Afbeelding

Friesland brengt opvallend veel schilders voort

Cultuur

FRIESLAND - Friesland brengt opvallend veel schilders voort: 31,4% van alle kunstenaars kiest hier namelijk voor deze kunstdiscipline. Dit percentage ligt hoger dan in veel andere provincies in Nederland: gemiddeld is 29,5% van alle kunstenaars schilder. Dit blijkt uit onderzoek van thuisstudieplatform Laudius, dat de kunstenaarsdatabase van het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) onder de loep nam. In totaal werden gegevens van bijna 38.000 Nederlandse kunstenaars geanalyseerd, geboren van 1500 tot en met 2000.

Geen enkele Friese gemeente heeft zoveel kunstenaars voortgebracht als Harlingen. Van iedere 10.000 mensen die geboren worden in deze gemeente, worden er 57 kunstenaar. Na Harlingen komen met name veel kunstenaars uit Leeuwarden en Schiermonnikoog. Van iedere 10.000 geboren Leeuwarders kwamen er 43 creatievelingen ter wereld en onder Schiermonnikogers waren dat er 32. Uit Tytsjerksteradiel en Dantumadiel (beide 6) zijn relatief gezien de minste kunstenaars afkomstig.

Drenthe telt meeste schilders

Drenthe brengt opvallend veel schilders voort: 32,1% van alle kunstenaars kiest hier namelijk voor deze kunstdiscipline. Dit percentage ligt hoger dan in alle andere Nederlandse provincies: gemiddeld is 29,5% van alle kunstenaars schilder. Naast schilderen zijn in Drenthe vooral tekenen en illustreren (16,9%) en beeldhouwen (12,1%) populair.

Vrouwen nemen de overhand in de kunst

Hoewel de kunstwereld eeuwenlang gedomineerd werd door mannen, is de rol van vrouwen steeds sterker aanwezig. Met name in de 20e eeuw werd de invloed van vrouwen in de kunst steeds groter. Sinds de jaren ‘90 zijn er zelfs meer vrouwen (59%) dan mannen actief in het vak.

Benieuwd hoe kunstzinnig jouw gemeente is? Dit kun je vinden op: https://www.laudius.nl/kunstenaars

Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur 12 uur geleden
HT Roeirace
Kijktip: De HT Roeirace live te volgen bij Omrop Fryslân Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Twee mensen gewond bij brand in appartementencomplex in Leeuwarden 112-Nieuws 20 uur geleden
De spelers van SC Cambuur balen.
SC Cambuur verliest van Roda en maakt zich op voor bijzondere wedstrijd Sport 6 mei, 10:54
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00