Jorrit Bergsma.
Jorrit Bergsma. Foto: Team Zaanlander

Jorrit plaatst zich voor 10 km WK Afstanden na prachtige race

Sport

Jorrit Bergsma heeft zich op de langste afstand van het langebaanschaatsen, de 10.000 meter, maandag 28 december geplaatst voor de WK Afstanden die van 11 tot en met 14 februari in Thialf worden gehouden. Hij reed een geweldige race en scoorde een toptijd van 12 minuten, 38 seconden en 89 honderdste: vier seconden sneller dan het vorige baanrecord van de historische ijshal Thialf. En werd daarmee tweede.

Jorrit had de pech dat er iemand nog net even sneller was, iemand die hij in een rechtstreeks duel trof en die maar niet van zijn zijde wilde wijken. Het leverde een geweldig duel op. Toen Jorrit zijn beslissende demarrage dacht te plaatsen, kwam Patrick Roest - om hem ging het - Jorrit voorbij en reed naar een ongelooflijke 12.35,20. Zo snel is nog nooit iemand eerder geweest op de overdekte vierhonderdmeterbaan van Heerenveen.

Nederlands record Sven Kramer ingehaald door Roest

Zelfs het Nederlands record van icoon Sven Kramer is door deze Patrick Roest nu naar het tweede plan verwezen. Het oude nationale record (12.38,89) stond sinds 2017 op naam van Kramer. Roest was maar anderhalve seconde langzamer dan het wereldrecord, dat op de baan in Salt Lake City geschaatst werd door de Canadees Graeme Fish in 12.33,86. Roest en Bergsma, die ook al zeker waren van een startbewijs op de vijfduizend meter, plaatsen zich met eerste en tweede plaats zich voor de WK afstanden.

De eerder dit jaar verrassend Nederlands kampioen op de tien kilometer geworden Marwin Talsma uit Grou deed zijn best om in de laatste rit van deze afstand de tijden te kraken, maar kon het tempo niet vasthouden. Wel schaatste hij zich met zijn 13.00,04 nog net naar de derde plek en is daarmee eerste reserve voor het WK Afstanden.

Marwin Talsma dwingt EK Allround af en is reserve op WK

Marwin - van TeamFrysk - heeft wel afgedwongen dat hij naar het Europees kampioenschap allround mag, in het weekend van 16 en 17 januari op hetzelfde ijs waar hij afgelopen weekend schaatste namelijk Thialf. Hij dwong het af dankzij zijn persoonlijke record op de 1500 meter van zondag.

Sven Kramer, de schaatsicoon die nu zijn 10 kilometerrecord kwijt is aan Roest, liet de tien kilometer lopen en richt zich nu vooral op de 5.000 meter van de WK Afstanden. Voor het EK Allround wist Sven zich niet te plaatsen. Sven zijn grootste doel is nog één keer echt vlammen op de Olympische Spelen van Peking in februari 2022 met zijn vierde Olympische gouden medaille op de vijf kilometer.

Afbeelding
Veel schade en verkeersoverlast bij kop-staartbotsing in Leeuwarden 112-Nieuws 15 uur geleden
Roos en Lionne tijdens de finale
Studenten van Aeres VMBO behalen de eerste plek bij de Skills Awards Educatie 19 uur geleden
Afbeelding
Succesvolle pilot Aanpak Vroegsignalering wordt voortgezet met EropAf-team Financieel 21 uur geleden
Afbeelding
Wat is er te doen tijdens Koningsdag 2024 in Leeuwarden? Cultuur 23 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 25 apr, 15:00
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 25 apr, 12:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00