wedstrijdbeeld ONT - SC Veenwouden
wedstrijdbeeld ONT - SC Veenwouden

Vroege achterstand deert ONT opnieuw niet.

Sport

OPEINDE - Voor de derde achtereenvolgende keer na de winterstop raakte ONT vroeg in de wedstrijd op achterstand. Maar ook net zo vaak breidde ONT dat recht en gingen de drie punten naar de Opeindenaren. Waar dat thuis tegen Fc. Grootegast pas in blessuretijd lukte, werd er vorige week tegen VV Rottevalle en afgelopen zaterdag tegen SC Veenwouden eerder orde op zaken gesteld.

Hoe komt dat toch dat ONT in de afgelopen wedstrijden snel op achterstand komt? Misschien wel omdat ONT vanaf de aftrap zó graag richting het vijandelijke doel wil om het verschil snel te maken. In omschakel momenten gaat er dan wel eens iets mis en daar profiteert de tegenstander dan van? Bewust staat er een vraagteken achter de vorige zin. Want je kunt ook zeggen dat het toevallige momenten waren. Tegen Fc. Grootegast lag de bal al na tien seconden in het ONT netje. Tegen VV Rottevalle had ONT het in de eerste helft even lastig met het opportunisme van de thuisclub en tegen SC Veenwouden (SCV) leidde een rommelige situatie voor het doel van ONT tot de 0-1. Laten we het maar houden op toevallige momenten die tot de achterstand leidden. Wat wel duidelijk is, zijn de signalen van de ONT’ers: “We raken niet meer van slag van zo’n vroege achterstand. De kansen komen wel, is het niet in de eerste helft, dan wel in de tweede helft.”

De strijd tussen ONT en SCV was een wedstrijd tussen ONT met 27 punten en SCV met 7 punten. Een ongelijke strijd? Op papier wel en in de praktijk ook. Maar, SCV kwam na zes minuten wel op voorsprong, nadat ONT al twee kansjes had gehad. De 0-1 ontstond nadat ONT doelman Hidde Ament inzetten van Arjen Haringsma en Luc van der Kooi nog kon pareren maar daarna toch nog werd gepasseerd. Stefan Jan Sijtsma was de doelpuntenmaker. Daarna ontspon zich een wedstrijd zoals die ook vooraf wel was verwacht, ook zonder de 0-1 voorsprong van de gasten. SCV betrok de verdedigende stellingen, maakte het middelveld klein en liet het spel aan ONT. Met de gedachte ‘zoek het maar lekker uit’. En dat probeerde ONT ook wel en er waren zeker kansen. Janco van der Veen vond SCV doelman Wytze Reitsma op zijn weg, Michel Weisser prikte de bal naast en Noël Mulder strandde eveneens op de SCV doelman. En Hielke Knippels zag Reitsma een bal uit de bovenhoek tikken na een vrije trap. SCV probeerde ONT wel te verrassen met een paar uitvallen maar óf Ament was attent óf de inzet ging naast. Het bleef dus bij een 0-1 ruststand en dat had ONT ook wel een beetje aan zichzelf te wijten. Hoewel er dus wel kansen waren, was het spel te traag om de tegenstander echt op de knieën te krijgen.

In de tweede helft stelde ONT orde op zaken. Blijkbaar is dan de rust voor trainer/coach Tjerk Koops nodig om de neuzen nog meer dezelfde kant op te krijgen. Het was natuurlijk een mooie opsteker dat Janco van der Veen met een kopbal uit een voorzet van Noël Mulder al direct na rust de stand gelijktrok. Eigenlijk viel het duel daarna een beetje stil. ONT wilde wel doordrukken maar vond geen echte openingen. Na een uur spelen leek SCV zelfs opnieuw op voorsprong te komen. Na een snel genomen vrije trap werd er gescoord, maar op advies van ONT assistent-scheidsrechter Engbert Jongsma keurde arbiter Fred Jansen uit Grolloo de goal af wegens buitenspel. Het bespaarde ONT een hernieuwde jacht op de gelijkmaker. Dat hoefde drie minuten later ook niet meer toen Noël Mulder de krachtsverhoudingen in een tweede ONT doelpunt uitdrukte. Zijn schot vanaf twintig meter was Reitsma te machtig. Vanaf de aftrap deed SCV nog wat terug met een schot van Meindert Witteveen dat net over het ONT doel scheerde maar daarmee was de koek voor de bezoekers ook wel op. ONT dicteerde de wedstrijd met in hoog tempo uitgevoerde combinaties waarmee SCV van het kastje naar de muur werd gestuurd. Het veldoverwicht van ONT leidde tot nog twee doelpunten. Het werd 3-1 nadat Knippels scoorde na een fraaie combinatie met Weisser. En Weisser scoorde tien minuten voor tijd uit een voorzet van Van der Veen.

En zo speelde ONT op een volwassen manier SCV naar een nederlaag. Waarbij de verdediging van ONT ook wel mag worden genoemd en geroemd. Tuurlijk krijgt elke tegenstander wel een kansje maar Hidde Ament, Jorrit de Graaf, Albert Wijma, Gerard Douwsma met soms ondersteuning van Hielke Knippels waren wel een stevig slot op de deur.

In de 3e klasse B blijft Rijperkerk maar winnen. Omdat SC Kootstertille verloor schoof ONT op van plek vier naar plek drie. De achterstand op nummer twee SC Berlikum is één punt terwijl koploper Rijperkerk acht punten meer heeft.

Zaterdag a.s. speelt ONT uit tegen Zwaagwesteinde. Aanvang 14.30 uur.

Sjouke Walinga

Afbeelding
Vernieuwd Iepen Mienskipsfûns (IMF) investeert 12 miljoen in Friese Mienskip Samenleving 15 uur geleden
Afbeelding
Veel minder Friezen verhogen eigen risico voor zorg Zorg & Welzijn 18 uur geleden
Afbeelding
De gezelligste kerstmarkten in Friesland Evenement 21 uur geleden
Afbeelding
Boskalis bouwt rivierdeel Vismigratierivier Natuur 7 dec., 18:00
Afbeelding
Kleine groep Friese jongeren rookt dagelijks Zorg & Welzijn 7 dec., 15:00
Afbeelding
Jongeren bundelen krachten voor betaalbaar wonen en duurzame gemeenschappen Wonen 7 dec., 12:00
Afbeelding
Ben jij het nieuwe baasje van de vrolijke en speelse Rocky? Samenleving 7 dec., 08:00
Afbeelding
GGD Fryslân start met soa-klachtenspreekuur Gezondheid 6 dec., 18:00