Wethouder Jelke Nijboer (linksonder) trapte de ingebruikname af.
Wethouder Jelke Nijboer (linksonder) trapte de ingebruikname af. Foto: Martin Reidsma

Je krijgt een prachtig egaal maaidek dankzij de robotmaaier

Sport

MAKKINGA - Sportclub Makkinga heeft per direct een robotmaaier in gebruik genomen. De robotmaaier is mogelijk gemaakt door de Gemeente Ooststellingwerf, die ook de velden van Makkinga beheren. Dankzij de nieuwe maaier wordt het onderhouden van de twee velden gemakkelijker en bovendien een stuk goedkoper. Oftewel, een fantastische ontwikkeling, ziet ook Jan Jager van SC Makkinga. Jan is al jarenlang meewerkend voorman van een groep vrijwilligers die zorgen dat het sportpark er altijd piekfijn bij ligt. Hij legt uit wat de voordelen van een robotmaaier zijn.

“Ik vind het een geweldige ontwikkeling”, vertelt Jan razend enthousiast over de gloednieuwe robotmaaier. “Samen met een groep vrijwilligers werken we al jaren met de Gemeente aan de onderhoud van de velden en het complex. We zien dat de robotmaaier echt een vooruitgang is ten opzichte van de oude manier van maaien. Mijn collega Henk de Jong, die verantwoordelijk is voor de aansturing van het aanbrengen van de kalklijnen, merkt ook het verschil. Je krijgt echt een egaal maaidek, met dezelfde lengte op iedere plek!” 

“De robotmaaier weet
precies waar en hoeveel
hij moet maaien.”

De robotmaaier doet het zelf

Het voordeel van een robotmaaier, is dat de maaier helemaal zelf het werk uitvoert. “Hij is voorgeprogrammeerd en weet daardoor precies waar en hoeveel hij moet maaien. Daardoor is het gras overal precies even lang en helemaal egaal”, legt Jan uit. De maaier begint op maandagmorgen aan zijn ronde en rijdt daarna vanzelf weer terug naar het oplaadstation. “En ongeveer om het uur doet hij dan een ronde om de twee velden, afgezien van de trainingstijden. Dat is echt ideaal, want zo voorkom je dat het gras op sommige plekken te lang wordt. Vooral gedurende het hoofdseizoen, wanneer er sprake is van snelle grasgroei, moet je niet te lang wachten met maaien, want dan ontstaan er vaak grote plaggen. Met de robotmaaier is dat gelukkig voorgoed verleden tijd”, vertelt Jan.  


Foto: Martin Reidsma

Perfecte grasmat

Zijn er toch bepaalde plekken waarop het gras langer is dan normaal? Dan past de robotmaaier automatisch zijn toeren aan om het gras netjes bij te werken. “Het is altijd zo’n 85 tot 90 centimeter wat hij meeneemt, waardoor het grasveld er altijd perfect bij ligt. Hierdoor blijft er bijvoorbeeld ook geen gras aan de noppen plakken, wat de kans op uitglijden vermindert. Doordat er constant gemaaid wordt, zakt het gras makkelijker naar de grond en heb je als het ware bemesting. Daardoor blijft het veld beter en dat bevordert natuurlijk weer het spelplezier van de spelers.” 

Dankbaar

De Gemeente werkt nog wel de kantjes af rondom het veld, zoals de afrastering met de buis. “Dat gebeurt nog traditioneel met de bosmaaier, maar je hebt er gewoon veel minder werk van. Daar zijn we erg dankbaar voor.” 

Denk met zijn allen om de velden

Jan hoopt dat er zorgvuldig met de robotmaaier wordt omgegaan. “We zijn hier bij de basisschool langs geweest en we hebben camera’s opgehangen. We vragen mensen om niet aan de robotmaaier te komen. Laten we met zijn allen zorg dragen voor mooie velden!”


Afbeelding
Afbeelding
Bijzondere monumenten in de regio Evenement 1 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 19 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 23 apr, 15:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00