Vanessa Nammensma uit Leeuwarden staat in de finale van Miss Beauty of Friesland.
Vanessa Nammensma uit Leeuwarden staat in de finale van Miss Beauty of Friesland. Foto: Wop van Eis

Miss Beauty of Friesland finaliste Vanessa: “Voor mij is iedereen al een winnaar”

Winnen

LEEUWARDEN - De twintigjarige Vanessa Nammensma uit Leeuwarden staat in de finale van Miss Beauty of Friesland. Daarmee gaat voor de jonge Friezin een langverwachte droom eindelijk in vervulling. In de finale, die op vrijdag 10 maart gehouden wordt, zal Vanessa een gooi doen naar de titel ‘Miss Beauty of Friesland’. Een wedstrijd die veel verder gaat dan alleen mooie looks. Vanessa Nammensma vertelt er alles over.

Vanessa is al heel wat jaren bezig met modellenwerk, zo interviewde RondOm Leeuwarden haar in 2021 nog over haar ambities in de modellenwereld. Destijds vertelde ze al dat het haar droom was om mee te doen aan Miss Beauty of Friesland. Die droom komt nu dus uit. “Daar ben ik natuurlijk heel erg trots op”, vertelt ze enthousiast. “Het draait mij ook echt niet om het winnen van deze wedstrijd, want voor mij is iedereen al een winnaar. Je leert namelijk heel veel over persoonlijke ontwikkeling. Je leert jezelf kennen en krijgt er nieuwe vriendinnen bij. Daarom is alles wat je in deze wedstrijd leert, al winst.” 

Alles wat je in deze wedstrijd leert, is al winst.

Veel meer dan het uiterlijk

Miss Beauty of Friesland draait om veel meer dan alleen mooi kunnen poseren. Een mooie persoonlijkheid hoort daar ook bij. “Ze beoordelen je echt op het totaalpakket. We moeten natuurlijk ook op een catwalk lopen en dansen, maar daarnaast moeten we laten zien wie we zijn en waar we voor staan als mens. Dat gebeurt bijvoorbeeld aan de hand van een voorstel- en vragenronde, maar ook zamelen we geld in voor een goed doel. Dat doen we voor de Linda.foundation. Wil jij daarbij helpen, kijk dan op: www.actievoorlindafoundation.nl/actie/vanessa-nammensma.” 


Foto: Joris Brouwer en Martin Bierman

Vanessa staat voor acceptatie

Vanessa wil met haar deelname laten zien dat iedereen geaccepteerd is. Dat komt ook terug in haar zogenoemde ‘advocacy’. Ze schrijft: “Met mijn deelname aan de missverkiezing wil ik laten weten dat je je dromen achterna moet gaan, maar dat het nog belangrijker is om van jezelf te houden en je niet onzeker hoeft te zijn. Denk hierbij aan negatieve reacties van mensen die jou proberen te vertellen dat het je niet gaat lukken, maar ook kritiek op je uiterlijk kan een blokkade vormen in het najagen van je dromen. Zelf doe ik al enige tijd modellenwerk en heb ik dat in de praktijk veel meegemaakt. Als je je aanmeld krijg je al snel te horen dat je te klein, te dik of te dun bent. Daarom vind ik het erg belangrijk om deze boodschap te delen met jullie. Zelf heb ik namelijk altijd gedacht: iedereen is perfect, hoe je er ook uitziet. Met mijn deelname aan Miss Beauty of Friesland wil ik laten zien dat iedereen mooi is en je nooit moet opgeven! Laat uiterlijke kenmerken of de mening van anderen dit niet in de weg staan, maar ga ervoor!”

Diverse trainingen

In de aanloop naar de finale krijgen de deelnemers diverse trainingen, zoals fotoshoots, mediatraining, theater en sport. Die trainingen ervaart Vanessa als erg leerzaam, met name op persoonlijk vlak. “Ik vind dat ieder mens iets moois heeft en dat komt tijdens deze wedstrijd ook veel terug. Dat merkte ik bijvoorbeeld tijdens de casting. Sanne Roffel, de Team Manager, hamerde bij de bikinironde heel erg op onze uitstraling. Ze zei: ‘het boeit me niet of je dik of dun bent’. Ik zag aan haar dat ze dat ook echt meende. Je moet gewoon stralen op de catwalk, hoe je er ook uit ziet. Dat nam zichtbaar de zenuwen weg en dat vind ik heel mooi om te zien”, legt Vanessa uit. 

Altijd haarzelf

Wat zelfvertrouwen betreft, dus geen gebrek bij Vanessa. “Ik ben wie ik ben en blijf altijd mijn ding doen. Stel dat ik deze wedstrijd niet win, dan ga ik alsnog gewoon door. Die instelling heeft me denk ik überhaupt zo ver gebracht. Ik wil mezelf blijven ontwikkelen en deze wedstrijd helpt daar enorm bij. Je doet contacten op en wordt zelfverzekerder, dat is de belangrijkste winst van deze ervaring.” 

Finale op 10 maart

De finale van Miss Beauty of Friesland is op vrijdag 10 maart. Wil jij Vanessa helpen aan de titel Miss Beauty of Friesland, dat kan! SMS: Poll Friesland Vanessa naar 3010 (stemmen kost 1,10 euro). De voting telt voor 10% mee in het eindoordeel van de jury. RondOm Vandaag wenst Vanessa heel veel succes! 

Afbeelding
Wat is er te doen tijdens Koningsdag 2024 in Leeuwarden? Cultuur 1 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 15 uur geleden
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 18 uur geleden
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 21 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 23 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning gisteren
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00