roos leek. Deze tactiek hebben we ook verwerkt in de wedstrijd, dus dat kwam heel goed van pas,” vult Roos aan. 

Vanuit de school werd het vervoer geregeld. “Met de bus van Firda zijn wij naar ‘s-Hertogenbosch gegaan en we kregen van school een heel mooi schort met de schoolnaam erop geborduurd, dus dat was allemaal goed geregeld”, aldus Roos. 

De finale  

In de finale moesten Roos en Lionne onder andere een boeket in frame- en waaiervorm, een verzorgingsplan, een Japans welkom-corsage, en een prijsberekening maken. “We zaten er op een gegeven moment echt goed in en toen we om ons heen keken, dachten we: het is knap als we derde worden,” legt Lionne uit. “Wij vonden op dat moment het werk van de andere kandidaten zoveel beter,” vertelt ze.  

Roos en Lionne waren een uur van tevoren klaar.. “Toen hebben we echt de tijd gestoken in het verzorgingsplan door het mooi op te schrijven en tekeningetjes te maken,” vult Roos aan. Ook werden de dames beoordeeld op de samenwerking. Zo vertelt Roos dat zij en Lionne voorheen nooit echt hadden samengewerkt. “Ineens viel het heel goed samen,” aldus Roos. 

Het leukste aan de awards vonden de meiden het constant bezig zijn. “Je bent de hele tijd lekker aan het werken en je kijkt om je heen wat er bij anderen gebeurt,” legt Roos uit. Er waren verder ook geen dingen waar het duo tegenaan liep. “Het was heel gezellig. We waren heel hecht met het team van onze school en hebben door deze ervaring nieuwe mensen leren kennen,” vertelt Lionne. 

Toekomst van Roos en Lionne  

Een toekomst in bloemstyling zit er voor Roos en Lionne niet in, al zijn ze wel heel blij met alle vaardigheden die ze hebben geleerd om bloemstukken te maken. Roos heeft de ambitie om misschien in de toekomst nog wel in een bloemenwinkel te staan. Ze wil echter eerst de kappersopleiding volgen met nagelstyling erbij en Lionne wil graag de kinderverpleging in. Over een aantal jaren kunnen ze weer meedoen aan de Skills Awards op MBO-niveau. “Als die kans er is, ga ik zeker weer meedoen,” vertelt Lionne, waar Roos het ook zeker mee eens is. “Het was zo’n leuke ervaring, ik zou het zo weer doen!” aldus Roos.

Voor studenten die twijfelen om mee te doen aan de Skills Talents, hebben ze een kort maar krachtig advies: “Doe het gewoon! Wees jezelf en gebruik je eigen ideeën.”

De spelers van SC Cambuur balen.
SC Cambuur verliest van Roda en maakt zich op voor bijzondere wedstrijd Sport 18 uur geleden
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Friese kunstenaars Wopke van der Heide en Marijke Buurlage exposeren in de Nieuwe Smederij Cultuur 30 apr, 10:00