Liverpool - Real Madrid
Liverpool - Real Madrid Foto: Stockfoto

Wie wint de Champions League finale?

Sport

LEEUWARDEN - Het wordt weer een echte kraker met een klassiek affiche: Liverpool versus Real Madrid in de finale van de Champions League. De uitslag voorspellen kunnen we niet, een aantal feiten doornemen wel. Wat moet je weten, wie zijn de sterspelers, wie hanteert de fluit, welk stadion is het decor, wat ging er aan deze clash vooraf? 

Waar en wanneer?

Natuurlijk hangt het voorspellen van de winnaar af van duizend factoren. Zelfs de meest betrouwbare bookmakers, denk aan betrouwbarebookmakers.nl, kunnen alle data, statistieken en weetjes in de computer gooien en daar een conclusie uit trekken, maar voetbal laat zich niet regisseren door getallen. Zelfs het nieuws over een schorsing of blessure hoeft niet per se invloed te hebben op een wedstrijd, want zoals het cliché wil: deze begint altijd met 0-0. Ook het weer kan de hand hebben in een onverwachte uitslag, of het soort stadion. Dat is in dit geval het Stade de France in de Parijse voorstad Saint-Denis. Daar kunnen 81.338 fans in. Het heeft een sintelbaan, dat vinden veel spelers niet fijn omdat ze liever tegen een muur van publiek aankijken. Een heksenketel zal het echter sowieso zijn, op 28 mei vanaf 21:00. 

De sterren

Zoals gezegd, voetbal laat zich niet leiden. Dat hebben we dit Champions League-seizoen andermaal gezien: finalist Real Madrid toonde zich een ware cupfighter door zich steeds vanuit kansloze positie terug te knokken. Daarbij waren het vooral de ervaren Luka Modric en Karim Benzema die van zich lieten horen. Door ‘kenners’ waren ze al afgeschreven vanwege hun leeftijd en wellicht een mindere vorm, maar anno 2022 staan ze gewoon in de Champions League-finale. Benzema als goaltjesdief, Modric als Kroatische Johan Cruijff, een regisseur op het middenveld. Aan de overkant zijn Virgil van Dijk, volgens velen de beste verdediger ter wereld, en Mohamed Salah de sterren. 

Vorige ontmoeting in 2018

Liverpool hoopt zijn zevende Beker met de Grote Oren binnen te halen, de Koninklijke gaat voor nummer vijf. Het is in deze wedstrijd een welkom detail dat beide teams waarschijnlijk in hun thuistenue aan kunnen treden: rood tegen wit, The Reds versus Los Blancos. Wederom een onderonsje dus tussen een Britse en een Spaanse grootmacht, net als in 2009 en 2011. In 2018 vond dezelfde finale tussen deze twee teams plaats: Real trok aan het langste eind en versloeg Liverpool met 3-1. Een jaar later nam die laatste het stokje over door Tottenham Hotspur met 2-0 naar huis te sturen. 

Verrassingen in het toernooi

Geen Bayern München dus, geen Manchester City, en wéér geen Paris Saint-Germain. Vooral voor die laatste club zal het tandenknarsen worden als uitgerekend in hun stad wordt gestreden om de belangrijkste prijs in voetballand. PSG shopte zich een ongeluk op de transfermarkt, maar zelfs Lionel Messi bleek niet het antwoord op de Madrileense onverzettelijkheid in de spectaculaire achtste finale. FC Hollywood oftewel Bayern moest zijn meerdere erkennen in het nietige Villareal, dat door Liverpool aan de kant werd gezet in de halve finale. In de andere halve finale ontworstelde Madrid zich weer eens als een ware Houdini uit de greep van die andere rijke club die geldt als Europese grootmacht, maar alleen nog een Europacup II (1970) in de prijzenkast heeft staan: Manchester City. Interessant wordt het dus zeker, ook omdat geen enkele bookmaker een wedstrijd tot achter de komma kan voorspellen. De Franse arbiter Clément Turpin zal de boel aan elkaar fluiten. Een pot om je op te verheugen!

Afbeelding
Reis terug in de tijd op dinsdag 9 augustus Lezersreis 46 minuten geleden
Afbeelding
Leeuwarden heeft nu literaire ontmoetingsbank en Sprekende stenen Samenleving 16 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Wat ik leerde op het korfbalveld Column 18 uur geleden
Afbeelding
Over Dames Gaan Voor, uit een vliegtuig springen en series kijken Persoonlijke verhalen gisteren
Afbeelding
Deutz liefhebbers gezocht voor Flaeijelfeest! Evenement gisteren
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: CO2 Waanzin Column 2 jul, 08:00
Afbeelding
1,3 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe woonruimte door herbestemming Duurzaamheid 1 jul, 20:00
Afbeelding
Woning aan de Bijenhofstraat gesloten vanwege overtreding Opiumwet Politie 1 jul, 18:00