Afbeelding
Foto: Ron van HAL Fotografie

Fit worden op het platteland

Sport

OLDETRIJNE - In het pittoreske landschap van Olde Treinen, Friesland, vindt een uniek sportfenomeen plaats dat het traditionele bootcampconcept naar een nieuw niveau tilt. Janneke, sportliefhebber en boerderijbewoner, heeft in 2021 het initiatief genomen om een geheel nieuwe ervaring te bieden aan haar gemeenschap: het boercamp.  

Boercamp is een verrassende combinatie van sport, natuur en boerenleven. ‘’In essentie draait het om buiten sporten, waarbij zowel kracht als cardio worden getraind,’’ legt Janneke uit. Deelnemers worden uitgedaagd om actief bezig te zijn in een sociale omgeving, te midden van de landelijke charme van een boerderij. 

De inspiratie voor boercamp, kwam voort uit Janneke’s liefde voor sport en het buitenleven, gepaard met haar opvoeding op de boerderij. Met een tekort aan sportaanbod in de regio, zag ze een kans om een uniek concept te introduceren dat niet alleen sport, maar ook sociale interactie en de natuurlijke omgeving omvat. 

Hoe ziet een typische boercamp-les er eigenlijk uit? ‘’Het begint met een warming-up, gevolgd door een fun onderdeel. Dat is vaak een teamspel om de energie op te voeren,’’ vertelt Janneke. Daarna worden kracht- en cardio-oefeningen uitgevoerd, vaak met het gebruik van materialen die op de boerderij te vinden zijn, zoals autobanden, trekkerbanden, stro pakjes en bezemstelen. ‘’Elke training is weer anders, waardoor deelnemers altijd worden uitgedaagd en vermaakt,’’ vult Janneke aan. 

‘’Het draait bij boercamp niet alleen om sporten; het biedt ook een unieke ervaring van het boerenleven.’’

Het draait bij boercamp niet alleen om sporten; het biedt ook een unieke ervaring van het boerenleven. ‘’Deelnemers hebben de kans om tussen de activiteiten door even bij de dieren te kijken, wat een extra ontspanningsmoment toevoegt,’’ legt Janneke uit.

Bovendien creëert het samenzijn met mededeelnemers een vertrouwde en ondersteunende omgeving. De voordelen voor deelnemers zijn talrijk. Naast het opbouwen van kracht en conditie, biedt het boercamp een gevoel van ontspanning en gemeenschap. Het is een kans om nieuwe mensen te leren kennen en samen te werken in een stimulerende omgeving. 

Voor wie twijfelt over deelname, adviseert Janneke om een proefles te doen. Het is belangrijk om iets te vinden wat je leuk vindt, want dat maakt het volhouden gemakkelijker. Het boercamp is niet alleen een kans om te sporten, maar ook om te genieten van de natuur, het boerenleven en de sociale interactie. Al met al biedt boercamp een unieke en verfrissende benadering van fitness, waarbij sport, natuur en gezelligheid samenkomt op de boerderij.

Aleida Oosterhof wordt opgehaald door AutoMaatje chauffeur Egbert Moes.
ANWB AutoMaatje Ooststellingwerf zoekt deelnemers en chauffeurs in dorpen Haule, Haulerwijk, Ravenswoud en Makkinga Verhalen uit de buurt 11 uur geleden
Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 19 mei, 18:00
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 24 mei de film Killers of the Flower Moon van Scorsese Cultuur 19 mei, 15:00
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Hoe zou het zijn dat het wel kan? Gezondheid 18 mei, 10:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00