Afbeelding

Maand zonder suiker tijdens Stoptober: Melissa en Fransisca gaan ervoor

Samenleving

Stoptober is van origine dé maand om met roken te stoppen. Eigenlijk is het ook een goede maand om met alle foute verslavingen te stoppen. Daarom bedachten onze medewerkers Melissa (redactie) en Fransisca (studio) dat ze nu eindelijk eens van hun suikerverslaving willen afkomen. Met een verslag in deze krant als stok achter de deur. 

Melissa Wijnja, (eind)redacteur:
"Voor mij als niet-roker heeft de maand mij altijd uitgedaagd om na te denken over mijn eigen verslavingen, mijn eigen slechte gewoontes. Ik rook dus niet, ik drink heel af en toe en gebruik geen drugs. Mijn valkuil ligt niet bij de bekende geestverruimende middelen, maar bij een goedje dat iedereen dagelijks eet: suiker.

14 september was het volgens het WHO Suikermaxdag voor mijn leeftijdsgroep. Dat betekent dat mensen tussen de 19 en 30 jaar op die dag al genoeg suiker hebben genuttigd voor een heel jaar. Blijkt dus hoeveel suiker we eigenlijk te veel eten… Steeds meer mensen, ik ook, weten hoe schadelijk suiker is. Je kan er overgewicht van krijgen, minder energie, diabetes type 2, een hoge bloeddruk, problemen met de spijsvertering, een hoog cholesterol, hart- en vaatziekten, slaapproblemen, huidveroudering, een verhoogd risico op kanker en zo kan ik nog wel even doorgaan. 

Suiker net zo verslavend als drugs
Suiker is hartstikke slecht voor je en toch nuttigen we het met z’n allen veel en veel te veel. Misschien wel omdat uit sommige onderzoeken blijkt dat suiker net zo verslavend is
als drugs. Volgens het Voedingscentrum klopt dit niet helemaal, maar werkt suiker wel verslavend om nog meer te eten. Een vicieuze cirkel dus…

Daarom heb ik besloten dat ik deze oktober ga stoppen met het eten van suiker. Voor iedereen betekent stoppen met suiker iets anders. Ik heb een aantal regels voor mijzelf opgesteld. Suiker en zoetstoffen zijn een no-go, geen cola (zero), hagelslag, popcorn of jam meer voor mij. Light producten hebben ook negatieve gevolgen op de gezondheid, dus die laat ik ook staan. Koolhydraten gedragen zich hetzelfde in het lichaam als suikers, maar ik heb wel besloten brood, rijst en pasta te blijven eten, maar niet meer dan ik gewend ben. Fransisca, mijn collega die jullie ook meeneemt tijdens haar suikervrije maand, zal misschien wel weer andere regels hebben.

Voor deze maand heb ik geen specifiek doel, ik ben gewoon erg benieuwd hoe afhankelijk ik ben van suiker en wat minder suiker met mijn lichamelijke en geestelijke gezondheid gaat doen. Om jullie inzicht te geven in mijn maand update ik jullie elke oktober-editie van RondOm Vandaag over mijn suikervrije maand. Ik ben er klaar voor!”

Fransisca Vogelzang, dtp'er/ontwerper:
“Tijdens een redactievergadering heeft Melissa mij uitgedaagd om een maand lang geen suiker te eten. Ik vond het meteen een goed idee. In tegenstelling tot Melissa heb ik wel overgewicht, ik ben zoals men dat tegenwoordig noemt een obees. Dat klinkt best wel zwaar als ik het nu op schrijf, maar het is wel de realiteit.

Omdat ik ermee aan de slag wil heb ik begin dit jaar de keuze gemaakt om mijn leven anders vorm te geven. Ik ben minder gaan werken en gezonder gaan eten. Ook heb ik mij aangemeld bij Obesitas Kliniek Leeuwarden. Ik ben al begonnen met gezonder en bewuster te eten en deze uitdaging van Melissa is een mooie stimulans om nog bewuster met mijn gezondheid bezig te zijn. Bovendien is het fijn om dit samen met Melissa te doen en te horen hoe zij het ervaart.

De afgelopen week heb ik onderzoek gedaan naar gezonde en ongezonde suikers. Het blijkt dat geen enkele suiker gezond is. We kunnen geen onderscheid maken in gezonde en ongezonde suikers. Of je nu een banaan eet of een glas frisdrank drinkt, je lichaam merkt geen verschil tussen toegevoegde suikers of suikers die van nature in voedingsmiddelen aanwezig zijn. Het lichaam verwerkt alle suikers op dezelfde manier. 

Verontrustend hoeveel producten in supermarkt toegevoegde suikers bevatten
Het is wel zo dat je alle producten met toegevoegde suikers, zoals frisdrank en snoep, beter kunt vermijden. Eigenlijk best verontrustend als je kijkt hoeveel producten in de supermarkt toegevoegde suikers bevatten. Dan is het toch een logische verklaring dat steeds meer mensen last hebben van obesitas? Want teveel suiker, met name uit frisdrank en vruchtensappen, kan leiden tot de aanmaak van vetten in je lever en ook van buikvet en het stimuleert vetten in je bloed.

In de periodes waar ik lange dagen aan het werk was, koos ik altijd voor de ongezonde tussendoortjes. Door deze energiebommetjes kreeg ik weer volop energie en kon ik mijn werk op tijd af krijgen. Ik merkte dat ik daarna toch ook weer een enorme vermoeidheidsdip kreeg. 

Gezondheid verwaarloosd voor werk en gezin
Ik leefde in een overlevingsmodus en voelde me meer een robot dan een mens. Ik had zo’n overlevingsdrang om goed voor onze kinderen te zorgen, mijn werk perfectionistisch uit te voeren en in en om huis alles spic en span te hebben dat ik mijn gezondheid heb verwaarloosd.

Ik ben me nu heel bewust dat het eten van deze energiebommen een roofbouw op mijn lichaam is. Ik ga de komende maand alleen producten eten met van nature aanwezige suikers. Mijn dagmenu zal grotendeels bestaan uit groente, fruit en ongezoete zuivelproducten. Ik kies ervoor om deze producten te eten omdat ze belangrijke voedingstoffen als vitamines, mineralen en vezels bevatten. 

Tijdens mijn research zag ik dat er op de website www.diabetesfonds.nl leuke en handige informatie staat. Ik ga mij de komende week hierin verder verdiepen. Volgende keer ga ik je vertellen hoe ik de eerste dagen heb ervaren en of ik mijn verslaving de baas word.”        

Afbeelding
Afbeelding
Veel schade en verkeersoverlast bij kop-staartbotsing in Leeuwarden 112-Nieuws 3 uur geleden
Roos en Lionne tijdens de finale
Studenten van Aeres VMBO behalen de eerste plek bij de Skills Awards Educatie 7 uur geleden
Afbeelding
Succesvolle pilot Aanpak Vroegsignalering wordt voortgezet met EropAf-team Financieel 9 uur geleden
Afbeelding
Wat is er te doen tijdens Koningsdag 2024 in Leeuwarden? Cultuur 11 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur gisteren
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 25 apr, 15:00
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 25 apr, 12:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00