Afbeelding
Foto: Andrew Khoroshavin via Pixabay

Maak van Leeuwarden-Oost het eerste schuldenvrije stadsdeel!

Algemeen

LEEUWARDEN - Op initiatief van GroenLinks debatteert de gemeenteraad van Leeuwarden over het ambitiedocument Leeuwarden-Oost. Het document bevat ambities en doelstellingen voor een vijftal wijken in de gemeente Leeuwarden. Het college heeft het voornemen om 20 jaar lang in te zetten op het verbeteren van het welzijn, de woonsituatie en de gezondheid van inwoners in de wijken Oud-Oost, Heechterp-Schieringen, Bilgaard, Vrijheidswijk en Camminghaburen-(Noord). GroenLinks omarmt deze ambities maar vindt dat er meer focus kan worden aangebracht in het programma. Wij zeggen daarom: “Maak van Leeuwarden-Oost het eerste schuldenvrije stadsdeel!”

Schuldenvrij stadsdeel

De impact van armoede is groot. Niet alleen voor de mensen die er nu mee te maken hebben, maar ook voor hun kinderen. Raadslid Evert Stellingwerf: ”Bestaanszekerheid is echt de sleutel voor het aanpakken van de problemen in deze wijken. Door de stress van schulden weg te nemen en daardoor bijvoorbeeld de vraag of je aan het eind van de week wel voldoende geld over hebt om eten te kopen, ontstaat er ruimte om beter te zorgen voor je eigen gezondheid en je in te zetten voor je omgeving. GroenLinks vindt dat alles uit de kast moet worden gehaald om van Leeuwarden-Oost een schulden- en armoedevrij stadsdeel te maken. ”Daarbij moeten we iets anders doen, dan wat we tot nu toe deden. GroenLinks is voorstander van een pilot waarbij problematische schulden worden kwijtgescholden. Daarvoor moet een schuldenfonds worden opgezet met private partijen zoals banken en fondsen, nutsbedrijven, woningbouwcorporaties en (verschillende) overheden. 

Zet de inwoners centraal

GroenLinks wil dat tijdens de looptijd van het programma het inwonerperspectief steeds centraal staat. Als we niet oppassen bestaat het risico dat het programma geleidelijk het speeltje wordt van alle organisaties die betrokken zijn. GroenLinks wil dat inwoners zich meer betrokken voelen bij hun wijk en daarvoor is het nodig dat ze meer eigenaarschap krijgen. Stellingwerf: “Wij denken bijvoorbeeld aan het organiseren van een jaarlijkse G1000 Burgerberaad, waar inwoners op basis van loting aan meedoen. Daar zouden inwoners besluiten kunnen nemen over het beheer van de wijken.”

Maak van de Archipelweg een groene en gezonde 30-kilometerwegs

Als het gaat om gezondheid geven we nog een uitwerkingspunt. Op dit moment loopt de Archipelweg nog als een brede asfaltbarrière door het gebied. Kinderen hebben het over ‘de grote weg’ die ze niet mogen oversteken. Stellingwerf: “Als we beweging willen stimuleren en de oostelijke wijken echt beter met de rest van Leeuwarden willen verbinden, dan moeten we hier andere keuzes maken. Daarom stellen we voor om de Archipelweg voor het autoverkeer af te waarderen tot een 30-kilometerweg en om te vormen tot groene straat waar voetgangers en fietsers voorrang krijgen.”

Afbeelding
Veel schade en verkeersoverlast bij kop-staartbotsing in Leeuwarden 112-Nieuws 7 uur geleden
Roos en Lionne tijdens de finale
Studenten van Aeres VMBO behalen de eerste plek bij de Skills Awards Educatie 11 uur geleden
Afbeelding
Succesvolle pilot Aanpak Vroegsignalering wordt voortgezet met EropAf-team Financieel 13 uur geleden
Afbeelding
Wat is er te doen tijdens Koningsdag 2024 in Leeuwarden? Cultuur 15 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 25 apr, 15:00
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 25 apr, 12:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00