Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie Foto: Pexels

Omwonenden Noordwolde-Zuid Spannen Rechtszaak aan Tegen Lelieteler

Agrarisch nieuws

NOORDWOLDE-ZUID - Een groep van 37 bezorgde bewoners van Noordwolde-Zuid en ouders van kinderen van de lokale basisschool heeft een kort geding aangespannen tegen de geplande lelieteelt midden in hun gemeenschap. De bewoners zijn bezorgd over de mogelijke milieu- en gezondheidseGecten van de teelt die moet plaatsvinden midden tussen de school, woningen en sportvelden van het dorp. De situatie is vergelijkbaar met de situaties die eerder in Diever, Wittelte en Boterveen hebben geleid tot juridische acties.

De groep werd volledig overvallen door de teeltplannen op het perceel. Pas toen het weiland met glyfosaat werd bespoten, kwamen de bewoners erachter. De teler in kwestie moest al eerder in Diever bakzeil halen bij geplande lelieteelt pal naast een andere school, en lijkt in dit geval bewust niet eerst in overleg met de omwonenden zijn gegaan. De belangenvereniging voor de bloembollenteelt heeft de betreGende lelieteler geroyeerd omdat hij onvoldoende rekening houdt met omwonenden. Desondanks heeft groep geprobeerd de teler op andere gedachten te brengen, maar nadat die poging is mislukt, ziet de groep geen andere optie dan de gang naar de rechter.

Lelieteelt kent met 114 kg pesticiden per hectare het allerhoogste gebruik van alle teeltsoorten in Nederland. De middelen zijn oGicieel toegestaan, maar de toelatingsprocedures kijken niet naar het eGect van cocktails van middelen of naar het lange termijn eGect van neurologische aandoeningen. Ook is bekend dat cocktails van middelen tot 250 meter van het de teelt worden gevonden. De groep maakt zich dan ook ernstige zorgen om de gezondheid van hun kinderen. “Deze teeltplannen zijn naast onze woningen en tussen de lokale school en sportvelden gesitueerd, wat onze meest kwetsbare inwoners, waaronder kinderen, voortdurend blootstelt aan schadelijke gifstoGen die in verband worden gebracht met neurologische aandoeningen als Parkinson en ALS,” licht Bauke, één van de bezorgde ouders toe. 

De groep heeft weinig vertrouwen in overheidsingrijpen om de teelt in goede banen te leiden. De gemeente Weststellingwerf neemt een passieve houding aan bij het planologisch coördineren van de lelieteelt en stelt dat de teelt ‘gewoon mag’, zonder oog te hebben voor bijvoorbeeld het voorzorgsbeginsel dat maakt dat overheden haar burgers moet beschermen tegen gezondheidsrisico’s van gewasbeschermingsmiddelen. “We zijn niet tegen boeren, maar willen gewoon een gezonde en veilige leefomgeving en dat lukt niet met het hoge gifgebruik dat hoort bij gangbare lelieteelt naast het schoolplein. Biologische lelieteelt zouden we natuurlijk prima vinden,” verklaart de woordvoerder van de bewoners. 

De groep wordt ondersteund door AardigeBuren, die zich eerder hebben ingezet voor een gezonde bodem en een gezonde buurt. De zaak zal naar verwachting spoedig voor de rechter komen.

Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
PowerVrouwen terug van weg geweest Verhalen uit de buurt 30 apr, 08:00
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00