Afbeelding

Oogwereld Vellinga mag staar diagnostiseren

Gezondheid

LEEUWARDEN - Ongeveer 300.000 Nederlanders hebben staar en dat getal gaat door de vergrijzing alleen nog maar oplopen. Oogartsen krijgen het dus steeds drukker en om die zorg te ontlasten kan je nu ook terecht bij een optometrist. De optometristen van Oogwereld Vellinga in Leeuwarden diagnosticeren bijna dagelijks iemand met staar. RondOm Leeuwarden spreekt met Akko Vellinga, optometrist bij Oogwereld Vellinga, over deze bekende ouderdomsklacht. 

Allereerst, wat is staar eigenlijk?

Vellinga: “Staar is geen ziekte, maar een ouderdomsklacht. Je moet het eigenlijk zien als grijs worden of rimpels krijgen. In je oog zit een lens die normaliter helder is. Dan kun je goed en scherp zien. Bij staar gaan eiwitten, die in de lens zitten, klonteren en dan wordt de lens troebel. Mensen die staar hebben gaan vaak wazig zien. Meestal ontstaat staar bij het ouder worden, daar kun je niets aan doen, dat is gewoon zo. Soms kan staar ook ontstaan door medicatie of een ongeval en soms is staar aangeboren.”

Kun je wat doen tegen staar?

“Je kunt niet zoveel doen tegen staar, het gebeurt nou eenmaal. Eén ding wat je wel kan doen, is je oog te beschermen tegen UV-straling. Net zoals straling van de zon uw huid sneller kan veranderen, kan dit ook gebeuren in je oog. Het dragen van een goede zonnebril met UV-filter is daarom ook aan te bevelen.”

Hoe wordt staar gediagnostiseerd?

“Veel mensen met staar kloppen eerst aan bij de huisarts omdat hun zicht wazig is geworden. Vroeger werden mensen met die klachten gelijk naar de oogarts in het ziekenhuis gestuurd, maar het wordt daar steeds drukker. De wachttijden, ook in het MCL, worden steeds langer. Daarom sturen huisartsen in Leeuwarden mensen met staarklachten nu naar de optometrist. Die is, net als de oogarts, in staat om de diagnose te stellen. Bij Oogwereld Vellinga werken drie optometristen. Door middel van een (optometrisch) spleetlamp onderzoek kan de optometrist alle delen van het oog inspecteren en zo bijvoorbeeld staar (cataract) constateren. De optometristen van Oogwereld Vellinga kunnen verder ook de oogziekten glaucoom en macula degeneratie en bijvoorbeeld diabetische retinopathie opsporen. Staardiagnose door een optometrist wordt nu al vergoed door sommige zorgverzekeraars.”

Wat gebeurt er als er staar wordt gediagnostiseerd?

“Als de klant dat wil, dan kunnen wij iemand doorverwijzen naar de oogarts voor een staaroperatie. Hier wordt dan de lens vervangen door een kunstlens. Na de operatie kunnen wij bij Oogwereld Vellinga de klant bijstaan in het natraject. Ze kunnen bij ons altijd terecht voor vragen. In die zin zijn we veel bereikbaarder dan een oogarts in het ziekenhuis, en de drempel is lager.”

Jullie naam is ook veranderd!

“Ja, dat klopt. Ik word ook wat ouder en ik ben op zoek gegaan naar continuïteit. Door ons aan te sluiten bij Oogwereld kunnen wij dezelfde service én kwaliteit blijven bieden die onze klanten van ons gewend zijn. We zijn overigens geen franchise geworden, Oogwereld is namelijk geen keten, maar een verzameling lokale optiekzaken die elkaar versterken. Dat past goed bij ons!”

Oogwereld Vellinga vindt u nog steeds aan de Naauw 13 in Leeuwarden.

Afbeelding
Afbeelding
Aanbiedingsdocument Friese IJsselmeerkust aangeboden aan mienskip Samenleving 1 uur geleden
Afbeelding
CityProms 2022 trekt 16.500 bezoekers Evenement 3 uur geleden
Afbeelding
Gloednieuwe McDonald’s in Leeuwarden Zakelijk 9 uur geleden
Afbeelding
Tall Ships Races Harlingen presenteert programma Evenement 11 uur geleden
Afbeelding
‘Ik heb hier ontzettend hard voor gewerkt’ Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Veteranencafé belangrijk maar vooral ook gezellig Samenleving 27 jun, 18:00
Afbeelding
Het Beerenburg Evangelie Volgens Piter Wilkens Algemeen 27 jun, 17:00
Afbeelding
Ambassadeurs Waddenzee Werelderfgoed gehuldigd Natuur 27 jun, 15:00