Jongeren in Leeuwarden missen in de huidige coronatijd vooral de sociale contacten en hebben het mentaal moeilijk.
Jongeren in Leeuwarden missen in de huidige coronatijd vooral de sociale contacten en hebben het mentaal moeilijk. Foto: RondOm Vandaag

Leeuwarder jongeren hebben het in coronatijd vooral mentaal lastig

Politiek Corona nieuws

LEEUWARDEN - Leeuwarder jongeren delen hun zorgen over hun mentale gezondheid tijdens de huidige coronapandemie met de gemeenteraad. Meer dan vijfhonderd jongeren hebben de vragenlijst ‘Jongeren in Coronatijd’ ingevuld die de gemeenteraad heeft verspreid. Zij geven in hun reacties heel veel zorgen door aan de raadsleden.

Opvallend vaak gaat het daarbij over de mentale gezondheid van de jeugd. Woensdagavond 14 april gaat de gemeenteraad online in gesprek met de jongeren die zich daarvoor hebben aangemeld.

Het merendeel van de jongeren die hebben meegedaan aan de online enquête zijn ouder dan 18 jaar en studeren aan NHL Stenden, Friesland College en Friese Poort. Ook leerlingen van VO-scholen van Piter Jelles zijn goed vertegenwoordigd. 

Jongeren lijden onder het gemis van sociale contacten

Zij geven massaal aan dat vooral hun sociale contacten te lijden hebben gehad onder de beperkingen van het afgelopen jaar. Uit de antwoorden blijkt dat jongeren juist het ontmoeten van vrienden en nieuwe vrienden maken heel belangrijk vinden.

De avondklok is voor hen ook een lastige beperking

Tweederde houdt zich meestal aan de avondklok en ervaart dat als een lastige beperking. Meer dan de helft van de invullers zou de avondklok dan ook liefst willen afschaffen. Over de andere maatregelen zijn de meningen stevig verdeeld: veel vinden ze oké, maar veel vinden ze te streng. Begrijpelijkerwijs zien we veel oproepen de scholen weer volledig te openen.

Bijna driehonderd jongeren hebben de moeite genomen de raad in eigen woorden mee te geven waar het gemeentebestuur aandacht aan moet schenken. Opvallend vaak wordt daarin ‘mentale gezondheid’ genoemd. Respondenten zijn betrokken en vragen begrip voor de lastige situatie waarin zij zich door corona bevinden. Zo zijn er zorgen over het gebrek aan toekomstperspectief.

De jongeren roepen de raad op om creatief te zijn: “Zie het als een spannende uitdaging om te kijken hoe bepaalde dingen wel weer kunnen!”

Volgende week woensdagavond is het gesprek en is door iedereen te volgen

Woensdag 14 april om 19.30 uur gaat de raad in gesprek met jongeren die zich daarvoor aangemeld hebben in een online meeting. “We hopen op een opkomst van ongeveer honderd jongeren”, schrijft de gemeente. De plenaire onderdelen van de meeting zijn via de stream en facebook van de gemeenteraad te volgen. 

De resultaten van het online onderzoek zijn samengevat en staan bij de vergaderstukken in het raadsinformatiesysteem iBabs. Zo ook het overzicht van antwoorden op de open vragen. 

Afbeelding
Veel schade en verkeersoverlast bij kop-staartbotsing in Leeuwarden 112-Nieuws 4 uur geleden
Roos en Lionne tijdens de finale
Studenten van Aeres VMBO behalen de eerste plek bij de Skills Awards Educatie 7 uur geleden
Afbeelding
Succesvolle pilot Aanpak Vroegsignalering wordt voortgezet met EropAf-team Financieel 9 uur geleden
Afbeelding
Wat is er te doen tijdens Koningsdag 2024 in Leeuwarden? Cultuur 11 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur gisteren
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 25 apr, 15:00
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 25 apr, 12:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00