Afbeelding

Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen

Column

Eén van de dingen waar ik bij mezelf het meeste een hekel aan heb, is uitstelgedrag. Ik zie nu al een paar dagen een mand schone was voor de wasdroger staan. Gewassen, gedroogd en op een kreukelige hoop in de wasmand.

Heb ik geen tijd gehad? Nee, ik had het prima even kunnen doen. Had ik er geen zin in? Volgens mij niet eens over nagedacht. Eigenlijk vind ik was opvouwen en opruimen altijd wel een klus die prettig resultaat geeft. Maar ik weet ook dat ik niet echt last heb van het uitstellen van die klus. Er liggen nog genoeg spullen in de kast en als ik de handdoeken opvouw, strijk ik de kreukels er wel weer uit.

Toen ik wat langer nadacht over mijn uitstelgedrag realiseerde ik me dat het vooral gaat om dingen die geen schade geven en kennelijk denk ik er onbewust toch over na. Ik weet ook dat ik soms dingen eerst uitstel en vervolgens helemaal niet doe. De nieuwe broeken van mijn lief maak ik niet zelf korter, die breng ik naar de kleermaker.
Maar er ontstaat ook wel eens tijdsdruk door mijn gedrag en dan merk ik dat ik creatiever wordt. Ik heb soms die druk van het laatste moment ook nodig om met creatieve oplossingen te komen. Ik kan me beter focussen en efficiënter werken als er een deadline opduikt.

Het vervelende van uitstellen is dat er in mijn achterhoofd toch vaak een stemmetje klinkt dat zegt: was opruimen, afspraak maken bij de huisarts, winterjassen opbergen, administratie archiveren, kledingkast opruimen enzovoorts.

Waarom ik het uitstel? Waarschijnlijk, omdat het kan zonder dat het gevolgen heeft en omdat ik me gemakkelijk af laat leiden voordat ik echt begonnen ben.
Dit weekend pakte ik ineens de lastigste taak op, de kledingkast opruimen. Een rol grijze zakken erbij om spullen voor de kledingcontainer te verzamelen. Met zowaar een onverwachte beloning, want ik vond een mooie tas terug, waarvan ik niet eens meer wist dat ik die kwijt was.

Er staan nu wel een paar zakken voor de kast. Maar echt, die breng ik morgenochtend meteen weg. En anders stel ik het even uit tot het weekend.

www.heerenhage.nl / www.aldlanstate.nl

Leeuwarden
Brandweer ingezet voor vergeten pan op vuur in Leeuwarden Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
De voorstelling Droomvogels is op 29, 30, 31 mei en 1 juni te zien in Podium Explore in Leeuwarden. Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 19 mei, 18:00
Afbeelding
Ontdek de nieuwste singer-songwriters van Friesland op 31 mei in Leeuwarden Cultuur 19 mei, 15:00
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Koningin Maxima
Koningin Máxima in gesprek met GreenInclusive over Friese natuurlijke waardeketen ' Algemeen 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00