De selectie van KV Mid-Fryslân/Jansma Burdaard 1
De selectie van KV Mid-Fryslân/Jansma Burdaard 1

Kampioenschap K.V. Mid-Fryslân/Jansma Burdaard 1 nog onzeker

Sport

GROU - Het zal je maar gebeuren. Nog één overwinning en dan ben je kampioen. Promotie naar de hoofdklasse ligt in het verschiet. Al twee bussen stampvol met supporters, het feestje stond al gepland. Dan wordt de wedstrijd afgelast wegens corona, kans om je kampioenschap definitief te maken is er niet. Dat overkwam K.V. Mid-Fryslân/Jansma Burdaard 1, we spraken Martijn de Bruin, de aanvoerder van het team.

Het vlaggenschip van de Grouwster korfbalvereniging had een geweldig seizoen achter de rug. Tijdens het veldseizoen, waar ze al hoofdklasse spelen, deden ze mee met de middenmoot en in de zaal stonden ze met drie punten boven: "We hoefden nog maar één wedstrijd te winnen en dan was de afstand om onze concurrentie groot genoeg," vertelt Martijn. Het moest de wedstrijd worden tegen Nic. 1 uit Groningen. "We waren ons stiekem al aan het voorbereiden op een groot feest. Er zouden twee bussen met supporters met ons meerijden."

Van de kampioenswedstrijd kwam niets terecht. De Nederlandse korfbalbond (KNKV) legde per direct het zaalseizoen stil. Dat was wel even balen voor het team. Vorig jaar mochten ze al met de hoofdklasse meedraaien en degradeerden ze op het nippertje. Dit seizoen wilden ze zich revancheren en terugkomen in de hoofdklasse, daar waar ze eigenlijk wel horen: "Het team heeft op het veld al bewezen dat we zeker kunnen meedraaien in de hoofdklasse. De zaal is voor ons wel een grotere uitdaging. Op het veld spelen we veel rustiger en kunnen we gebruik maken van onze sterke rebound. We hebben lange heren in ons team en de dames kunnen er ook wat van. In de zaal heb je de druk van de schotklok en word je veel feller verdedigd. Daar liepen we vorig jaar ook tegenaan."

De KNKV besluit 6 april over het lot van Mid/Fryslân 1. Op het moment van schrijven is er nog niets bekend over de afsluiting van het zaal- en veldseizoen op wedstrijdkorfbal. Er zijn drie opties. De eerste is dat het zaalseizoen op een later moment besloten wordt, maar Martijn ziet dit niet gebeuren. "De kans in minuscuul dat ze hiervoor kiezen, maar als het gebeurd, zijn we er natuurlijk klaar voor." Een andere optie is dat het seizoen wordt afgesloten en promotie- en degradatieregelingen worden bepaald met de al gespeelde wedstrijden.

Het positiefste scenario voor het team uit Grou, dat zou namelijk betekenen dat ze wél promoveren en volgend jaar weer uitkomen in de hoofdklasse, het op één na hoogste niveau in Nederland. Wat Martijn verwacht is dat de competitie helaas nietig wordt verklaard: "Dat betekent dat wij niet kampioen worden en volgend jaar weer overgangsklasse spelen. In dat geval zijn wij de verliezers, maar in deze situatie zal er altijd iemand verliezen. Als wij dat zijn is dat pech, maar we kunnen er niets aan doen."

Martijn heeft nog regelmatig contact met zijn teamgenoten. Ze facetimen af en toe en met sommige teamgenoten gaat hij nog wel eens sporten in de buitenlucht. Samenkomen doen ze niet meer, dat is door de KNKV en de vereniging verboden. Bovendien is K.V. Mid-Fryslân/Jansma Burdaard een fusieclub en komen niet alle spelers uit Grou. Om fit te blijven loopt Martijn hard, stapt op de racefiets of gaat squashen. Het team heeft van het trainersteam een krachtschema gekregen, maar Martijn traint liever op eigen initiatief. Hij verwacht wel dat het team straks nog steeds wedstrijdfit is: "We zijn een topfit team en hebben genoeg discipline. Dat komt wel goed. De meeste van ons sporten juist meer, we hebben immers de tijd."

Afbeelding
Veel schade en verkeersoverlast bij kop-staartbotsing in Leeuwarden 112-Nieuws 8 minuten geleden
Roos en Lionne tijdens de finale
Studenten van Aeres VMBO behalen de eerste plek bij de Skills Awards Educatie 3 uur geleden
Afbeelding
Succesvolle pilot Aanpak Vroegsignalering wordt voortgezet met EropAf-team Financieel 5 uur geleden
Afbeelding
Wat is er te doen tijdens Koningsdag 2024 in Leeuwarden? Cultuur 7 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 21 uur geleden
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt gisteren
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 25 apr, 12:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00