De 50e editie van de Autocross Makkinga werd een groot succes.
De 50e editie van de Autocross Makkinga werd een groot succes. Foto: Rob Dijkstra

AFTERMOVIE: 50e editie Autocross Makkinga groot succes

Sport

MAKKINGA - Een prachtig voorjaarszonnetje, de motoren die op volle toeren draaien en een uitverkocht deelnemersveld. Eindelijk is na twee jaar de Autocross in Makkinga weer georganiseerd. En wat voor een editie! De Autocross in Makkinga vierde op 18 april namelijk haar 50-jarig jubileum. Reden voor RondOm Vandaag om een kijkje te nemen op het raceterrein van Makkinga.


In jaren niet zo druk geweest

Een vol parkeerterrein en geen toegangsbandjes meer te verkrijgen; het is smoordruk bij de 50e Autocross in Makkinga. Sterker nog, het is in jaren niet zó druk geweest bij de Autocross. De mensen hebben het zichtbaar gemist. Organisator en omroeper Wouter Heeroma, van de Makkingaster Oudejaarsploeg, straalt dan ook van geluk: “Het is fantastisch natuurlijk. We werken elk jaar toe naar de Autocross, maar ook naar het tentfeest natuurlijk. Het is heel jammer dat het de afgelopen twee keer niet door kon gaan vanwege de corona die heeft opgespeeld, maar gelukkig is alles nu goed en hebben we er prachtig weer erbij vandaag. Het is jubileum, de 50e editie, een vol deelnemersveld, het kan niet mooier eigenlijk.”


Het is jubileum, de 50e editie, een vol deelnemersveld, het kan niet mooier eigenlijk.

Veel spektakel

De auto’s racen inmiddels voorbij en het zand stuift op. Het publiek moedigt onder het genot van een biertje de racers aan. Wouter glundert: Het is een bijzondere tak van autosport. Het is zowel voor mensen die niet heel veel budget hebben, maar ook voor mensen met wel veel budget. Het zijn korte wedstrijdjes die veel spektakel opleveren. En het off the road geeft ook echt een extra dimensie.”


Uitverkocht deelnemersveld

Met 145 deelnemers wordt er een strak schema gehanteerd. Op wat opstartproblemen na verloopt de dag erg soepel. “We hadden wat schommelingetjes met de jury en het systeem, maar dat hebben we gelukkig snel op weten te lossen.” Op voorhand hadden 160 rijders zich ingeschreven in 9 verschillende klasses. “Uiteindelijk zijn we uitgekomen op ongeveer 145 deelnemers. Daar zijn we natuurlijk erg trots op”, vertelt Wouter enthousiast. 


Alleen maar positiviteit

De Autocross in Makkinga is uitgegroeid tot een begrip in de regio. “In november beginnen we al met de voorbereidingen en het aanvragen van vergunningen. Het is fantastisch om samen met de Makkingaster Oudejaarsploeg alles op te bouwen. Het is bijna niet te beschrijven om hier na twee jaar weer lekker van te genieten. Als je alle reacties hoort en iedereen die positief is, dat is gewoon fantastisch”, vertelt Wouter trots. Op onze website vind je een prachtige aftermovie van de dag.

Joost Klein droomde altijd al van het Songfestival.
Het succes van Joost Klein, een jongen uit Britsum Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente vinden meeste schuurinbraken plaats 112-Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
'Als het minder gaat, blijven we positief' Verenigingen 9 uur geleden
Wethouder Hein Kuiken, Sipke Jan Bousema en Gedeputeerde Sijbe Knol
Europaparty: groot feest in Leeuwarden ter ere van Joost Klein Cultuur gisteren
Moederdag
Dit zijn de beste Moederdag tips Algemeen 8 mei, 15:00
Afbeelding
De belangrijkste verzekeringen voor je bedrijf Algemeen 8 mei, 14:00
Het team van Bats Uitzendbureau.
Bats Uitzendburo: Lokaal, betrokken en persoonlijk Algemeen 8 mei, 10:00
Afbeelding
Vier Moederdag met Monicasa, de nieuwe bloemist in Noordwolde Algemeen 8 mei, 08:00