ONT bejubelt de 1-0 van Chris Visser (midden). Foto Robert Wagter.

Zéér ruime overwinning van ONT op ODV

OPEINDE - De eindstand was 7-1 en dat kan ook wel een beetje vertekend worden genoemd. Want, ODV was in de eerste helft de ploeg met de beste kansen, maar er werd vergeten de trekker over te halen. ONT ging rusten met een 2-1 stand en met zeer effectief voetbal werd het uiteindelijk 7-1.

ODV trainer Mark Peters zei na afloop dat hij het aantal kansen van beide teams had geturfd. Voor ODV achttien en voor ONT elf. Van die achttien kansen benutte zijn team er één en ONT maakte er zeven uit dus elf kansen. Dat is een mooi moyenne. ONT had in de eerste helft geluk dat topscoorder Fokert Hoekstra (356 competitiedoelpunten in totaal bij ODV en Oerterp, dit seizoen negentien keer doeltreffend) het vizier niet op scherp had staan.

Waar ODV dus topscoorder Hoekstra in de gelederen heeft, is bij ONT Michel Weisser met negentien doelpunten dé doelpuntenmaker. In het programmablad stond de vraag ‘Wie verhoogt vandaag zijn doelpuntenaantal?’ Nou, beide spitsen scoorden; Hoekstra één keer en Weisser voegde twee doelpunten aan zijn totaal toe.

ONT startte met Dennis van Wieren (20) in de basis, hij verving de zieke rechterverdediger Jorrit de Graaf en deed dat zéér verdienstelijk. ONT trainer Tjerk Koops vond dat de debutant een volwassen wedstrijd speelde. Waar de eerste speldenprikken voor ONT waren met een voorzet van Van Wieren die niet op maat was en een schot voorlangs van Chris Visser, was er een niet te missen kans voor de bezoekers. Dat was na zeven minuten. Op aangeven van Frank Tuinstra had Auke Linstra de hoek voor het uitkiezen, maar ONT doelman Hidde Ament redde fabuleus. ONT deed het beter met de eerste de beste échte kans. Uit een voorzet van Noël Mulder tikte Chris Visser de 1-0 op het scorebord. Maar, die snelle voorsprong leidde er niet toe dat ONT de wedstrijd in handen kreeg. Sterker nog, die rol was aan ODV toebedeeld. De kansen waren voor de bezoekers. Een bal van Niels Hylkema richting tweede paal ging net over het ONT doel, Stefan Roffel (ex ONT) teisterde de lat boven Ament en een kopbal van Hoekstra landde op de vuisten van de ONT doelman. Tien minuten voor rust werd het toch 1-1. Uit een corner kopte Hoekstra de bal in het ONT doel. De topscoorder van ODV kopte daarna ook nog op de lat en schoot in kansrijke positie naast. En zoals zo vaak, als je zelf niet scoort doet de tegenstander dat wel. ONT logenstrafte dat niet. Vier minuten later verzond Janco van der Veen een fraaie cross-pass op Mulder en diens voorzet resulteerde in een doelpunt van Weisser. Ament moest nog wel handelend optreden bij een corner maar het bleef bij 2-1. En met die stand mocht ONT de handjes dichtknijpen.

Juist door het spelbeeld uit de eerste helft verwachtte niemand dan ONT na acht minuten spelen in de tweede helft op een 4-1 voorsprong stond. ONT trainer Tjerk Koops liet zijn team in de tweede helft iets anders spelen en dat had snel effect. Koops over die andere speelwijze: “We gingen de 2e helft wat directer spelen, dus als ODV ons vast wilde zetten bij een doeltrap dan speelden wij een lange bal op Noël Mulder en Janco van der Veen en dan van daaruit verder voetballen. En we haalden onze aanvallende middenvelders wat meer terug zodat we de ruimtes op het middenveld kleiner maakten. En met crosspasses van Hylke Knippels en Wytze Jongsma zochten we sneller onze buitenspelers omdat er bij ODV veel ruimte achterin lag.” Overigens was de 3-1 geen gevolg van de andere tactiek. Mulder speelde uit een corner de bal over de grond naar Weisser en die scoorde na een ‘Weisser-draai’. De 4-1 had wel te maken met het veranderde ONT spel. Freerk Veenstra benutte de ruimte op het middenveld, speelde de bal op Weisser en uit diens voorzet scoorde Mulder. Een prima uitgespeeld doelpunt. Liet ODV zich dan onbetuigd? Dat nou ook weer niet. Want, omdat ONT wat terugplooide kregen de gasten ook weer kansen. Dat Hoekstra niet in goede doen was bleek uit drie kansrijke doelpogingen die geen doel troffen. Een schot in vrije positie over, een geblokt schot dat een corner werd en een vrije trap die hoog over ging. Dan deed ONT het in de laatste twaalf minuten van het duel veel beter. Er werd nog drie keer gescoord. Eerst zette Weisser Visser aan het werk en uit zijn voorzet scoorde Van der Veen. Vijf minuten voor afloop ging de bal via Veenstra naar Gerard Douwsma die de bal terug legde op Marten Folkersma en die scoorde beheerst. De uiteindelijke 7-1 kwam van de schoen van Veenstra op best wel een koddige manier. ODV had de aftrap na de zesde goal van ONT. De bal werd naar de laatste linie gespeeld waarna de bal zo in de voeten werd geschoven van Veenstra. En die wist daar wel raad mee.

En zo won ONT dus ruim van ODV waar niemand na de eerste helft rekening mee had gehouden. Voor ONT een mooie boost richting het vervolg van de competitie. In die competitie won Rijperkerk en speelde achtervolger SC Berlikum gelijk. ONT speelt zaterdag a.s. uit tegen SC Berlikum. En dat is een rechtstreeks duel om de tweede plaats. Met als extra ingrediënt dat SC Berlikum bij winst of een gelijkspel winnaar wordt van de tweede periode. Zelfs een miniem verlies zou de Berlikumers de derde periodetitel op kunnen leveren. Aanvang wedstrijd in Berlikum is 14.30 uur.

Sjouke Walinga

Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 10 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 12 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 15 uur geleden
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 18 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 22 uur geleden
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00