zondag 5 april, 2020 05:22
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden
Diesel met Claudia en Jessica
Diesel met Claudia en Jessica (Foto: Vanita)

Diesel, een enthousiaste goedzak uit Leeuwarden vond een nieuw gouden mandje in Assen

  Persoonlijke verhalen

Vanita, haar man Marcel en hun twee dochters Claudia en Jessica hebben sinds de kerst een nieuwe huisgenoot. Zijn naam is Diesel, een kruising tussen een labrador en een golden retriever. Het gezin uit Assen leerde de uit de kluiten gewassen, enthousiaste loebas uit Leeuwarden kennen door SOS voor huisdieren Friesland.

“Mijn man zag een foto van hem langskomen op internet,” vertelt Vanita over de eerste keer dat ze Diesel zagen. “Hij is zelf eigenlijk niet echt een beller, maar dit keer belde hij gelijk.” Het gezin was al een tijdje op zoek naar een viervoeter om hun gezin uit te breiden. Marcel had in zijn jeugd al een aantal honden gehad, maar de woon- en werksituatie van de familie was tot nog toe niet ideaal. Ze woonden in een klein huisje in Groningen en werkten allebei veel. Een hond zou niet in het plaatje passen.

Adopteren of een puppy
Nu woont het gezin al bijna twintig jaar in een groter huis in Assen. Zowel Marcel als Vanita zijn minder gaan werken en dus was er plek voor een hond. Het stond als een paal boven water dat ze een hond wilden adopteren uit een asiel en geen pup wilden kopen. “We hebben altijd gezegd dat als we een hond namen, het door middel van adoptie zou gaan. Een puppy is natuurlijk ook mooi, dan kun je hem helemaal zelf opvoeden. Maar we vonden het beide een mooi idee dat we een hond een tweede kans mochten geven, in een gouden mandje bij ons.”

Dus ging de familie op zoek. Het was Marcel die voor het eerst een foto van Diesel zag. Hij belde gelijk met SOS voor huisdieren Friesland. Aan de telefoon moest hij een aantal vragen beantwoorden over de gezinssituatie. De telefoondienst beoordeelde dat het gezin in Assen een mooi plekje zou kunnen zijn voor Diesel. “Ze hebben gekeken naar onze thuissituatie, hoe we om zouden willen gaan met onze hond. Het klinkt misschien als een erg strenge procedure, maar eigenlijk is dat niet meer dan logisch. SOS voor huisdieren wil dat hun dieren op een goede plek terechtkomen. Je kan niet zomaar een hond aan een gezin koppelen. Je merkt gelijk hoe serieus SOS voor huisdieren hun werk neemt, ze doen goed veldwerk en besteden veel tijd aan de intakes.”

Spanning
Voor zover Vanita weet waren er meerdere gegadigden voor Diesel: “Dat was wel spannend. Het duurde even voor we wat hoorden en we werden met z’n allen een beetje onrustig. Hoe kan dat nou? Zou hij al geplaatst zijn?” Het gezin besloot toch even te bellen met SOS dier. Heel toevallig had ook de eigenaar van Diesel op die dag even getelefoneerd. Ze zagen een goede match in het gezin uit Assen en het Leeuwarder gezin.

De ontmoeting
Een paar dagen later stapten Vanita, Marcel, Claudia en Jessica in de auto richting onze hoofdstad. “We hadden verwacht dat het wat ongemakkelijk zou zijn. Zouden ze niet het idee hebben dat wij kwamen om hun hond mee te nemen? Er was gelukkig gelijk een klik en gezellig dronken we samen een kopje koffie.” Ondertussen had Diesel het gezin ook opgemerkt. Heel sneaky kwam hij eerst op Vanita af en na een snuffelsessie kreeg ze al een voorzichtig likje. Daarna werden ook Marcel, Claudia en Jessica uitvoerig besnuffelt en gelikt. De vonk was overgeslagen.

Terwijl Vanita en haar gezin even gingen shoppen belde ze met plaatsingsconsulente Grietje met hen en de eigenaar van Diesel. Het werd gelijk duidelijk dat Diesel een gouden mandje stond te wachten in Assen. Grietje bezocht het gezin in Assen en samen ondertekenenden ze het plaatsingsformulier. Een dag voor kerst mochten ze hem ophalen en het duurde niet lang voor Diesel gewend was aan zijn nieuwe huis. Vanita is in ieder geval dol op hem: “Het is een ongelofelijk lieve loebas. Hij is echt groot en als je hem ziet wil je misschien wel even een blokje om, maar hij doet geen vlieg kwaad.”

Een lieve en brave hond
‘Formaatje Friese Stabij’, dat is eigenlijk waar de familie naar op zoek was, maar ze werden verliefd op Diesel. Wel een Fries, maar toch wat fors uitgevallen. “Maar,” voegt Vanita wel toe, “Hij is goed opgevoed. De vorige eigenaar heeft een aantal cursussen met hem gedaan. Hij zal nooit wat van de tafel pakken, terwijl hij daar wel de kans voor krijgt.” Daarnaast is het een prachtige hond om te zien. Dat vinden ze zelf natuurlijk, maar ook tijdens het wandelen is dat een veelgehoord compliment. “Diesel is ook zo ontzettend lief en hij komt vaak een knuffel brengen. Hij is echt al helemaal opgenomen in ons gezin, we kunnen ons niet meer voorstellen hoe het was zonder hem.”

SOS voor huisdieren Friesland
Diesel, de goedaardige sul, woont nu een aantal maanden in Assen. Af en toe stuurt Vanita nog een foto van hem naar de oude eigenaren. Dat vinden ze fijn. Grietje van SOS voor huisdieren is na een maand nog op bezoek geweest en belt af en toe. Als Diesel een jaar bij de familie is komt ze nog één keer langs. Op de site van SOS voor huisdieren Friesland (sosdier.nl) staan regelmatig andere honden en katten die op zoek zijn naar een nieuw mandje. Er zijn verschillende redenen waarom er van hen afstand wordt gedaan. Een baasje dat plots overlijdt, een relatiebreuk, een verhuizing, een andere baan of langdurige afwezigheid. Deze viervoeters wonen vaak nog wel bij hun eigenaren (of bij een gastgezin van SOS voor dieren Friesland) en het is vaak overmacht dat ze niet bij hun baasjes kunnen blijven. Heeft u ook interesse in het adopteren van een hond of kat, dan kan u op de eerder genoemde site vinden of er nog dieren zijn die een plekje zoeken. Daar staat ook hoe u geld kunt doneren voor de stichting. Ze zijn ook altijd op zoek gastgezinnen waar een hond of kat in een noodgeval tijdelijk kan logeren.

Ga naar www.sosdier.nl

Meer berichten