Afbeelding

Christelijk gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden wil depressie onder jongeren bespreekbaar maken met bijzondere film

Algemeen

LEEUWARDEN - ‘Laat het licht aan de Film’ heeft afgelopen  week het onderwerp depressie aangepakt met leerlingen en docenten van het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden. Leerlingen leren symptomen van depressie herkennen bij zichzelf, maar ook bij mensen in hun omgeving. Eén op de vijf jongeren is wel eens somber of heeft depressieve klachten. Vaak zijn er wel signalen, maar die zijn niet altijd makkelijk te herkennen. 

Afgelopen week hebben 66 leerlingen uit klas 4 van het christelijk gymnasium Beyers Naudé de film ‘Laat het licht aan’ van Throughout Productions bekeken. Met de film pakt de school het onderwerp depressie aan met leerlingen en docenten.

Hoe gaat het nu daadwèrkelijk met je?

Iedereen die met pubers werkt zal sombere of depressieve gevoelens bij deze jongeren wel eens herkennen. Maar hoe maak je dergelijke gevoelens bespreekbaar, hoe begeleid je de jongere en hoe nodig je hem of haar uit om over deze gevoelens te spreken? Dat is niet zo eenvoudig. Ernst Buurma, leerjaarleider klas 3 en 4 van het Beyers Naudé: ‘de oprechte vraag “hoe gaat het nu daadwèrkelijk met je?” wordt in onze samenleving veel te weinig gesteld. Mensen raken afgestompt en beginnen te geloven dat niemand interesse heeft in iemand met sombere gedachten. En juist daar moeten we vanaf, dat denken dat alles in het leven maar direct succesvol moet zijn. Binnen het onderwijs op het Beyers Naudé gaat het echt niet alleen om het overdragen van vakkennis. We begeleiden onze leerlingen ook bij de persoonlijke keuzes die ze als pubers moeten maken. De film ‘Laat het licht aan’ sluit naadloos aan bij ons streven om leerlingen bij hun persoonlijke keuzes te kunnen begeleiden, hoe moeilijk ook. Wat dat betreft is deze film een aanrader voor elke onderwijsinstelling met jongvolwassenen!’  

‘Laat het licht aan’ is speciaal geschreven voor jongeren en bestaat uit een film, lespakket en een aftercare programma. De film vertelt het verhaal van Jarno Korf (97’) die vroeger zelf leed aan een depressie. Tijdens de lessen onderzoeken de leerlingen bijvoorbeeld het eigen gedrag, het gedrag van anderen en in hoeverre ze zichzelf zijn in verschillende gebieden van hun leven, om zo op een luchtige manier te kijken naar een onderwerp dat helaas nog vaak wordt gezien als taboe. Het programma is ontwikkeld in samenwerking met onder andere 113 zelfmoordpreventie en wordt inhoudelijk gesteund door onder andere de Faculty of Psychology and Neuroscience van Universiteit Maastricht

Het leven heeft geen zin meer

“We zien vanuit onze ervaring in het werkveld best vaak jongeren die zich terugtrekken. Ouders denken dan ‘och, dat is de puberteit, dat gaat wel weer over’. Een deel van deze jongeren trekt zich terug omdat ze niet lekker in hun vel zitten. Soms kan dat gevoel best lang aanhouden en niemand heeft dan iets in de gaten. Soms wordt het dan zoveel voor een jongere dat ze geen uitweg zien en dat het leven voor hen niet zoveel zin meer heeft. Binnen onze faculteit proberen we door onderzoek meer zicht te krijgen op de onderliggende oorzaken van depressieve klachten en leren we studenten die met jongeren gaan werken alert te zijn op dit soort signalen.” (Dr. Jeffrey Roelofs, Universitair docent en klinisch psycholoog/psychotherapeut)

Feitjes over depressie 

De afgelopen jaren is er een grote toename in het aantal suïcides onder 17- en 18-jarigen. Uit een onderzoek van het Zilveren Kruis onder 1500 respondenten bleek bijvoorbeeld dat 57 procent van de 18- tot 24-jarigen zich steeds vermoeider, eenzamer en somberder voelt. Er is een stijging te zien onder HAVO en VWO scholieren. Uit onderzoek blijkt dat jaarlijks 480 mensen tussen de 10 en 30 jaar zelfmoord pleegt. Dat betekent dat de komende 20 jaar bijna 9600 jongeren van nu zelfmoord plegen voordat ze 30 jaar oud zijn. “Dat is bijna een hele scholengemeenschap. Kijk eens om je heen, dat zijn heel veel mensen. Zelfs al kunnen we daarvan maar 1 persoon redden, dan is dat al meer dan waard”, aldus Jarno. ‘Laat het licht aan’ gelooft erin dat het bespreekbaar maken van depressie bijdraagt aan de oplossing. 

Roos en Lionne tijdens de finale
Studenten van Aeres VMBO behalen de eerste plek bij de Skills Awards Educatie 2 uur geleden
Afbeelding
Succesvolle pilot Aanpak Vroegsignalering wordt voortgezet met EropAf-team Financieel 4 uur geleden
Afbeelding
Wat is er te doen tijdens Koningsdag 2024 in Leeuwarden? Cultuur 6 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 20 uur geleden
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 23 uur geleden
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 25 apr, 12:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 25 apr, 08:00