Afbeelding
Foto: Jasper Poot

Schotse Hooglanders Leeuwarder Bos niet voeren en niet dichtbij komen

Algemeen

Schotse Hooglanders zijn geen moeilijke dieren, daarom zie je ze vaak in natuurlijke gebieden waar ook mensen rond mogen lopen. Ze al te dicht naderen en/of ze voeren is ook weer niet de bedoeling. Jasper Poot van Gradiënt Natuurbeheer doet via de Facebookpagina van het Leeuwarder Bos zondag voor de tweede keer in twee jaar de oproep de dieren met rust te laten. Hij laat foto’s zien die hij heeft toegestuurd gekregen waarbij bosbezoekers de Hooglanders dit weekend wel erg dicht naderden.

Jasper schrijft: “Beste mensen nogmaals het verzoek om mijn Hooglanders met rust te laten en niet te dicht naderen. Vandaag kreeg ik deze foto’s toegestuurd. Ik ken het begrip natuurlijke selectie, maar dit soort achterlijk gedrag is echt onacceptabel. U mag er vrij wandelen en genieten van de dieren en hun omgeving. Maar bedenk dan ook dat een dier soms vreemd uit kan halen. En u begrijpt dat dat dan het einde van het dier betekent.”

Voer ze niet, dan worden het opdringerige bedelaars
“Dus nogmaals met dringend verzoek! Houd afstand!!!!!!! Voer de dieren niet. Respecteer de dieren voor uw veiligheid maar ook die van hun.” Vorig jaar schreef Jasper Poot nog iets vriendelijker edoch even dringend voor de goede verstaander: “Beste mensen, mag ik u er aan herinneren dat voeren of de dieren zo dicht met opzet benaderd niet de bedoeling is. Ik als eigenaar van de runderen zit er niet op te wachten dat er iemand een duw of trap krijgt van een Hooglander.”

Probeer 25 meter afstand te houden
“Als mensen de dieren gaan voeren kunnen ze opdringerig worden. Ze gaan dan bedelen om voer bij bezoekers. Als dit ze eenmaal is aangeleerd, dan zal de desbetreffende koe geslacht worden, omdat ze dan niet meer ingezet kan worden voor de begrazing. En aangezien 99 procent van onze terreinen publieks toegankelijk zijn kan ik zo’n rund ook niet ergens anders inzetten. Dus alstublieft voer ze niet en zoek ze niet zo direct op. Probeer 25 meter afstand tot de runderen te bewaren. Mocht u toch vlak bij ze komen per ongeluk, probeer dan zelf de afstand te vergroten. Bij voorbaat dank. Ook namens de koeien.”

Gradiënt Natuurbeheer is een bedrijf dat zich inzet voor ecologisch en duurzaam onderhoud en beheer van diverse gebieden in Nederland. Het werkt samen met of in opdracht van particulieren, overheidsinstanties en natuurorganisaties. Voor beheer van kleine weilandjes tot grote natuurgebieden, park, landgoed, weiland, berm, bos of heide.

Door middel van extensieve begrazing (inzet van vee), gefaseerd ecologisch maaien of natuurtechnisch bosbeheer kan Gradiënt een natuurlijke omgeving creëren en planten- en dierenvariëteit stimuleren, waarbij het gebied er tegelijkertijd goed onderhouden uit blijft zien. Het streeft naar een harmonieuze leefomgeving voor mens en natuur en een grote biodiversiteit waar ruimte is voor diverse planten, vogels, insecten, amfibieën en zoogdieren.

Afbeelding
Afbeelding
Veel schade en verkeersoverlast bij kop-staartbotsing in Leeuwarden 112-Nieuws 12 uur geleden
Roos en Lionne tijdens de finale
Studenten van Aeres VMBO behalen de eerste plek bij de Skills Awards Educatie 16 uur geleden
Afbeelding
Succesvolle pilot Aanpak Vroegsignalering wordt voortgezet met EropAf-team Financieel 18 uur geleden
Afbeelding
Wat is er te doen tijdens Koningsdag 2024 in Leeuwarden? Cultuur 20 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 25 apr, 15:00
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 25 apr, 12:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00