Afbeelding
Roy Passial (links) en Rein Jacobi op het trainingsveld. Foto: Rob Dijkstra

De technische commissie van vv Drachten creëert de beste omstandigheden voor (jeugd)trainers én spelers

Sport 100 jaar vv Drachten

DRACHTEN - Roy Passial en Rein Jacobi zijn samen met Tjibbe Ferwerda verantwoordelijk voor de technische jeugdcommissie van vv Drachten. Ze kijken met de jonge of onervaren trainers over hun schouder mee en proberen ze waar nodig te begeleiden en helpen.  

Passial en Jacobi, echte clubmensen die al jaren bij de Drachtsters spelen, bekleden sinds dit seizoen deze functie. Samen met Tjibbe Ferwerda, de techniektrainer die de jeugdspelers een goede basistechniek aanleert, voeren ze deze taak uit. Passial: “We doen het met zijn drieën, omdat het een enorme berg werk is. Het is beter om het samen te doen, want anders houd je er een fulltime baan aan over.” Passial vervolgt: “Grotendeels houdt deze functie in dat we de trainers ondersteunen. We helpen en begeleiden ze bij het geven van trainingen. We proberen de trainers op een zo goed mogelijke manier op te leiden, zodat ze het maximale uit de kinderen kunnen halen.”  

Gezamenlijk doen ze hun uiterste best om te bewaken dat het uitgangspunt van de club gewaarborgd wordt. “Dat betekent: plezier staat voorop, daarna kijken we naar vriendjes, leeftijd en tot slot naar niveau. Vanaf 12-jarige leeftijd kijken we meer naar het niveau en is de volgorde iets anders”, legt Jacobi uit.  

Begeleiden trainers

Ze begeleiden de trainers door regelmatig met ze mee te kijken. “Dat doen Roy en Tjibbe voornamelijk. Zo nu en dan komen trainers ook naar jou toe met vragen. Maar het is met name bij een team staan en tips en aanwijzingen geven hoe ze het ook kunnen aanpakken”, vertelt Jacobi. Verder bieden ze andere trainingsvormen aan. Zo brengen ze het programma ‘VTON’ onder de aandacht. “Dat is een platform met voetbaloefenstof en een doorlopende leerlijn voor de jeugd van 5 tot en met 19 jaar. Zo zorg je dat alle jeugdtrainers van vv Drachten dezelfde lijn in de trainingen hanteren, zodat de jeugd allemaal dezelfde basis heeft om mee verder te kunnen. Iedereen krijgt dus dezelfde oefenstof onder ogen. Dat werkt over het algemeen goed”, weet Jacobi.  

Passial: “Daarnaast hebben we ook ouders die training geven, maar die dat nooit eerder hebben gedaan. Je bent op een gegeven moment allang blij dat er iemand voor de groep wil staan. Dan zorgen wij ervoor dat zij ook wat handvatten hebben en dat je hen helpt. We bieden bijvoorbeeld ook trainerscursussen aan. Je krijgt daar veel waardering voor. Ook de ouders zijn leergierig.” 

Hart voor sport

Passial heeft ‘een hart voor sport’, en vindt het daarom leuk om deze functie te bekleden. “Ik vind het spelletje leuk. Bij mij heeft het nooit om het winnen gedraaid, maar dat ik mee mocht doen. En omdat ik nu weer iets kan doen, op wat voor manier dan ook, vind ik dat leuk. Zeker omdat je een ander ook enthousiast kan maken voor de sport.”

Naast de technische jeugdcommissie verzorgt hij de trainingen van de onder-7 tot en met 11, is hij leider bij de onder-10 en coördineert hij binnen de club. “Thuis zijn ze blij dat ik af en toe mijn gezicht laat zien”, grapt hij.  

Jacobi: “Wanneer ik hier ben en ik zie tientallen kinderen over het veld lopen, ze zijn fanatiek bezig ze hebben lol; daar doe je het uiteindelijk voor. Daardoor hoop je dat ze hun hele leven bij vv Drachten blijven voetballen, zodat de spelers van het eerste later vervangen kunnen worden door eigen jeugd.” Dat is ook een doelstelling van de Drachtster club. Eigen jeugd die op niveau komen te voetballen bij de club. “Dat zie je nu ook terug bij het eerste. Het is aan ons en de trainers de taak om dat op gang te houden en jongens door te laten stromen naar de selectie.”  

Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 50 minuten geleden
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 14 uur geleden
Afbeelding
Podiumtechniekdag op 23 maart in De Lawei Cultuur 17 uur geleden
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 20 uur geleden
Afbeelding
Van houten skûtsjes naar ijzeren skûtsjes door Jelmer Kuipers Historie 23 feb, 18:00
Afbeelding
Taxatieavond in Hotel Drachten. Historie 23 feb, 15:00
Het team van Albert Heijn De Marke
Albert Heijn De Marke even dicht voor verbouwing Algemeen 23 feb, 13:21
Al eerder werd er gestunt met grote kortingen bij TinQ.
TinQ stunt opnieuw: 33 minuten tanken voor €1,33 in Drachten Algemeen 23 feb, 12:01