maandag 6 april, 2020 15:48
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden

5 Januari Nieuwjaarsconcert van het Wachtkamerorkest in de Kanselarij te Leeuwarden

Geheel in de traditie vindt het Kanselarij Nieuwjaarsconcert weer plaats op de eerste zondag van het nieuwe jaar en wel op zondag 5 januari om 16.00 uur. Voor de zevende keer wordt het Nieuwjaarsconcert verzorgd door het Wachtkamerorkest. Na een paar jaar concerten in het Fries Museum is, mede door de grote drukte, gekozen voor de grote Hofzaal in de aloude Kanselarij.

Het Wachtkamerorkest speelt weer een geheel nieuw programma. Deze keer is de beurt aan een programma met barok en klassieken onder de titel “De Nacht”. Het begint met een concert van de Nederlandse componist Van Wassenaer, met maar liefst vier vioolsolisten, dan volgt voor de pauze een selectie uit de suite The Fairy Queen van Henry Purcell, waarbij onder andere een paar aria’s zullen klinken door sopraan Melissa van Voort, prachtige muziek, geïnspireerd op de Midzomernachtsdroom van Shakespeare. Na de pauze wordt verder gegaan met “De Nacht” van Frans Biber: de Nachtwächter Serenade, waarbij een onverwachte bas zich naar het publiek zal keren, met de opwekking om zoetjesaan slapen te gaan. Omdat de middag dan echt nog niet voorbij is, wordt het publiek wakker gehouden met de beroemdste nachtmuziek van Mozart: “Eine kleine Nachtmusik”. 

Het Wachtkamerorkest is in 2012 ontstaan op een reünie van oud-leden van het Fries Jeugd Orkest. Een aantal reünisten miste het spelen in een orkest en besloot weer te gaan samenwerken in een amateurstrijkorkest, in Leeuwarden. In een samenstelling van tussen de 10 en 20 strijkers is sindsdien ieder halfjaar een ambitieus programma ingestudeerd, nu voor het vijfde jaar onder leiding van Dirkjan Horringa. Dit wordt een aantal keren uitgevoerd in de provincie, maar er zijn ook optredens geweest daarbuiten, Emden werd aangedaan en een aantal keren verzorgde het orkest een optreden in het Barbarafestival in Culemborg.

De toegang is vrij, na afloop wordt een collecte gehouden ter dekking van de kosten.

Tevens wordt op dezelfde middag in de Kanselarij de expositie geopend van Gea Dijkstra met als thema “Ode aan de muziek”. 

De informele opening vindt ook plaats op zondag 5 januari maar deze om 15.00 uur in de Kanselarij. 

Eén van de titels van de werken van Gea: “Eine kleine Nachtmusik” staat ook op het programma van het Wachtkamerorkest. Mede hierdoor zijn expositie en concert met elkaar verbonden. Dat ze zelf bassist is en jaren in het Wachtkamerorkest gespeeld heeft is in veel van haar schilderijen terug te vinden. 

Door de verwachte grote drukte is ruim op tijd komen wenselijk. De Kanselarij en het Grand Café van de Kanselarij zijn daarom vanaf 14.30 open voor een gezellige nieuwjaars-ontmoeting ( zie ook www.artconnectionexpo.nl).

Het concert en de expositie worden georganiseerd door Art Connection.

Meer berichten