Afbeelding

Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen

Column

Eén van de dingen waar ik bij mezelf het meeste een hekel aan heb, is uitstelgedrag. Ik zie nu al een paar dagen een mand schone was voor de wasdroger staan. Gewassen, gedroogd en op een kreukelige hoop in de wasmand.

Heb ik geen tijd gehad? Nee, ik had het prima even kunnen doen. Had ik er geen zin in? Volgens mij niet eens over nagedacht. Eigenlijk vind ik was opvouwen en opruimen altijd wel een klus die prettig resultaat geeft. Maar ik weet ook dat ik niet echt last heb van het uitstellen van die klus. Er liggen nog genoeg spullen in de kast en als ik de handdoeken opvouw, strijk ik de kreukels er wel weer uit.

Toen ik wat langer nadacht over mijn uitstelgedrag realiseerde ik me dat het vooral gaat om dingen die geen schade geven en kennelijk denk ik er onbewust toch over na. Ik weet ook dat ik soms dingen eerst uitstel en vervolgens helemaal niet doe. De nieuwe broeken van mijn lief maak ik niet zelf korter, die breng ik naar de kleermaker.
Maar er ontstaat ook wel eens tijdsdruk door mijn gedrag en dan merk ik dat ik creatiever wordt. Ik heb soms die druk van het laatste moment ook nodig om met creatieve oplossingen te komen. Ik kan me beter focussen en efficiënter werken als er een deadline opduikt.

Het vervelende van uitstellen is dat er in mijn achterhoofd toch vaak een stemmetje klinkt dat zegt: was opruimen, afspraak maken bij de huisarts, winterjassen opbergen, administratie archiveren, kledingkast opruimen enzovoorts.

Waarom ik het uitstel? Waarschijnlijk, omdat het kan zonder dat het gevolgen heeft en omdat ik me gemakkelijk af laat leiden voordat ik echt begonnen ben.
Dit weekend pakte ik ineens de lastigste taak op, de kledingkast opruimen. Een rol grijze zakken erbij om spullen voor de kledingcontainer te verzamelen. Met zowaar een onverwachte beloning, want ik vond een mooie tas terug, waarvan ik niet eens meer wist dat ik die kwijt was.

Er staan nu wel een paar zakken voor de kast. Maar echt, die breng ik morgenochtend meteen weg. En anders stel ik het even uit tot het weekend.

www.heerenhage.nl / www.aldlanstate.nl

Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Friese kunstenaars Wopke van der Heide en Marijke Buurlage exposeren in de Nieuwe Smederij Cultuur 30 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Cultuur 30 apr, 08:00