Afbeelding
Foto: Johan Vogelzang

Mooie kleding ‘Bij Daniëlle’ voor mensen met minimum inkomen

Samenleving

Lekker shoppen en mooie kleding uitzoeken in een echte winkel, ondanks dat je er geen geld voor hebt om iets te kopen. Dat is hoe de winkel ‘Bij Daniëlle’ in een notendop eruit gaat zien. Je mag er gratis winkelen en als dank eventueel een klein geldbedrag in de donatiepot bij de kassa stoppen. “Ik wil graag mensen helpen die niet bij de voedselbank en kledingbank terecht kunnen, maar die wel in een situatie zitten waarin ze geen budget hebben om fatsoenlijke kleding te kopen ”, zegt Daniëlle Betten.

Daniëlle heeft zelf enkele jaren in de schuldsanering gezeten, door gezinsomstandigheden. Hun koophuis moest onder de waarde worden verkocht, ze moest haar eigen baan opzeggen om thuis voor het gezin te zorgen. Ze kwam er achter dat er voor haar gezin met man en drie kinderen niet een plek was waar ze terecht konden. Geen voedselbank, geen kledingbank.

Netwerk kledinggevers al gerealiseerd
In plaats van te klagen zocht zij naar oplossingen. Ze heeft voor zichzelf een netwerk gecreëerd aan vrienden, familie en kennissen van wie ze leuke kleding kreeg en heeft dat in de loop van de jaren alleen maar verder uitgebreid zodat ze met een kledingweggeefwinkel kan beginnen. “De helft van mijn zolder staat vol met spullen die klaar staan om in de winkel te worden gezet”, zegt ze blij.

Ze accepteert alleen goede kleding en goed schoeisel. "Er zit merkkleding tussen van Hugo Boss, Superdry, maar ook van gewone kledingmerken zit er genoeg tussen. Ik sta er soms versteld van wat mensen mij komen brengen. Dat is natuurlijk geweldig." Qua schoenenmerken zit er ook van alles tussen, van allerlei topmerken tot gewone merken, van modeschoenen tot sportschoenen en van skeelers tot skates. 

Danielle is een ondernemend type. Geld om van te leven verdient ze inmiddels met haar eigen massagepraktijk. Haar praktijk bestaat sinds twee jaar en is bijna zover dat ze er van kan leven. Dan heeft ze zichzelf in een paar jaar tijd zelfstandig uit haar lastige positie opgewerkt tot een financieel onafhankelijk persoon. Dat is een knappe prestatie gezien de situatie waar ze in zat.

Inzetten voor de maatschappij
Daarnaast wil ze haar ook graag inzetten voor de maatschappij. Een kledingwinkel voor mensen die het financieel moeilijk hebben doet ze vrijwillig. “Het zou wel mooi zijn als ik mijn onkosten zoals reiskosten vergoed zou kunnen krijgen. Alhoewel, als er een bedrijf of organisatie is dat mij wil sponsoren door een ruimte aan te bieden en mij een volledige baan wil geven: dat zou ik echt geweldig vinden.”

Uiterlijk van een echte winkel
‘Bij Daniëlle’ krijgt het uiterlijk van een echte winkel, met kledingrekken op maat en kleur geselecteerd en pashokjes of pasgordijnen, afhankelijk van de locatie waar de winkel komt. Want die locatie, dat is nog een dingetje. “Ik ben in en rond Leeuwarden op twee locaties geweest: de ene ging zonder uitleg ineens aan mijn neus voorbij en de andere was in een kelder en dat was ook niet erg prettig: daar kun je geen leuk winkelgevoel creëren.

Ze geeft nog wel even aan voor alle duidelijkheid: haar winkel is niet bedoeld voor mensen die al bij een officiële kledingbank van één van de 33 wijk- of gebiedsteams in Friesland terecht kunnen. ‘Bij Daniëlle’ is voor de groep mensen die daar net niet voor in aanmerking komen.

Nu nog een geschikte locatie vinden. “Ik woon in Mantgum, dus het mag best een ruimte zijn in Leeuwarden, Grou, Franeker of Sneek om maar iets te noemen. Als iemand een leuke plek voor me weet: ik ben te bereiken via bijdanielle@gmail.com.” Om de winkel in richten is ze onder andere nog op zoek naar kledingrekken, kledingkasten en verdere aankleding om haar winkel in te richten. Alles is welkom.

Afbeelding
Veel schade en verkeersoverlast bij kop-staartbotsing in Leeuwarden 112-Nieuws 1 uur geleden
Roos en Lionne tijdens de finale
Studenten van Aeres VMBO behalen de eerste plek bij de Skills Awards Educatie 5 uur geleden
Afbeelding
Succesvolle pilot Aanpak Vroegsignalering wordt voortgezet met EropAf-team Financieel 7 uur geleden
Afbeelding
Wat is er te doen tijdens Koningsdag 2024 in Leeuwarden? Cultuur 9 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 23 uur geleden
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 25 apr, 15:00
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 25 apr, 12:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00