Hier weet ONT doelman Hidde Ament Rijperkerker Diederik Andringa nog van scoren af te houden. Even later scoort Andringa toch de 0-1.

Machteloos ONT verliest topper tegen Rijperkerk

Sport

OPEINDE - Spelers, technische staf en supporters hadden zich veel voorgesteld van de wedstrijd tegen koploper Rijperkerk. Het gat van vier punten moest worden verkleind naar één punt. Het vertrouwen was groot na drie zeges op rij. Maar, na afloop van de wedstrijd was het gat naar de koploper zeven punten. ONT verloor met 0-2.

Er werd verlekkerd uitgekeken naar de wedstrijd tussen de koploper en de nummer drie van de ranglijst. In Rijperkerk schotelden beide teams de toeschouwers een spektakelstuk voor dat in 3-3 eindigde. Dat niveau haalde de wedstrijd in Opeinde bij lange na niet. Beide teams wilden net als in de heenwedstrijd wel op de aanval spelen, probeerden dat ook zeker wel, maar tot uitgespeelde kansen leidde dat voor ONT niet en voor Rijperkerk nauwelijks.

Het duel begon overigens veelbelovend. De eerste mogelijkheid was voor ONT, Hielke Knippels zag een schot tot corner worden verwerkt. En even later werd een Rijperkerk voorzet een prooi voor ONT doelman Hidde Ament terwijl een tegenstander klaar stond voor een intikker. En binnen vijf minuten moest Ament weer aan de bak om de doorgebroken Diederik Andringa van scoren af te houden. Maar in de 7e minuut moest Ament toch zijn meerdere erkennen in Andringa. Rijperkerk gooide vanaf het middenveld de bal uit een vrije trap in de ONT zestien. Daarna waren de ONT verdedigers niet resoluut in het wegwerken van de bal. Die kwam voor de voeten van Andringa en zo werd het 0-1. De verslaggever had toen de kop van het verslag al klaar: ‘Vroege tegengoal deert ONT opnieuw niet’. ONT kwam deze competitie al vaker op achterstand om daarna toch te winnen. Die kop kon dus achteraf overboord. Want, ONT kwam er niet echt aan te pas. ONT mocht dan in de eerste helft wel wat meer bepalend worden, tot echte kansen kwam het niet. Knippels zag een vrije trap in de handen van Rijperkerk doelman Redmer Jorna belandden, Chris Visser kwam een teenlengte te kort na een voorzet van Michel Weisser, Freerk Veenstra schoot naast en Visser deed nog een doelpoging die over het vijandelijke doel verdween. Het was het bij ONT ‘net niet’.

En dat ‘net niet’ vervolgde in de tweede helft. Rijperkerk trainer Klaas de Boer (ex ONT trainer) had zijn team goede tactische instructies meegegeven en die werden een groot deel van de wedstrijd ook uitgevoerd. De Boer legde dat na de wedstrijd uit. Het is altijd lastig om trainerstaal voor de lezers begrijpelijk te maken, maar het kwam er simpelweg op neer dat Rijperkerk het ONT middenveld niet aan voetballen toe liet komen. Dat lukte in de eerste helft voor een groot deel en in de tweede helft werd dat een goed gelukte kopie. De thuisploeg slaagde er maar niet in het middenveld in handen te krijgen. De ONT routiniers Knippels en Freerk Veenstra konden daar ook geen verandering in brengen. De Opeindenaren slaagden er maar niet in tot een vloeiende aanval te komen. ONT’s topscoorder Weisser werd over 90 minuten geen enkele keer in stelling gebracht. Weisser moest het doen met inspeelballen waarna hij gedekt door twee man geen kans kreeg een doelrijpe kans te creëren. En over de vleugels werd ONT ook niet gevaarlijk. In de 58e minuut keek ONT tegen een 0-2 achterstand aan. Uit een voorzet van Lammert van Althuis kopte Robert van der Laan de bal binnen. Rijperkerk ging daarna over tot het verdedigen van die voorsprong en ONT bleek niet in staat de stellingen van de bezoekers te doorbreken. Het bleef bij een inzet van Visser die Jorna met een uitgestoken hand keerde en een schot van Noël Mulder naast. En dat was het dan.

Arbiter Sara Brinkkemer, zij had geen kind aan het sportieve duel, vond het na een paar minuten extra tijd wel genoeg. Rijperkerk bejubelde de zege uitbundig en ONT droop af.

Zaterdag 8 april staat de inhaalwedstrijd SC Berlikum - ONT op het programma. Dat is een wedstrijd uit de tweede periode. SC Berlikum heeft een grote kans die titel te behalen. Winst of een gelijkspel tegen ONT is voldoende. Zelfs een kleine nederlaag brengt de periodetitel naar Berlikum, tenzij SC Twijzel met grote cijfers wint van Fc. Grootegast.

Voor ONT is de uitdaging ook het gat met SC Berlikum (nu vijf punten) niet groter te laten worden. Aanvang wedstrijd in Berlikum is 14.30 uur.

Sjouke Walinga

Zomer
Zomerpakkettenactie Present Smallingerland Algemeen 12 minuten geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 3 uur geleden
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00