Afbeelding
Foto: Nieuw Talent Orkest Ooststellingwerf

Nieuw Talent Orkest Ooststellingwerf

Verenigingen

DE STELLINGWERVEN - Op zaterdag 25 maart is de eerste repetitie van Nieuw Talent Orkest Ooststellingwerf. Volwassenen zonder muzikale ervaring of kennis kunnen een blaas- of slagwerkinstrument leren bespelen én samen muziek maken. Er hebben zich al enkele enthousiaste nieuwe muzikanten aangemeld en er kunnen nog meer bij.

Crescendo Makkinga, Laudando Appelscha Concordia Elsloo en de Bazuin Donkerbroek hebben hun krachten gebundeld en zeggen: “Wij beleven zelf heel veel plezier aan onze hobby en we laten anderen dat ook graag ervaren. Het mooie van Nieuw Talent Orkest is dat iedereen mee kan doen. Dus voor iedereen die altijd al de droom had om nog eens muziek te gaan maken is dit dé kans. Tegelijkertijd is het een mooie opstap voor mensen die jaren geleden zijn gestopt met muziek maken en dat weer willen oppakken”. Deelnemers kunnen kiezen uit een keur aan instrumenten: bugel, trompet, cornet, bariton, trombone, alt- en tenorsaxofoon en verschillende soorten slagwerk waaronder ook melodisch.

Nieuw Talent Orkest

Nieuw Talent Orkest is een initiatief van dirigent en musicus Guus Pieksma. Het begon zes jaar geleden bij de fanfare in Stavoren. Ouders van leerlingen vroegen of zij ook niet eens een instrument mochten uitproberen. Het werd een succes en andere verenigingen startten ook een Nieuw Talent Orkest. Het heeft inmiddels in het hele land al veel nieuwe muzikanten opgeleverd die nu samenspelen in opleidingsorkesten óf zich hebben aangesloten bij de verenigingen. Samen met Annewiep Bloem heeft Pieksma Nieuw Talent Orkest ontwikkeld tot een compleet concept met wervingsplan en methode (orkestmap en video-instructies). We vragen Pieksma naar het geheim van Nieuw Talent Orkest: “De kracht is dat er geen drempel is. Je hoeft geen muzikale achtergrond te hebben of noten te kunnen lezen. Je mag fouten maken en zoveel vragen als je wilt. Wij gaan er van uit dat iedereen muzikaal talent heeft en dat ontwikkelen we samen. Dat je samen vanaf nul aan de slag gaat vinden mensen heerlijk. Wij vinden het iedere keer weer geweldig om te zien hoe iedereen geluid uit het instrument krijgt en zomaar de eerste noten speelt! Daarbij is het heel sociaal en staat het plezier voorop”.

Voor iedereen die altijd al de droom had om nog eens muziek te gaan maken,
is dit dé kans.

Samenwerking

De vier muziekverenigingen Laudando, de Bazuin, Concordia en Crescendo hebben ervoor gekozen om samen een Nieuw Talent Orkest te starten. : “We zijn samen gaan werken om hier een groot succes van te maken. We zien dit als een mooie kans om mensen in de hele gemeente enthousiast te maken voor de muziek. We zijn nu bezig met een gezamenlijke wervingscampagne. We maken op allerlei manieren reclame voor dit mooie project. We zorgen voor berichten in de krant, gebruiken sociale media, we flyeren deels huis aan huis en hangen posters op. We staan straks ook met onze instrumenten in de dorpen zodat mogelijke deelneme rs die alvast kunnen bekijken. We vinden het gewoon leuk om te vertellen hoe mooi het is om samen muziek te maken. Deelnemers kunnen ons bellen of mailen voor meer informatie of om zich aan te melden”.

Instrumenten

Deelnemers aan Nieuw Talent Orkest Ooststellingwerf gebruiken een instrument en lessenaar van de verenigingen. Alle instrumenten liggen klaar op de eerste repetitie.

“We vragen mensen altijd of ze een voorkeur voor een instrument hebben. Vaak is dat zo. Dan reserveren we dat instrument. Mensen die geen voorkeur hebben kunnen op de eerste repetitie een instrument kiezen. Daarin adviseren we ze dan natuurlijk”. De vier verenigingen kijken met zijn allen erg uit naar de repetities. “Superleuk dat Guus e n Annewiep het hele traject begeleiden. Ze verstaan de kunst om iedereen enthousiast te maken. Zelf zijn we er ook om de nieuwe muzikanten zoveel mogelijk te helpen. Dat doen we bij alle tien repetities trouwens. Als afsluiting van het project organiseren we een feestelijk concert met alle verenigingen. Dan kan iedereen komen luisteren”.

Doe je mee?

Voor de mensen die nog twijfelen of ze mee willen doen laten we nieuwe muzikant Maaike (54 jaar) aan het woord. Ze is begonnen bij Nieuw Talent Orkest en speelt nu op de bugel bij een samenspelgroep voor nieuwe muzikanten. Haar droom is om bij de fanfare te gaan spelen: “Ik wilde altijd al graag een blaasinstrument spelen, maar het is er om allerlei redenen nooit van gekomen. Dit was m ijn kans. Ik vond het heel spannend, maar dat was gauw voorbij. De sfeer is positief. Je kunt echt veel meer dan je denkt. Dat je het samen doet maakt het extra leuk. Ik ben helemaal verknocht geraakt aan mijn bugel en muziek maken!”.

Voor meer informatie over Nieuw Talent Orkest Ooststellingwerf en aanmelden kun je terecht bij Jantsje van der Zee, telefoon 06 – 30101038, email bestuur@crescendo-makkinga.nl of neem contact op met de vereniging in je dorp.

Afbeelding
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Keuzestress Column 9 uur geleden
Afbeelding
Blue Funkateers in MFA MeJander, Oldeberkoop Evenement 12 uur geleden
Afbeelding
Het Noordwoldiger Accordeon Orkest viert 30-jarig bestaan Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Je kan nu bekijken hoeveel toeslag je in 2024 kunt krijgen Financieel 17 uur geleden
Afbeelding
Sportcafe “De Duker" zet Biljartclub Zandhuizen in het nieuw Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Subsidieregeling wolfwerende maatregelen uitgebreid Natuur 29 nov., 18:00
Afbeelding
Paard&Plant organiseert themadag over paardenhagen Evenement 29 nov., 15:00
Afbeelding
Friese Holland's Got Talent-sensatie Amilia showteam komt naar het Posthuis Theater in Heerenveen Cultuur 29 nov., 11:55