Het net vinden is even weg bij ONT

TWIJZEL - In de maand maart scoorde ONT er lustig op los met scores van 7-1, 6-0 en 0-3. Maar in de maand april werd in drie wedstrijden maar één keer gescoord en werd er uit die drie duels ook maar één puntje behaald. Dat ene punt kwam zaterdag uit de 0-0 tegen SC Twijzel.

Wedstrijden tussen ONT en SC Twijzel zijn over het algemeen goed voor flink wat doelpunten. In de laatste acht duels werd er 32 keer gescoord. Er hadden in deze uitgave van de wedstrijd ook zeker wel doelpunten kunnen vallen. Maar bij ONT stokt de doelpuntenproductie de laatste tijd. Tegen SC Twijzel had ONT in de eerste helft moeten scoren, maar twee keer de lat en een schijnbare intikker, die dat niet werd, stonden goals in de weg.

En het wordt een beetje eentonig. SC Twijzel trainer Dirk Pieter Boersma was de zoveelste trainer dit seizoen die ONT veel lof toezwaaide. Boersma na afloop over de opmerking dat zijn team niet wilde voetballen: “Dat wilden wij echt wel, maar de kwaliteit van ONT is zo goed dat mijn team niet aan voetballen toekwam. Geen opbouw, wel lange ballen naar voren.” En daarmee sloeg Boersma de spijker op zijn kop. ONT was voetballend veel en veel beter dan de matig opererende thuisploeg. Die kwam niet verder dan een enkel gevaarlijk moment voor het doel van ONT.

Vanaf het begin liet ONT zien baas over de wedstrijd te zijn. Na zes minuten stichtte ONT het eerste gevaar. Maar, uit een vlot lopende aanval slaagde Chirs Visser er niet in een medespeler te vinden. Voor ONT moest Albert Wijma nog wel ingrijpen bij een inzet van Johannes van der Meulen, daarna was het ONT wat de klok sloeg. Uit een voorzet van Noël Mulder raakte Visser met een volley de lat en Janco van der Veen leek uit een voorzet van opnieuw Mulder op weg naar de 0-1. Zijn doelpoging van dichtbij werd gekeerd door SC Twijzel doelman Richard Zwaagstra. Aan de andere kant was ONT doelman Hidde Ament attent op een kopbal van Wytze Pilat (ex ONT). Albert Wijma vuurde uit een vrije trap over het ONT doel en Michel Weisser zag een bal vanaf 35 meter over doelman Zwaagstra op de lat belandden. De thuisclub kwam nog twee keer in de buurt van Ament. Jelle Pilat produceerde een rollertje en een vrije trap van Wytze Pilat werd een vangballetje voor Ament.

De tweede helft werd er één met niet veel bijzondere momenten. Weisser gaf niet genoeg ‘boog’ aan een schot om te doelpuntten en misschien wel het meest memorabele ogenblik was er in de 54e minuut. Wytze Pliat bereikte broer Jelle en zijn bal richting ONT veste leek in het doel te belandden. Maar, met een uiterste krachtinspanning wist Jorrit de Graaf de bal van de lijn te koppen. Een voorsprong voor de thuisclub zou ook de wereld op zijn kop zijn geweest. De beste kans voor ONT in de tweede helft was er voor Weisser. Uit een voorzet van Mulder kopte de ONT spits de bal op doelman Zwaagstra en de rebound werd geblokt. Overigens, ook weer in deze wedstrijd kreeg ONT’s topscoorder een dubbele dekking. De remedie van de verdedigers is simpel. Nummer één laat Weisser de bal aannemen maar niet draaien en nummer twee werkt de bal weg. Dat gaat nu al enkele wedstrijden zo en ONT zou daar toch een antwoord op moeten hebben. Met een dubbele dekking is het zinloos Weisser steeds maar aan te blijven spelen. Een oplossing? Laat Weisser af en toe uit de spits zakken, de ONT’er heeft kwaliteiten genoeg om ook elders op het veld van waarde te zijn.

Plotseling werd het trouwens in de laatste minuten nog spannend voor de ONT goal. Ament moest Van der Meulen van scoren afhouden, uit een gevaarlijke corner van Wytze Pilat wist Ament de bal ook weg te werken en een schot van Jelle Pilat werd geblokt. Ver in blessuretijd schoot Mulder de bal uit een vrije trap net naast. En zo bleef het 0-0.

ONT’s vleugelaanvaller Noël Mulder had een pluim: “Om te beginnen wil ik een groot compliment geven aan onze defensie. We krijgen nauwelijks kansen tegen, maar zijn in de omschakeling nog wel eens kwetsbaar. We hebben een hecht team met dezelfde visie: voetballend domineren.” En over het ‘droog staan’: Elk team heeft wel een tegenzittende periode. Als je kijkt naar de kansen die we gekregen hebben gaan er normaliter drie tegen de touwen.” Over zijn eigen spel zei Mulder: “Als buitenspeler probeer ik altijd dreiging op te zoeken. Deze wedstrijd is dat in combinatie met Chris Visser goed gelukt. Er werd door ONT goed verdedigd en veel kansen gecreëerd. Het belonen van ons spel is dan het enige dat we laten liggen.”

De derde klasse B kent sinds zaterdag een nieuwe koploper. Rijperkerk en SC Berlikum gingen stuivertje wisselen. Koploper Rijperkerk verloor en SC Berlikum won en werd daarmee de nieuwe koploper. Omdat SC Kootstertille verloor liep ONT één punt uit op die ploeg. ONT staat derde op de ranglijst. Een positie die goed is voor het overnemen van de periodetitel van SC Berlikum of Rijperkerk.

Zaterdag a.s. speelt ONT thuis tegen Wykels Hallum. Wordt dan de smadelijke 5-2 nederlaag uit in Hallum goedgemaakt? Aanvang wedstrijd 15.00 uur.

Sjouke Walinga

Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 9 minuten geleden
Zomer
Zomerpakkettenactie Present Smallingerland Algemeen 3 uur geleden
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 6 uur geleden
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 10 uur geleden
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00