vrijdag 27 november, 2020 11:59
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden
<p>Productmanager Ren&eacute; Koopman over thuiswerken.</p>

Productmanager René Koopman over thuiswerken.

(Foto: Johan Vogelzang)

‘Op de trap een high-five en weer door'

  Zakelijk

DRACHTEN - Vanwege de coronamaatregelen zijn veel mensen thuis aan het werk in plaats van op het vertrouwde kantoor. Rondom vraagt René Koopman, productmanager infrastructuur van Stichting Gerrit uit Drachten, hoe het hem en zijn gezin bevalt. Want niet alleen hij werkt vanuit huis, zijn vrouw werkzaam als docente bij NHL Stenden in Leeuwarden, doet dat noodgedwongen ook.


Koopman werkt normaal gesproken altijd op kantoor. Sinds de lockdown-regelgeving halverwege maart moet hij zoals zo velen, opeens thuis werken. Dat valt hem niet mee. “Vooral in het begin was het zwaar. Ook omdat de kinderen niet naar school mochten.” Koopmans vrouw Anne-Frouk ondergaat hetzelfde lot en verruilt het klaslokaal voor de studeerkamer. Ze proberen elkaar echter zo goed mogelijk te helpen. “Als zij moest werken, zorgde ik voor onze meisjes van zeven en vijf. En andersom. Soms wisselden we elkaar af bij de trap: gaven een high five en ging we weer door.”

“Wat ik voor werk doe? Ik ben werkzaam bij Stichting Gerrit in de ICT-tak.” Eén van de belangrijkste activiteiten is het beheren van een beveiligd glasvezelnetwerk voor kleine en grote zorgpartijen. De afdelingen radiologie van alle ziekenhuizen in Noord-Nederland gebruiken deze bijvoorbeeld om veilig en snel beelden met elkaar uit te kunnen wisselen.

Er werken bijna dertig mensen op het hoofdkantoor in Drachten. Het thuiswerken maakt het werk daardoor ingewikkelder. “Normaal gesproken zit je met elkaar op hetzelfde kantoor en krijg je veel informatie door onderlinge gesprekken en via telefoongesprekken die je op de werkvloer opvangt. Maar dat mis je nu.”

Dus wanneer er nieuwe versoepelingen worden aangekondigd, gaat Koopmans gelijk meerdere dagen op kantoor werken. Uiteraard met inachtneming van het juiste protocol. “Na de persconferentie eind september zijn we echter weer terug naar één dag per week op kantoor en de rest van de week werken we thuis. Dat de kinderen nu wel naar school gaan, scheelt daarentegen enorm in de hoeveelheid werk dat ik kan verrichten.”

Lastig inwerken

Waar hij vanuit huis echter tegenaan loopt is het inwerken van nieuwe collega’s: dat is moeilijker geworden. “Voor ons werk bestaat er geen standaard pakket als functieomschrijving, dus is het belangrijk dat we eenvoudig met elkaar kunnen overleggen. Dat is door de communicatie op afstand wat ingewikkelder.”

Toch ziet hij ook de mogelijkheden die het nieuwe werken biedt. “In het voorjaar ging ik vaak met de kinderen de tuin in. Dan konden zij lekker spelen en pleegde ik ondertussen wat belletjes voor het werk.” Nog een groot voordeel is de reistijd. Koopmans hoeft niet meer dagelijks van Mantgum naar Drachten en weer terug te rijden en dat scheelt hem toch al snel een uur.

Ook schept het thuiswerken een band. Ondanks de fysieke afstand. “Zowel collega’s als klanten werken vanuit huis, dus zie ik tijdens vergaderingen heel wat zolderkamers, slaapkamers en keukentafels voorbij komen. Bij mij zien ze vaak het wasrek op de achtergrond staan. Het is even niet anders: we moeten roeien met de riemen die we hebben.”

Productmanager René Koopman over thuiswerken:

Meer berichten