Afbeelding
Foto: Pixabay

Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen

Algemeen

FRIESLAND - In 2023 werden er in Friesland 1.730 fietsendiefstallen gemeld. Dit aantal ligt 3,6% hoger dan het jaar ervoor en zelfs 24,9% hoger dan pre-coronajaar 2019. Vooral Leeuwarden bleek onveilig om je fiets te parkeren: in deze gemeente werden namelijk de meeste fietsendiefstallen gemeld van heel Friesland. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie en het CBS. 

Meeste diefstallen in Leeuwarden

In Leeuwarden sloegen criminelen vorig jaar 980 keer hun slag. De gemeente is hiermee zelfs goed voor meer dan de helft van alle fietsendiefstallen in de provincie. De top 5 Friese gemeenten met de meeste incidenten in 2023 is als volgt:

Leeuwarden: 980 meldingen van fietsendiefstalSmallingerland: 215 meldingen van fietsendiefstalSúdwest-Fryslân: 135 meldingen van fietsendiefstalHeerenveen: 110 meldingen van fietsendiefstalWaadhoeke: 45 meldingen van fietsendiefstal

In Vlieland en Schiermonnikoog werden in 2023 geen meldingen gedaan van gestolen fietsen.

“Het aantal fietsdiefstallen ligt waarschijnlijk nog hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. Bij elektrische fietsen is het wel verplicht om bij de politie de diefstal te melden als je aanspraak wilt maken op een vergoeding van de verzekering. Het aantal elektrische fietsen is toegenomen en dit kan ook een deel van de stijging van de aangiftes verklaren”, aldus Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer.

Sterkste toename in Achtkarspelen

Niet overal in Friesland werden evenveel fietsen als gestolen opgegeven. In Achtkarspelen was bijvoorbeeld de sterkste toename. Hier waren vorig jaar 35 fietsendiefstallen: dat is 75% meer dan in 2022. Ook in Tytsjerksteradiel (+50%) en Waadhoeke (+28,6%) werden in 2023 veel meer fietsen gestolen dan een jaar eerder.

Niet overal in Friesland steeg het aantal fietsendiefstallen: in zeven gemeenten was juist een daling, waaronder in De Fryske Marren en Súdwest-Fryslân. In Heerenveen en Harlingen nam het aantal geregistreerde incidenten het sterkst af (-33,3%).

“Hou er wel rekening mee dat er bepaalde voorwaarden zijn als je fiets uit de achtertuin of bijvoorbeeld de schuur wordt gestolen. Zo moet de schuur goed afgesloten zijn en zowel in de tuin als de schuur moet de fiets op slot staan”, waarschuwt woonverzekering-expert Michel Ypma.

Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente en wil je meer informatie lezen over het onderzoek? Kijk dan op de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/woonverzekering/info/onderzoek/fietsendiefstal-2023

Leeuwarden
Brandweer ingezet voor vergeten pan op vuur in Leeuwarden Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
De voorstelling Droomvogels is op 29, 30, 31 mei en 1 juni te zien in Podium Explore in Leeuwarden. Cultuur 10 uur geleden
Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie gisteren
Afbeelding
Ontdek de nieuwste singer-songwriters van Friesland op 31 mei in Leeuwarden Cultuur 19 mei, 15:00
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Koningin Maxima
Koningin Máxima in gesprek met GreenInclusive over Friese natuurlijke waardeketen ' Algemeen 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00