Freerk Veenstra passt op Janco van der Veen die al klaar staat voor de intikker (3-0). Foto Robert Wagter.

ONT bereikt opnieuw nacompetitie voor promotie

Sport

OPEINDE - Net als vorig seizoen gaat ONT nacompetitie spelen voor promotie naar de 2e klasse. De 3-1 winst op SC Kootstertille (SCK) volstond om derde te worden op de ranglijst en daarmee de periodetitel over te nemen van de kampioen (SC Berlikum of Rijperkerk). Maar ONT kan ook nog op eigen kracht de derde periodetitel behalen.

Als promovendus deed SCK het heel lang prima in de 3e klasse B. Maar na de winterstop kwam er wat zand in de motor en werden er de nodige punten verloren. Ook ONT kwam de wedstrijden na de winterstop niet ongeschonden door en leed het nodige puntenverlies. En zo was de strijd tussen ONT en SCK die van de afgehaakte teams om het kampioenschap. Maar ook een strijd om een periodetitel. Óf om die titel te behalen door de plaats op de ranglijst óf om de titel in de derde periode te behalen. Voor ONT werd het scenario duidelijk. Voor SCK ligt deelname aan de nacompetitie ook in het verschiet, dan moet er in de laatste twee wedstrijden wel resultaat worden behaald.

In de heenwedstrijd verloor ONT met 3-0 van SCK. Toen liep ONT na een vroege tegentreffer al snel achter de feiten aan en werd het ook ‘fysiek’ van het veld gespeeld. In Opeinde werd SCK van het veld gespeeld, maar dat gebeurde niet door een fysiek spelend ONT maar door een voetballend ONT. En misschien moet fysiek dan toch nog wel even worden meegenomen; een speler van SCK in balbezit had direct minimaal twee ONT spelers in zijn nek om zo balverlies af te dwingen. En dat lukte ONT eigenlijk negentig minuten lang. Een collectief resultaat.

In de voorbeschouwing werd al geopteerd op een wedstrijd met doelpunten. Want met topscoorders aan beide zijden, Michel Weisser (29 goals), Gerbrand Waaksma (25 goals) en Jouke Waaksma (22 goals) kon dat niet uitblijven. Weisser voegde twee doelpunten toe aan zijn totaal, Gerbrand Waaksma scoorde één keer.

ONT zat tegen SCK al snel op rozen. In de eerste minuut frommelde Weisser de bal achter SCK doelman Marcel Kempenaar na een voorzet van Chris Visser. Vanaf de aftrap geloofde Jouke Waaksma nog wel in een snelle gelijkmaker, ONT doelman Hidde Ament was attent. Al in de negende minuut zorgde Weisser ook voor de rooskleurige 2-0. De ONT spits pikte een pass van Noël Mulder op en passeerde Kempenaar met een lobje. Kansen voor SCK ontstonden daarna vooral door wat onachtzaamheden aan ONT zijde. Afgestraft werd het niet. Jouke Waaksma schoot over en een inzet van Harmen Tabak ging via de vingertoppen van Ament naast.

Halverwege de eerste helft was er nog wel een situatie die later door de tegenpartij als cruciaal werd bestempeld. Mulder was (veel) te laat met een tackle en heel SCK riep om rood. Scheidsrechter Wieringa uit Klazienaveen hield het bij een reprimande voor Mulder. SCK Trainer Pieter Santema was er na afloop nog boos over; “Een dwaling. Ik had nog wel willen zien hoe het was afgelopen met elf tegen tien.”

ONT had in de eerste helft nog wel kansen om de voorsprong uit te breiden, maar dat lukte nog niet. SCK kreeg nog een kans op de aansluitingstreffer na een actie van Gerbrand Waaksma. De voorzet die volgde was niet aan een medespeler besteed. In de 41e minuut breidde ONT de voorsprong alsnog uit. Na een fraaie aanval via Hielke Knippels en Freerk Veenstra stond Janco van der Veen op de juiste plaats om de 3-0 aan te tekenen.

De tweede helft kunnen we kort samenvatten. ONT wilde wel maar hoefde niet meer echt. Ongewild sluipt er dan toch, niet onlogisch, wat minder scherpte in de ploeg. Dat gebeurde twee weken geleden tegen Minnertsga na een 0-4 ruststand en dat was ook nu het geval. Er waren overigens genoeg kansen op kansen om de voorsprong uit te breiden. Maar doelpogingen van Van der Veen, Jorrit de Graaf en Weisser leidden niet tot doelpunten. De bezoekers kregen ook kansen op een doelpunt. Het idee dat er nog iets te halen zou kunnen zijn in Opeinde werd niet omgezet in daden. Rowan Sijtsma kopte over het ONT doel en Falco Bierma slaagde er in om in vrije positie op vijf meter van het doel de bal in de ballenvanger te deponeren. In het verdere verloop van de tweede helft waren er ook voor ONT nog kansen maar doelpunten kwamen er niet meer. Al in blessuretijd moest Ament zijn ‘clean-sheet’ inleveren door een goal uit een vrije trap van Gerbrand Waaksma.

Samenvattend kan worden gesteld dat ONT met een prima partij voetbal won van SCK en daarmee deelname aan de nacompetitie veilig stelde. Het werd al aangehaald, maar het was de wil van ONT om balbezit van SCK zo snel mogelijk te elimineren dat ook de basis was van de overwinning. De tegenstander werd voetballen vaak onmogelijk gemaakt.

Na afloop van de wedstrijd waren er bloemen voor Michel Weisser. De spits van ONT scoorde tegen Minnertsga en SC Kootstertille in beide wedstrijden twee keer en passeerde daarmee (de ons ontvallen) Fedde Keegstra als all-time topscoorder van ONT. Weisser scoorde 85 competitiedoelpunten keer in het geel/zwart van ONT, Keegstra kwam tot 81.

ONT trainer Tjerk Koops over wat de basis was om van SCK te winnen: “Initiatief nemen en alles op tempo uitvoeren, het drukzetten, van kant naar kant voetballen en daarin goed samenwerken als team. En SCK kwam niet aan voetballen toe. SCK kon niet rustig opbouwen en elke bal stond onder druk. Ik denk ook dat we daar het verschil mee hebben gemaakt. Mooi om te zien dat het er zo uitkomt.”

Terugblikkend op periodes met minder goede resultaten waardoor de titel uit zicht raakte zegt Koops: “Heel jammer natuurlijk, vooral de fase voor de winterstop was echt minder. De afgelopen periode kregen we niet altijd waar we recht op hadden terwijl we wel goed speelden en ook echt beter waren (Berlikum en Twijzel) alleen daar verzuimden wij om de kansen af te maken.”

En over de op komst zijnde nacompetitie: “Al met al een hele mooie teamprestatie van de groep. Al weken achter elkaar spelen we goed en volwassen en dat koppelen we nu ook aan goede resultaten. Doel is nu om dit vast te houden en het maximale eruit te halen!”

Zaterdag a.s. staat de ‘Slag om de Leijen’ op het programma. ONT - VV Rottevalle begint om 14.30 uur.

Sjouke Walinga

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 2 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 4 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 7 uur geleden
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 10 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00