zondag 5 juli, 2020 00:07
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden
3 Friese eindexamen leerlingen. V.l.n.r Merle, Lude, Eline
3 Friese eindexamen leerlingen. V.l.n.r Merle, Lude, Eline (Foto: )

Geslaagd of niet? Friese eindexamenleerlingen weten het nog niet

FRIESLAND - Gister kwam het nieuws naar buiten dat de Centrale Eindexamens voor middelbare scholen niet door zal gaan. De docenten gaan nu, op basis van de cijfers op schoolexamens (SE), het lot van duizenden Friese eindexamenleerlingen bepalen. Over slaag- en zakregelingen is nog niets bekend, dus veel jongeren zitten nu nog in onzekerheid: ben ik nu geslaagd of niet? 

Eline (16) zou dit jaar havo-examen doen op het CSG Liudger, locatie Raai in Drachten. Hierna wil ze graag Event and Leisuremanagement doen op NHL/Stenden.
"Toen ik hoorde dat de Centrale Examens niet door zouden gaan geloofde ik het eerst niet. Daarna was ik opgelucht, maar ook verward over de situatie. Ik wist niet gelijk of ik hier nou echt blij mee moest zijn. De opluchting kwam vooral omdat ik geen stress meer hoef te hebben voor de examens. Die tellen toch 50% mee aan je eindcijfer en dat is behoorlijk veel. Ik hoop dat de cijfers die ik nu heb goed genoeg zijn om te slagen, maar ik weet dit nog niet zeker. Ik had wel verwacht dat dit zou komen. Op sociale media zag ik veel mensen die zich hier sterk voor maakten en hun argumenten vond ik goed. Ik snap daarom ook heel goed waarom het ministerie deze keuze heeft gemaakt. Mijn docenten doen hun best om ons goed te begeleiden. Via mail of MS Teams kan ik vragen stellen, maar natuurlijk worden die niet gelijk beantwoord. Dat duurt even maar dan ben ik alweer met wat anders bezig. Dat heb je in de les natuurlijk niet."

Lude (16) zou dit jaar havo-examen doen op !mpulse in Leeuwarden. Na de middelbare school wil z e het liefst in Amsterdam toegepaste psychologie gaan studeren. Dat is een numerus fixus, dus het is maar hopen dat ze wordt aangenomen. Plan B is Pedagogiek studeren en daarna Criminaliteit aan de universiteit.

"Ik had online wiskundeles toen bekend werd dat de centrale examens niet meer doorgaan. Ik was erg verrast, ik had verwacht dat ze het zouden verschuiven naar het tweede tijdvak. Het is natuurlijk heel raar hoe nu alles loopt, maar ik vind het niet heel erg dat het nu niet door gaat. Ik moet namelijk nog een toetsweek maken en alles gaat dan snel achter elkaar. Daardoor was er best veel druk. Ik wist eigenlijk niet zo goed hoe ik mij moest voelen. Ik was blij, maar ook onzeker over hoe het dan nu verder moet. Ik vraag mij af wanneer ik precies ben geslaagd. Dat is vooral afwachten. We weten nog niet wat de zak- en slaagregeling gaat zijn. Ik sta een 5.0 en een 5.2, maar we krijgen nog een aantal toetsen. Ik hoop dat ik nog een cijfer kan ophalen dan. Ik denk wel dat ik het ga halen. Verder heb ik overal voldoendes en een aantal compensatiepunten, dus ik denk dat het wel moet gaan lukken. Het is een goede beslissing van de overheid. Gezondheid gaat boven alles en ik denk dat als ik onder deze omstandigheden een examen moet maken er veel aan zou denken. Daardoor zou ik mij minder kunnen concentreren. Tot gister had ik het nog niet verwacht, omdat de maatregelen toen nog niet heel streng waren. Sinds gister zag ik het wel aankomen."

Merle (16) zou dit jaar ook havo-examen doen op !mpulse in Leeuwarden. Ze twijfelt nog wat ze wilt doen na de middelbare school. Ze vindt de opleiding Hogere Hotelschool en Commerciële Economie heel leuk, maar wilde ook nog bij wat andere opleidingen kijken. Door de corona-crisis gaat dat nu niet.
"Ik wist niet zo goed wat ik er van moest vinden. Ik was en ben nog steeds wel een beetje in de stress. Ik vraag me de hele tijd af, ga ik het wel halen en hoe gaat het allemaal in z'n werk? Er is nog niet heel veel duidelijkheid. Tot die tijd is het gewoon afwachten wat er gaat gebeuren. Nu ben wel al wat rustiger. Alleen die onduidelijkheid is er nog, en ik denk dat die er nog wel even blijft. Ik weet eigenlijk niet zo goed of ik het wel ga halen met mijn cijfers. Ze zijn bijna allemaal voldoende, maar als het goed is komt er een nieuwe zak- en slaagregeling. Dus we gaan het zien... Aan de ene kant denk ik dat het wel goed is dat de examens niet door gaan wat het is nu gewoon veel te gevaarlijk om ze te maken. Aan de andere kan kunnen veel leerlingen met hun examens hun cijfer nog wat omhoog krikken waardoor de kans op slagen veel groter is. Mijn docenten begeleiden ons goed. Elke dag krijg ik een appje van mijn mentor hoe het gaat en in elke les hebben wij het over hoe het met ons gaat. We bespreken veel met docenten en docenten staan altijd voor je klaar als je vragen hebt."

Meer berichten