Het EK Dog Dance in Bergum was een groot succes.
Het EK Dog Dance in Bergum was een groot succes. Foto: Innuo Photography

EK Dog Dance in Bergum groot succes: “Iedereen is blij voor elkaar”

Sport

BERGUM - Op 30 september tot en met 2 oktober werd het Europees Kampioenschap Dog Dance in Bergum gehouden. 70 deelnemers uit meer dan 15 verschillende landen die het met hun honden in twee disciplines tegen elkaar opnemen. Marijke Bergsma van de organisatie spreekt van een groot succes. RondOm Vandaag praat met haar over de wedstrijden. 

“We zijn heel tevreden over hoe het weekend is verlopen”, vertelt Marijke trots. “Ik heb alleen maar positieve geluiden gehoord. Ook van de sporthalbeheerders (Nije Westermar), de kantine van de voetbalvereniging. Het is ook heel anders dan ze bij het voetballen gewend zijn. Dit zijn allemaal landen tegen elkaar, maar het voelt toch als één familie. Je hebt bij Dog Dance niet echt die rivaliteit onderling. Iedereen is blij voor elkaar, omdat je allemaal dezelfde passie met elkaar deelt en iedereen weet hoe moeilijk het is om een hond te trainen. Dat is niet met één dag in de week klaar, je bent er eigenlijk iedere dag mee bezig”, legt Marijke uit.

Enthousiast publiek

Op vrijdag, tijdens de kwalificaties, was het nog redelijk rustig op de tribunes. Maar op zaterdag en zondag tijdens de finales komt er steeds meer aanloop op de tribune. “Je merkt echt wel dat er een hoop mensen enthousiast zijn. Je ziet dat mensen echt denken van: ‘hoe kunnen honden dit’. Mensen hebben er vaak niet echt een voorstelling bij. Natuurlijk zijn er wel eens honden bij Holland’s Got Talent geweest bijvoorbeeld, maar nu zien mensen ook het hele proces erachter een beetje. Je ziet bijvoorbeeld ook de trainingsring, waar de baasjes hun honden voorbereiden en echt de focus vragen van de hond. Daardoor wordt het achtergrondproces ook iets meer zichtbaar.”


Het EK Dog Dance in Bergum was een groot succes. - Innuo Photography

Je ziet mensen echt denken van: ‘hoe kunnen honden dit’

Twee disciplines 

Het EK Dog Dance bestaat uit twee disciplines, de Heelwork to Music (HtM) en de Freestyle. Heelwork to Music is een soort dressuur, waarbij de honden netjes op de muziek moeten dansen. De Freestyle is een eigen routine, waarbij de trainers zelf trucjes mogen bedenken en uitvoeren op muziek. Op zondag werden de finales van beide onderdelen gehouden. 

Grietje Wagenaar

De Friese Grietje Wagenaar eindigde met haar hond Onyx op een elfde plaats bij de Freestyle. Dat was de hoogste klassering van de Nederlanders. Daarmee haalde ze helaas net geen finaleplaats. De winnaar van de Heelwork to Music is Nina Steinbach met haar hond Lykka uit Zweden en bij de Freestyle is dat Herlinde Jans met Kiki uit België. “Echt prachtig om te zien. Herlinde en Kiki hadden trucs met een hele hoge moeilijkheidsgraad en bij Nina en Lykka sloten de bewegingen perect aan op de muziek”, vertelt Marijke enthousiast. 

Een relaxte sfeer 

Het hoogtepunt voor Marijke was de onderlinge sfeer tussen de deelnemers. “Ja dat is toch eigenlijk wel het hoogtepunt. Tuurlijk was er spektakel in de ring, maar dat de deelnemers tevreden waren, dat geeft als organisatie toch een lekker gevoel. Het is toch een Europees Kampioenschap en dat kan hier en daar best wel spanning opleveren natuurlijk. Maar als de sfeer relaxed is, dan is dat erg prettig.”

Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 2 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 6 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 20 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 22 uur geleden
Pelle Schlichting (links) en Evert Stellingwerf (rechts)
Officiële opening van eerste snellaadplein in Leeuwarden voor elektrische trucks en bedrijfswagens Duurzaamheid 27 mrt, 15:00