Afbeelding
Foto: ROELOF FERINGA

Tien interviews met experts over klimaatverandering

Algemeen

Het boek van ondernemer Douwe Faber getiteld ‘Hoe we de aarde redden’ behelst tien interviews met experts over klimaatverandering, energietransitie en de route naar een duurzame toekomst. Douwe Faber is directeur van Ekwadraat en samen met Koninklijke Oosterhoff-Holman initiatiefnemer van Energiecampus Leeuwarden, waarbij op de voormalige vuilstort Schenkenschans vele wetenschappelijke onderzoeken worden gehouden om het milieu te redden.

Faber zit middenin de energietransitie, is er vol van, wil er graag alles van weten en ook alles aan doen om het milieu te redden. Vandaar zijn passievolle poging ins en outs van de complexe materie voor iedereen en hemzelf overzichtelijk te maken. Opdat we samen weten wat er moet gebeuren en er ook iets aan gaan doen. Bijvoorbeeld op voormalige vuilstort Schenkenschans en ook in het gewone dagelijkse leven.

Snel van fossiele brandstoffen af
In het voorwoord van zijn boek staat: “De aarde is een knikker op zijn kant. De planeet gaat ten onder aan vervuiling en opwarming van de atmosfeer. Hoe gaan we het tij keren? Douwe Faber interviewt een tiental topondernemers, wetenschappers en prominente politici. Ze zijn het erover eens dat energietransitie een absolute noodzaak is. We moeten snel van fossiele brandstoffen overschakelen op duurzame bronnen.”

Van Diederik Samson tot directeur Shell
Douwe Faber spreekt uitgebreid met Ad van Wijk (hoogleraar energietransitie), Richard Kiewiet (natuurbeheerder), nationaal energie-expert Diederik Samsom, Riksta Zwart (directeur waterbedrijf Groningen), europarlementariër Jan Huitema, Marjan van Loon (president-directeur van Shell Nederland), John Vernooij (directeur van afvalbedrijf Omrin), Robert Kielstra (directeur van energiebedrijf ECW), Ulco Vermeulen (Raad van Bestuur Gasunie), en Harm Beerda (directeur van wegenbouwbedrijf Koninklijke Oosterhof Holman).

De gesprekken zijn bedoeld voor zowel insiders, maar ook voor leken. Opmerkelijk is dat de deskundigen allemaal optimistisch zijn over de toekomst. Ze geven antwoord op heel veel vragen. Wie gaat bijvoorbeeld de rekening betalen? Wordt het klimaat onze ondergang, of is de wereld nog te redden? Het boek is te verkrijgen bij Bol.com.

Het is zijn tweede boek
Het is het tweede boek van Douwe Faber. In 2010 kwam zijn eerste boek uit, genaamd Groene Parels, net als boek 2 uitgegeven bij uitgeverij Eburon. Ook die gaat – hoe verrassend – over het milieu. Douwe schreef in 2010: “De honger naar olie en gas groeit met de dag. Wereldwijd raken de voorraden uitgeput. De prijzen van energie zullen al op korte termijn exploderen. Er is een fossiele storm op komst en Nederland is daar niet klaar voor. In het boek vertelt hij enthousiast hoe we schoner, gezonder en goedkoper kunnen leven. Zonder verslaving aan olie en gas. Hij doet dit vanuit zijn dagelijkse praktijk, die bol staat van aansprekende en vernieuwende projecten. Succesverhalen over groene pareltjes. Ondernemers en overheden kunnen er hun voordeel mee doen. Ook dit boek is te verkrijgen bij Bol.com.

Afbeelding
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 32 minuten geleden
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 3 uur geleden
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 5 uur geleden
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 7 uur geleden
Afbeelding
Veel schade en verkeersoverlast bij kop-staartbotsing in Leeuwarden 112-Nieuws 23 uur geleden
Roos en Lionne tijdens de finale
Studenten van Aeres VMBO behalen de eerste plek bij de Skills Awards Educatie 26 apr, 12:00
Afbeelding
Succesvolle pilot Aanpak Vroegsignalering wordt voortgezet met EropAf-team Financieel 26 apr, 10:00
Afbeelding
Wat is er te doen tijdens Koningsdag 2024 in Leeuwarden? Cultuur 26 apr, 08:00