Afbeelding
Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax

Sport

LEEUWARDEN - De Play-Offs zijn weer een stukje verder uit zicht voor SC Cambuur; dat is het gevolg na de nederlaag tegen Jong Ajax maandagavond. De Leeuwarders verloren op Sportcomplex De Toekomst met 2-1. Overigens bracht Jong Ajax niet de minste namen mee, want de doelpunten aan Ajax-zijde kwamen op naam van Carlos Forbs en Julian Rijkhoff. Remco Balk redde in de slotfase nog de spreekwoordelijke eer, al hadden de manschappen van Henk de Jong op basis van het spel zeker meer verdiend. Lees hieronder nog eens het wedstrijd verslag. 

Op Sportcomplex De Toekomst ging SC Cambuur eerder vanavond op voor één van de laatste strohalmen om alsnog de Play-Offs te behalen. Het moge duidelijk zijn dat onze geel-blauwen alle zeilen moeten bijzetten om het seizoen na de allerlaatste reguliere competitiewedstrijd op 10 mei tegen Helmond Sport nog een gewenst vervolg te kunnen geven en zo het spelen van wedstrijden in ons zo geliefde stadion aan het Cambuurplein nog even te verlengen.

Spanning is om te snijden

Na de laatste verliespartij tegen ADO Den Haag op 5 april waren de Liwwadders afgezakt naar een op het oog weinig kansrijke twaalfde plek. Maar nederlagen van mededingers FC Emmen en VVV-Venlo op de zondag erna zorgden ervoor dat SC Cambuur, weliswaar op basis van doelsaldo, zichzelf terugvond op de tiende plaats. En doordat FC Emmen en VVV-Venlo de afgelopen speelronde opnieuw onderuit gingen, stond het elftal van Henk de Jong tot deze avond nog steeds op de tiende plek. Kortom, het staat allemaal erg dichtbij elkaar. Wil Cambuur echter in deze ratrace serieus mee blijven doen, dan zal er richting de climax van het KKD-seizoen nog de nodige punten moeten worden binnengesleept. Dus winst op Jong Ajax, het enige beloftenelftal waarvan SC Cambuur dit seizoen wel wist te winnen, was eigenlijk pure noodzaak om het zicht op de Play-Offs levend te houden. Immers, met nog wedstrijden tegen Roda JC, FC Groningen en seizoensverrassing FC Dordrecht hebben de Leeuwarders op papier een allesbehalve gemakkelijk programma. Onze geel-blauwen bewezen zichzelf een slechte dienst door van de jonkies van Ajax, na een ruststand van 0-0, uiteindelijk met 2-1 te verliezen. Plaatsing voor de Play-Offs wordt hierdoor een nog lastigere opgave.

Remco Balk weer terug

Op het sportcomplex van de Amsterdamse club konden Henk de Jong en zijn technische staf gelukkig weer beschikken over Remco Balk. In het Leeuwarder kamp begon de niet geheel fitte Roberts Uldrikis op de bank. Zodoende kreeg Matthias Nartey opnieuw een basisplaats. Bij de beloftenelftallen is het vaak vooraf een groot vraagteken wie aan de aftrap staat. Het Jong Ajax van hoofdtrainer Dave Vos en assistent trainer Yuri Rose, aanvoerder van ons legendarische kampioensteam in het seizoen 2012/2013, trad vanavond aan met een aantal spelers die probleemloos op het hoogste niveau meekunnen. Immers, spelers als Julian Rijkhoff, Kian Fitz-Jim, Carlos Forbs en Anton Gaaei hebben al meerdere malen hun opwachting gemaakt in de Amsterdamse hoofdmacht.

