Afbeelding

Onze kracht zit in het collectief

Bedrijf in beeld

De FNV is misschien wel de bekendste vakbondsorganisatie in Nederland. Ook in Friesland zetten zij zich in voor de inwoners van onze provincie. Zo staat er een herkenbaar FNV vakbondshuis en organiseren ze mee aan de landelijke actie om het minimumloon omhoog te krijgen: “In je eentje kun je het niet opnemen tegen grote bazen, maar je hebt kracht als je samen doet.”

FNV organiseert wekelijks inloopspreekuren in vakbondshuizen bij u in de buurt. Leden én niet leden kunnen hier terecht voor gratis advies over werk en inkomen. Hiervoor leiden zij vrijwilligers op die zelf ook lid zijn de de FNV. Deze gecertificeerde consulenten helpen met de praktische zaken over werk en inkomen en schakelen als het nodig is een jurist in. Om gebruik te maken van de juridische dienstverlening moet je wel lid zijn van de vakbond FNV.

Volgens Gea Lotterman, bestuurder van FNV, denken steeds meer mensen dat ze een vakbond niet meer nodig hebben. Niets is minder waar: “Je ziet gewoon dat we in sectoren waar we sterk georganiseerd zijn wij meer invloed hebben. Arbeidsvoorwaarden zijn beduidend beter, lonen gaan omhoog. In sommige sectoren zijn we minder goed georganiseerd, bijvoorbeeld in de handel en dienstensector. Terwijl werknemers daar juist baat hebben bij een sterke vakbond en hoge organisatiegraad. Op die manier kun je samen organiseren dat de arbeidsvoorwaarden verbeteren.De kracht van FNV zit in het collectief. Je kan het in je eentje wel proberen het op te nemen tegen de grote bazen, maar dat ga je niet redden.”

Eén van de campagnes waar een collectief veel invloed op kan hebben, is ‘Voor 14’. “In Nederland werken twee miljoen mensen voor het minimumloon. Zij voelen niets van de economische groei, want hun loon zit al jaren vast,” legt Gea uit: “Ze verdienen te weinig om rond te komen. Het gekke is; grote bedrijven krijgen subsidies van de overheid om hun lonen laag te houden. Ik vind dat echt krankzinnig! Grote multinationals die bakken geld verdienen krijgen daarnaast ook nog geld om hun personeel zo weinig mogelijk te betalen. Dit is een probleem die je niet in je eentje kunt oplossen.Voor deze zaken ben je een sterke vakbond nodig die samen met mensen die het betreft een maatschappelijke discussie in gang kan zetten.”

Wil je meer weten over FNV Friesland, ga dan naar de site: www.fnv.nl. Meer informatie over de actie ‘Voor 14’ kun je vinden op www.voor14.nl

Afbeelding
Veel schade en verkeersoverlast bij kop-staartbotsing in Leeuwarden 112-Nieuws 5 uur geleden
Roos en Lionne tijdens de finale
Studenten van Aeres VMBO behalen de eerste plek bij de Skills Awards Educatie 9 uur geleden
Afbeelding
Succesvolle pilot Aanpak Vroegsignalering wordt voortgezet met EropAf-team Financieel 11 uur geleden
Afbeelding
Wat is er te doen tijdens Koningsdag 2024 in Leeuwarden? Cultuur 13 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 25 apr, 15:00
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 25 apr, 12:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00