ONT’s 0-3 in wording. Marten Folkersma passt op Noël Mulder die daarna beheerst scoort. Foto: ONT / Sjouke Walinga

Goed schoeisel helpt ONT aan overwinning op Anjum

EANJUM - Een volwassen spelend ONT boekte een 0-3 overwinning op Anjum dat in de onderste helft van de ranglijst bivakkeert. Vanzelfsprekend zijn uitoverwinningen op Anjum niet voor ONT. De vorige twee edities gingen verloren. Maar in deze uitgave had ONT geen kind aan de thuisclub.

De kop van dit verslag ‘Goed schoeisel helpt ONT aan overwinning op Anjum’ is er één met een knipoog en verdient enige uitleg. Op zwaar bespeelbare grasvelden verloor ONT ruim van Wykels Hallum en SC Kootstertille. In beide wedstrijden vielen de vele glijpartijen op van ONT spelers. Op voetbalschoenen spelen die voor kunstgras geschikt zijn brak de spelers op toen er op zwaar bespeelbare grasvelden werd gespeeld. Nu waren er wel meer factoren die tot de beide nederlagen leidden, maar de schoenen waren zeker een factor. Door club en spelers werd er op schoeisel ingespeeld en zo stond ONT tegen Anjum op de juiste schoenen en waren glijpartijen niet aan de orde.

Volwassen overwinning

Eigenlijk had de kop van het verslag moeten zijn: ‘Volwassen overwinning van ONT op Anjum’. Want dat was de praktijk. Waar ONT het in het verleden moeilijk had tegen het opportunisme van Anjum, was er nu weinig te duchten van de thuisclub. Over de gehele wedstrijd gezien had ONT het heft in handen; volwassen spel. Overigens, aan beide kanten waren de kansen schaars. Nu was goed voetbal ook moeilijk met een schuin over het veld staande windkracht zes. Een eerste kans was er voor ONT met een schot van Janco van der Veen. Die inzet werd een prooi voor Anjum doelman Lieuwe van Dijk. Voor de thuisclub zag Johan Sipma zijn schot hoog over het ONT doel gaan. In de 26e minuut kwam ONT op wel curieuze manier op 0-1. Niet geschoten is altijd mis dacht ONT aanvoerder Hielke Knippels en hij vuurde vanaf 25 meter op het Anjum doel. De bal werd daarna twee keer van richting veranderd en verdween via de grabbelende handen van Van Dijk en de paal in het doel. Anjum kwam sporadisch in de buurt van het ONT doel, maar kreeg toch twee kansen. Maar, een schot van Sipma belandde in de handen van ONT doelman Hidde Ament en Sijtse Koree kopte de bal naast.

ONT gegroeid

Een deel van de kleumende en verwaaide toeschouwers bleef in de tweede helft in de kantine om vanachter glas de wedstrijd verder te bekijken. Ze hadden geen ongelijk, want ook van de tweede helft werd niemand warm. Anjum trainer Remco Kooistra probeerde wel zijn team op te zwepen en vroeg de Anjumers te gaan voetballen. Of dat nu de remedie was gezien de weersomstandigheden was de vraag. ONT kon regelmatig aanvallen van Anjum onderbreken, maar moest wel toezien dat ONT verdediger Albert Wijma een inzet van Korree moet blokken. Eigenlijk gebeurde er een kwartier lang niets behoorlijks op het veld. Tot de 61e minuut. Chris Visser glipte langs zijn verdediger, zag dat Van Dijk een rebound weggaf waar Marten Folkersma wel raad mee wist; 0-2. De goal was ook het sein voor ONT om onnodige risico’s overboord te gooien. Als de bal een ‘roei’ moest hebben, dan gebeurde dat. Niet mooi, maar wel volwassen spel. Daarin is ONT wel gegroeid. Eerder werd er nog wel gepoogd om het altijd voetballend op te lossen, ook als de situatie om een andere oplossing vroeg. Anjum werd nog een keer gevaarlijk met een voorzet die ONT doelman Hidde Ament onder de lat weg moest tikken waarna een doelpoging door ONT werd geblokt. ONT kwam in de slotminuut nog wel tot een doelpunt waar geen hulp van de tegenstander voor nodig was. Het duo Noël Mulder en Folkersma sneed door de Anjum verdediging als een warm mes door de boter. Mulder scoorde beheerst en zette de 0-3 eindstand op het scorebord.

Net als vorige week speelde Rijperkerk gelijk en verloor dus opnieuw twee punten. De achtervolgers SC Berlikum, ONT en SC Kootstertille wonnen hun wedstrijden en verkleinden dus de achterstand op de koploper. ONT heeft nu vier punten achterstand op Rijperkerk. Volgende week staat de wedstrijd ONT - Rijperkerk op het programma. Aanvang 15.00 uur.

bron: ONT / Sjouke Walinga

Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 1 uur geleden
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 15 uur geleden
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 18 uur geleden
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 21 uur geleden
Wat is er te doen tijdens Koningsdag in Drachten? Evenement gisteren
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:03