zondag 5 juli, 2020 14:46
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden

Vaccinaties baarmoederhalskanker nog niet op juiste niveau

  Zorg & Welzijn

De vaccinatiegraad voor HPV (tegen baarmoederhalskanker) is in Fryslân nog niet op het juiste niveau. Dat concludeert het RIVM in het vandaag verschenen jaarlijkse rapport over het Rijksvaccinatieprogramma RVP.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceerde vandaag haar jaarlijkse rapport over het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Daarin staat beschreven hoeveel kinderen er binnen het RVP zijn gevaccineerd (vaccinatiegraad) en wordt aandacht besteed aan ontwikkelingen binnen het RVP in het afgelopen jaar. Voor het eerst sinds vijf jaar is de vaccinatiegraad licht gestegen. Voor meer diepgaande, inhoudelijke informatie over ontwikkelingen rond RVP-ziekten en (kandidaat)vaccins verwijst GGD Fryslân naar het rapport en de infographic van het RIVM.

Vaccinatiegraad in Fryslân
Sinds 2019 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van het RVP en ook voor het nastreven van een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad. De Jeugdgezondheidszorg van GGD Fryslân voert het RVP uit in FryslânOverall is de vaccinatiegraad in Fryslân als vanouds hoger dan het landelijk gemiddelde, op de vaccinatiegraad voor HPV na. Deze is in Fryslân is nog niet op het gewenste niveau. Wel is deze ten opzichte van vorig jaar met bijna 9% is gestegen.

RVP in Coronatijd
GGD Fryslân heeft er alles aan gedaan om de vaccinaties tijdens de coronaperiode door te laten gaan om ernstige infectieziekten te voorkomen. Aan de kinderen in de leeftijd van nul tot en met 4 jaar zijn de noodzakelijke vaccinaties volgens schema aangeboden. Vanaf mei zijn de vaccinaties voor kinderen van 4 t/m 17 jaar weer gestart. Niet in groepsverband, maar individueel op de consultatiebureaus in alle Friese gemeenten.

Maternale kinkhoestvaccinatie in elke Friese gemeente mogelijk
Vanaf 18 mei 2020 kunnen zwangere vrouwen terecht bij de lokale consultatiebureaus in alle Friese gemeenten voor de Maternale kinkhoestvaccinatie (www.22wekenprik.nl). Deze beschermt zuigelingen tegen kinkhoest. Deze bescherming kan vooral voor kwetsbare zuigelingen van cruciaal belang zijn.

Meer informatie nodig?
Kijk op de websites www.RIVM.nl (algemeen), www.volksgezondheidenzorg.info (vaccinatiegraad) en www.rijksvaccinatieprogramma.nl (vaccinaties en het rijksvaccinatieprogramma).

Meer berichten