Wedstrijdbeeld uit Minnertsga - ONT. Eigen foto.

Tandeloos Minnertsga gemakkelijke prooi voor ONT

MINNERTSGA - Wedstrijden tegen Minnertsga zijn voor ONT nooit eenvoudig. De laatste vier ontmoetingen werden twee keer 0-0 en twee keer 1-1. ONT lukte het in die wedstrijden niet om het stugge Minnertsga over de knie te leggen. Hoe anders was het dit keer. De thuisclub liet ONT voetballen en de 0-4 ruststand was niet geflatteerd. Na rust scoorde ONT nog één keer met een 0-5 eindstand als resultaat.

Minnertsga - ONT was een interessante wedstrijd. De thuisclub wilde uit de buurt blijven van de plaatsen negen en daaronder om nacompetitie voor handhaving/degradatie te ontlopen en ONT gaat voor óf de derde periodetitel óf een periodetitel overnemen van de kampioen voor nacompetitie om promotie naar de 2e klasse. ONT leek in die doelstelling meer te geloven dan Minnertsga. Opmerkelijk daarbij; uit het verslag van de wedstrijd ONT – Minnertsga (1-1) eerder dit seizoen: De aimabele Minnertsga trainer Duco Mulder zei na afloop: “Wij gaan natuurlijk niet ‘open’ spelen tegen ONT. Dat is vragen om moeilijkheden.” En laat dat nou juist zijn wat Minnertsga in de eerst helft wél deed tegen ONT. En de moeilijkheden kwamen er dus ook. De thuisclub legde ONT in de eerste helft geen strobreed in de weg. ONT scoorde in de eerste 45 minuten vier keer en dat waren allemaal prima uitgespeelde goals.

Vanaf de aftrap was te zien dat de thuisclub gas wilde geven en ONT het voetballen onmogelijk wilde maken. Maar ONT liet zich niet van de wijs brengen en nam heel snel het heft in handen. Er waren al speldenprikjes van Michel Weisser (schuivertje naast), Albert Wijma (schot naast) en Janco van der Veen die de bal ook naast de paal deponeerde. Maar in de 17e minuut was het wel raak. Uit een corner werd het een intikker voor Van der Veen. ONT drukte het veldoverwicht uit in nog meer goals. In minuut 30 lag een prachtige pass van Wytze Jongsma door het centrum aan de basis van de 0-2 door Weisser. En vier minuten later was ONT’s topscoorder ook het eindstation na een fraaie aanval via Freerk Veenstra en Chris Visser. Vier minuten voor rust bepaalde Marten Folkersma de ruststand op 0-4. Die goal ontstond nadat Weisser knap verlengde op Visser en Folkersma daarna fraai afrondde. De ruststand werd dan wel 0-4, maar er waren voor ONT best wel kansen op een grotere score. En de thuisclub? Er was vlak voor rust een vrije trap van Jarco Kingma voor nodig om enig gevaar te stichten voor het doel van ONT. ONT doelman Hidde Ament ging op weg naar zijn ‘clean sheet’ door de bal tot corner te verwerken. Van Minnerstga topscoorder Enno Kingma werd niets vernomen. Dat was ook de verdienste van ONT. De aanvoerlijn naar Kingma werd afgesloten en als Kingma in balbezit kwam, dan waren ONT’ers gretig in het afjagen.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld nauwelijks. ONT bleef de bovenliggende partij, hoewel Minnertsga wel probeerde wat meer tegengas te geven op het middenveld. Het lukte in zoverre dat ONT de bal minder snel bij een medespeler kreeg. Maar aanvallend leverde het de thuisclub niets op. Die moest zelfs toezien dat de bezoekers op 0-5 kwamen. De inzet van Chris Visser werd nog geblokt, Folkersma maakte daarna het karwei af. Voor ONT waren er daarna nog genoeg kansen de score uit te breiden. Minnertsga doelman Jorn Helder lag meerdere malen hinderlijk in de weg. Datzelfde deed doelman Ament voor ONT als Minnertsga toch eens een kansje had.

Over de hele wedstrijd gezien gaf ONT niets weg en was de werklust een lust voor het oog. Balbezit voor Minnertsga duurde nooit lang. ONT bleef 90 minuten lang in staat de tegenstander af te jagen waarna de bal óf over de zijlijn verdween óf werd ingeleverd bij een speler in een geel/zwart tenue.

ONT werd trouwens gesteund oor een flink aantal supporters. In totaal werden er plm. honderd toeschouwers geteld en zeker veertig daarvan waren ONT aanhangers.

Smet op de overwinning van ONT was wel de pittige hamstringblessure van centrale verdediger Albert Wijma. Het zal de ONT’er een aantal weken aan de kant houden. Wijma over zijn blessure: “Op dit moment kan ik nog niet veel zeggen over mijn hamstringblessure. Dat het tijdens een sprintduel er zo in schiet betekent vaak niet veel goeds. Met dit soort blessures is het ook moeilijk in te schatten wat de duur van het herstel zal zijn. Rust is op dit moment het medicijn en ik zal per dag moeten bekijken hoe het herstel verloopt.”

De ONT verdediger zag ook het verschil met voorgaande ontmoetingen met Minnertsga: “Het was inderdaad iets makkelijker dan de eerdere confrontaties tegen Minnertsga. Minnertsga koos de eerste helft voor een andere strategie dan menig andere tegenstanders in de competitie, het vastzetten van de tegenstander. In het begin van de wedstrijd leverde dit nog wel een paar moeilijkheden op voor ons. Daarna werd de oplossing gevonden en werden de vrije ruimtes op het middenveld goed benut. Het gevolg waren veel goed uitgespeelde kansen die dit keer goed werden benut.”

En over ‘zijn’ verdediging: “De afgelopen weken krijgen wij als team weinig uitgespeelde kansen tegen. De goals die wij tegen krijgen zijn vaak goals die vallen uit standaardsituaties of slordigheden in het verwerken van de bal. Dat was deze wedstrijd niet aan de orde, we gaven niks weg en maakten de juiste keuzes. Dit is ook waar onze trainer Tjerk Koops de afgelopen weken/maanden veel mee bezig is. Hier heeft hij ook een mooie uitspraak over: “Mooi wanneer het kan, zakelijk wanneer het moet.”

In de 3e klasse B lijkt SC Berlikum de verrassende kampioen te worden. Dat wordt het door zelf na de winterstop uit twaalf duels 29 punten te behalen, maar ook door weigeringen van de concurrentie. Gedoodverfde kampioen Rijperkerk is al een paar weken ‘van het padje’ en ook SC Kootstertille laat veel punten liggen. Met een slechte serie haakte ONT vóór de winterstop af in de titelrace. Met nog drie duels te gaan heeft SC Berlikum nu vier punten voorsprong op Rijperkerk en acht punten voorsprong op ONT.

In de strijd om een periodetitel deed ONT goede zaken. De huidige derde plaats is sowieso goed om een periodetitel over te nemen van de kampioen. Maar in de strijd om de derde periode neemt ONT de tweede plaats in achter SC Berlikum dat al een periodetitel heeft.

Volgende week is er geen programma. ONT speelt op 13 mei thuis tegen SC Kootstertille, aanvang wedstrijd 15.00 uur,

Sjouke Walinga

Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 2 uur geleden
Zomer
Zomerpakkettenactie Present Smallingerland Algemeen 5 uur geleden
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 8 uur geleden
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 12 uur geleden
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00