Dyantha van den Berg (18 jaar)
Dyantha van den Berg (18 jaar)

Hoe ervaren de Friese jongeren de corona epidemie: “Ik zie echt geen toekomst voor mij”

Gezondheid Corona nieuws

FRIESLAND - Corona heeft een grote impact gehad op velen. Jongeren vallen daar dan ook zeker niet buiten. Misschien is sociaal contact hebben, iets wat nu op een laag pitje staat, wel het meest belangrijkst voor deze doelgroep maar hoe beïnvloedt het hen wanneer dit wordt afgenomen? Hoe ervaren jongeren de corona epidemie? RondOm vandaag zoekt het voor je uit en interviewde de achttienjarige Dyantha van den Berg.

Onderzoek

Uit een onderzoek van EenVandaag (hoe gaat het met ons in de coronacrisis?) blijkt dat de meerderheid door de coronacrisis één of meerdere psychische klachten heeft gekregen. Zes op de tien ondervraagden zegt in het onderzoek dat hun leven minder leuk is geworden door de crisis. Van al die mensen mist 72 procent het ontmoeten van mensen en 67 procent het gaan naar kleine bijeenkomsten. Ook zeggen twee op de drie van de ondervraagden spontaniteit te missen. Uit dit onderzoek bleek ook dat vooral jongeren tot 35 jaar lijden onder de crisis. 74% zegt tot nu toe last te hebben (gehad) van psychische  klachten. 

Dyantha van den Berg zit in het examenjaar van de opleiding Coördinator Beveiliging. Ze houdt van afspreken met vrienden, door de winkelstraat lopen en dansen. Dat gaat allemaal niet meer zo makkelijk: “De lockdown is voor mij een grote teleurstelling. Ik heb het gevoel dat ik niets kan doen en dat is vet saai.” De achttienjarige student was voor de coronacrisis erg tevreden met haar leven. “Voor de lockdown zou ik mijn leven een dikke negen geven. Ik kon normaal dansen, naar school, afspreken en werken. Nu zou ik mijn leven een twee of drie geven omdat ik weinig te doen heb.’’ Gelukkig kan ze nog wel naar dansen, maar dit moet wel buiten, in de kou. 

Weinig contact

Uit het onderzoek blijkt dat jongeren de meeste mentale problemen ervaren in de crisis. De meest voorkomende klachten zijn stress, eenzaamheid en aanhoudende vermoeidheid. Het aantal jongeren dat deze klachten ervaart loopt op hoe langer de crisis duurt. Jongeren hebben vooral onzekerheid over een huis, baan en extra werkdruk. Ook door weinig contact en gebrek aan variatie kunnen de jongeren mentaal in de knoop komen.

‘’Aan mijn mede jongeren merk ik dat ze er een beetje hetzelfde over denken als mij.’’ Zegt Dyantha. Ze heeft op dinsdag en vrijdag online les voor twee uurtjes. ‘’Ik vermaak mezelf door thuis te dansen of met vrienden buiten af te spreken, ook is eten maken een hobby van me.’’ 

Tevreden

Ondanks dat de crisis veel mensen heeft getroffen geeft driekwart (73 procent) van de mensen aan tevreden te zijn. Dit is iets lager dan in januari 2020 (80 procent) toen corona nog ver weg was. 

Ook Dyantha heeft van mentale problemen niet veel last, zegt ze. ‘’Misschien ben ik soms wat sneller geïrriteerd, maar ik heb vrij weinig stress.’’ Het enige waar ze onzeker over is, is school, omdat ze weinig les heeft maar toch examens moet doen. ‘’Ik mis spontaniteit, dat je even een praatje kan maken met iemand en om spontaan even wat te doen. Ondanks dat heb ik wel rust met mijn situatie’’

Onderzoek

Dit onderzoek van EenVandaag is afgelegd door ruim 25.000 leden van het Opiniepanel. 60% van deze mensen zeggen door de coronacrisis in toenemende mate last te hebben of te hebben gehad van mentale klachten. De klachten verschillen tussen lichte klachten, zoals piekeren en prikkelbaar zijn en serieuze klachten zoals depressiviteit en paniekaanvallen.

Jongeren en ouderen

Uit dit onderzoek bleek ook dat vooral jongeren tot 35 jaar lijden onder de crisis. 74% zegt tot nu toe last te hebben (gehad) van psychische  klachten. Van de 65- plussers zegt 48% één of meerdere mentale klachten te hebben (ervaren).

Roos en Lionne tijdens de finale
Studenten van Aeres VMBO behalen de eerste plek bij de Skills Awards Educatie 18 minuten geleden
Afbeelding
Succesvolle pilot Aanpak Vroegsignalering wordt voortgezet met EropAf-team Financieel 2 uur geleden
Afbeelding
Wat is er te doen tijdens Koningsdag 2024 in Leeuwarden? Cultuur 4 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 18 uur geleden
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 21 uur geleden
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek gisteren
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 25 apr, 08:00