Zomaar een boerderij in het Friese landschap. Boeren en tuinders werken steeds meer met natuurlijke onkruidbestrijders, meldt LTO Noord.
Zomaar een boerderij in het Friese landschap. Boeren en tuinders werken steeds meer met natuurlijke onkruidbestrijders, meldt LTO Noord. Foto: Johan Vogelzang

Friese boeren en tuinders werken aan natuurlijke onkruidbestrijding

Algemeen Duurzaamheid

FRIESLAND - Boeren en tuinders in Friesland en de rest van Noord-Nederland werken aan natuurlijke alternatieven om onkruid te bestrijden. Dat meldt LTO Noord, de belangenorganisatie.

LTO Noord meldt: ‘Steeds meer boeren en tuinders maken gebruik van natuurlijke alternatieven om onkruid te bestrijden en gras te behandelen. Daardoor wordt steeds minder glyfosaat gebruikt in het voorjaar. Wat de beste methode is wordt op dit moment nog onderzocht.’

‘Zo zijn dit jaar op demovelden verschillende technieken in de praktijk uitgeprobeerd en vergeleken. Hieruit blijkt de nadrukkelijke wens van boeren en tuinders om te innoveren. Ook komen zij hiermee tegemoet aan de maatschappelijke wens voor meer natuurlijke bewerking en meer groene velden.’

Glyfosaat zorgt voor gele of oranje velden

Volgens LTO Noord telen in de herfst en winter veel boeren gras of rogge op hun land om zo de bodemkwaliteit te verbeteren. ‘In het voorjaar maken deze zogenaamde groenbemesters weer plaats voor een volgend gewas. Vaak wordt daarbij nu nog glyfosaat gebruikt. Dit kan gele of oranje velden veroorzaken. 

Vanuit de maatschappij is er vraag naar verminderd gebruik van glyfosaat. Tegelijkertijd willen boeren en tuinders innoveren en liever zo veel mogelijk natuurlijke alternatieven gebruiken.

LTO Noord-bestuurder Nico Verduin: “In ons werk is het belangrijk om voortdurend te innoveren. Daarbij willen wij zo goed mogelijk omgaan met ons land. Ook komen wij graag tegemoet aan behoeften vanuit de maatschappij. Dat doen wij voor ons allemaal.”

Alternatieve methoden om groenbemester te behandelen

‘Er wordt volop gewerkt aan alternatieve methoden om de groenbemester te behandelen. In projecten als Vruchtbare Kringloop Overijssel en Vruchtbare Kringloop Achterhoek werken deelnemers al bewust meer met deze natuurlijke alternatieven.’

‘Dit gaat nu op grotere schaal gebeuren. In 2021 worden er over meerdere regio’s praktijknetwerken opgezet om de mogelijkheden van deze natuurlijke alternatieve methoden te onderzoeken. Ieder praktijknetwerk bestaat uit ten minste 10 tot 15 agrarisch ondernemers.’

“Dit is alweer onze volgende stap. Uiteindelijk is ons doel dat wij bijna alleen nog op een natuurlijke manier onze groenbemesters behandelen”, zegt Nico Verduin.

Wat is glyfosaat?

Glyfosaat is een gewasbeschermingsmiddel dat is goedgekeurd voor gebruik in de landbouw door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA); het kan dus veilig gebruikt worden. Toch zien boeren en tuinders het belang van het zoveel mogelijk gebruiken van alternatieve methoden.

Daarom maken zij gebruik van Integrated Pest Management (IPM). Met IPM worden bij voorkeur natuurlijke en mechanische middelen en methoden toegepast voor het bestrijden van onkruid of het gras te behandelen. Glyfosaat wordt dan alleen gebruikt als een natuurlijke oplossing niet afdoende is.

Afbeelding
Veel schade en verkeersoverlast bij kop-staartbotsing in Leeuwarden 112-Nieuws 2 uur geleden
Roos en Lionne tijdens de finale
Studenten van Aeres VMBO behalen de eerste plek bij de Skills Awards Educatie 6 uur geleden
Afbeelding
Succesvolle pilot Aanpak Vroegsignalering wordt voortgezet met EropAf-team Financieel 8 uur geleden
Afbeelding
Wat is er te doen tijdens Koningsdag 2024 in Leeuwarden? Cultuur 10 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur gisteren
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 25 apr, 15:00
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 25 apr, 12:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00