donderdag 4 juni, 2020 16:06
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden
Foto: Marieke Balk Fotografie

Verdere vertraging bouw nieuwe Aldlânstate

  Zorg en Welzijn

LEEUWARDEN – Het nieuwe Aldlânstate gaat er komen, maar niet op korte termijn. De bouwplannen hebben flinke vertraging opgelopen door een uitspraak van de rechter. Dit betekent dat het bestemmingsplan aangepast moet worden, voordat de schop daadwerkelijk de grond ingaat.

Herstel van bestemmingsplan

Het verzoek tot schorsing is ingediend door enkele omwonenden van Aldlânstate. Zij vinden dat het bestemmingsplan niet duidelijk aangeeft dat de plek van het oude gebouw in de toekomst onbebouwd blijft en zijn door de rechter in het gelijk gesteld. 

‘’Erg jammer’’, vindt Désirée van Dijk-Attema, directeur, ‘’want de interesse in het nieuwe Aldlânstate is groot. We waren het liefst zo snel mogelijk van start gegaan met de nieuwbouw. Nu moeten we eerst deze procedure afwachten, voordat we aan de bouw van het nieuwe, veel kleinere Aldlânstate kunnen beginnen.’’

Ook vervelend voor al die mensen op de wachtlijst. Een aantal kiezen ervoor om niet te wachten maar nu al naar Aldlânstate te komen. Bewoners van het ’huidige’ Aldlânstate krijgen namelijk straks voorrang bij het kiezen van een woning. 

Grote gebouw plat na voltooiing nieuwbouw

In het nieuwe Aldlânstate daalt het aantal appartementen van 230 naar ruim 100. Zodra het nieuwe gebouw staat, verhuizen de bewoners en gaat het oude grote Aldlânstate plat. Bewoners kunnen dus eerst nog in hun oude, vertrouwde omgeving blijven wonen tot de nieuwbouw klaar is. 

‘’Senioren die hier komen wonen beseffen dat het heel belangrijk is om na te denken over zelfredzaamheid. Hoe blijf ik zo lang mogelijk zelfstandig wonen? Niet iedereen heeft de sociale contacten of mantelzorgers waar zij een beroep op kunnen doen.’’ 

Een goede buur

Als iets belangrijk is gebleken de laatste tijd, dan zijn het wel buren. ‘’Veel tijdelijke bewoners kwamen direct nadat de coronamaatregelen werden ingevoerd met mooie initiatieven, vertelt Désirée van Dijk-Attema. Zo heeft een studente samen met haar moeder pannenkoeken gebakken voor bewoners en werden er boodschappen gehaald of een bosje bloemen gebracht. Zo mooi om te zien dat het aanbod van hulp hier vele malen groter is dan de vraag.’’ 

Er wonen op dit moment nog zo’n 50 ouderen in het verouderde grote gebouw aan het Van Harinxmakanaal, in de leeftijd tussen 70 en 100 jaar. De groep ouderen die er woont, wordt steeds kleiner. De overige appartementen worden verhuurd door Carex aan tijdelijke bewoners, zoals studenten of werkenden die op hun huis wachten. 

Zelfstandig maar niet alleen

‘’Onze bewoners wonen zelfstandig en bepalen alles zelf. Maar we staan wel voor ze klaar, zoals een goede buur dat zou doen. Gaat de vrijdagmiddagborrel niet door i.v.m. de coronamaatregelen, dan gaan we langs de deuren en brengen een lekkere verrassing en maken een praatje, op gepaste afstand. We kijken vooral wat er wel mogelijk is en passen op elkaar.‘’

Heeft u een vraag? 

In het nieuwe Aldlânstate bieden we comfortabele woningen aan, waarin u ook kunt blijven wonen als uw levensomstandigheden veranderen, bijvoorbeeld door ouderdom.
Onze nieuwe appartementen bieden genoeg ruimte om te manoeuvreren met bijvoorbeeld een rollator, de badkamer is ruim opgezet en er zijn geen drempels of andere obstakels. Bel gerust met ons servicepunt: 058 - 288 33 23 (’s ochtends bereikbaar).
Volg de ontwikkelingen op onze Facebookpagina.

Aldlânstate | Hempenserweg 2 | 8935 AA LEEUWARDEN | 058 - 288 33 23 |servicepunt@rendantgroep.nlwww.aldlanstate.nl

Meer berichten