Doelpuntloze eerste helft

De start van het duel was uiterst enerverend, want binnen vijf minuten viel aan beide kanten een groot aantal kansen te noteren. Aan de kant van de thuisploeg kwamen achtereenvolgens de razendsnelle Forbs en Fitz-Jim in scoringspositie, maar beide keren greep Yanick van Osch prima in. Aan de andere kant had Cambuur via Fedde de Jong, Remco Balk en Matthias Nartey al vroeg in de wedstrijd kansen om op voorsprong te komen, maar de afwerking van onze geel-blauwen liet te wensen over. Terwijl de regen met bakken uit de hemel kwam trokken de Amsterdamse beloften gaandeweg de eerste helft het initiatief steeds meer naar zich toe. Na bijna een half uur zorgde Yoram Boerhout voor enige opwinding in de wedstrijd. Zijn vlammend afstandsschot werd echter fraai gepareerd door Van Osch. Vijf minuten later kwam Cambuur opnieuw goed weg toen Martha een één-twee aanging met Rijkhoff, waarna het schot van de linksback rakelings voorlangs ging. Vlak voor rust was Milan Smit dichtbij de openingstreffer, maar zijn inzet werd prima verdedigd, waardoor beide ploegen in het kletsnatte Amsterdam doelpuntloos de kleedkamers opzochten.

SC Cambuur krijgt deksel op de neus

Na de theepauze kwamen de Leeuwarders ongewijzigd het veld op. Bij Jong Ajax verving Kayden Wolff op de rechtsbuiten Boerhout. Al heel vlug kregen de Amsterdammers een niet te missen kans. De ingevallen Wolff snelde alleen af op doelman Van Osch, zette de bal voor op Rijkhoff, waarna Forbs na een scrimmage de bal eigenlijk moet binnenschieten. Maar opnieuw toonde Van Osch zijn waarde door de bal tegen te houden. Vervolgens waren de geel-blauwen weer dichtbij de eerste treffer van de avond. Eerst werd een schot van Balk van de lijn gehaald, waarna een inzet van Smit er net niet in ging. Halverwege het tweede bedrijf had ook invaller Uldrikis de 0-1 op zijn schoen, maar zijn inzet ging helaas ongelukkigerwijs via zijn teamgenoot Balk naast het doel. Waar Cambuur steeds meer risico’s ging nemen om de score te openen, daar was het een kwartier voor tijd aan de andere kant raak. Forbs gaf uiteindelijk de bal het laatste zetje. Even later deelde Rijkhoff de genadeklap uit door fraai de 2-0 binnen te stiften. Het slotakkoord kwam op naam van Balk, maar zijn treffer kwam te laat om de wedstrijd alsnog spannend te maken.

Noordelijke derby op het programma

Zaterdag staat de noordelijke derby tegen het opgeleefde FC Groningen op de speelkalender. Op het ongewone aanvangstip van 21.00 uur treedt de Henk de Jong-brigade dan in de Euroborg aan tegen de ploeg van Dick Lukkien. Onze oosterburen zijn na een matig begin van dit seizoen dankzij een bijzonder knappe revival op de ranglijst opgeklommen naar een derde plek. Bijzonder knap omdat de opmars is ingezet met opvallend veel spelers uit de eigen opleiding. Met name ‘eigen’ jongens als Romano Postma, Luciano Valente en Thom van Bergen zorgen ervoor dat het chagrijn uit Groningen volledig is weggepoetst. Terugkeer op het hoogste podium al dan niet via de Play-Offs lijkt dan ook niet meer uitgesloten. Aan SC Cambuur de taak om net als eerder dit seizoen in eigen huis De Trots van het Noorden met lege handen achter te laten.

Leeuwarden
Brandweer ingezet voor vergeten pan op vuur in Leeuwarden Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
De voorstelling Droomvogels is op 29, 30, 31 mei en 1 juni te zien in Podium Explore in Leeuwarden. Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 19 mei, 18:00
Afbeelding
Ontdek de nieuwste singer-songwriters van Friesland op 31 mei in Leeuwarden Cultuur 19 mei, 15:00
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Koningin Maxima
Koningin Máxima in gesprek met GreenInclusive over Friese natuurlijke waardeketen ' Algemeen 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00