Het jubileum werd gevierd met live-muziek, de onthulling van een nieuw aandenken, glow-tennis en nog veel meer!
Het jubileum werd gevierd met live-muziek, de onthulling van een nieuw aandenken, glow-tennis en nog veel meer!

De Drachtster Lawn Tennis Club viert 100-jarig jubileum met toernooien, feest en een aandenken

Sport

DRACHTEN - Dit jaar vieren verschillende Drachtster sportverenigingen hun jubileum. Zo bestaat de korfbalvereniging 75 jaar en VV Drachten 100 jaar. Ook Drachtster Lawn Tennis Club (DLTC) viert haar 100-jarige jubileum. DLTC is de oudste en grootste tennisvereniging van Smallingerland. Meer dan 500 leden staan dit jaar stil bij deze prachtige mijlpaal, met onder andere diverse toernooien, een feest en de onthulling van een beeld. 

DLTC werd opgericht in 1922 en verhuisde in 1943 naar de huidige locatie in De Folgeren. De eerste banen werden aangelegd op kosten van toenmalige hoteleigenaar Atema, die oog had voor het mooie spel van tennis, maar liever geen gravelschoenen in zijn hotel had. Daarom was er een belletje waarmee tennissers een ober naar de velden kon roepen. Inmiddels is het belletje én het hotel verdwenen en is de club uitgegroeid naar vijftien buitenbanen en vijf overdekte binnenbanen. Bovendien liggen er plannen voor twee padelbanen, een steeds populairdere sport in Nederland. 

In de afgelopen 100 jaar is er veel bereikt op de banen van DLTC. In 1980 bijvoorbeeld, toen DLTC de Friesland Cup in de wacht wist te slepen door een overwinning van 6-4 op Sneek, of in 2001 wanneer een gemengd team in de landelijke competitie naar de tweede klasse weet te promoveren. Waar de club begon als gesloten vereniging waarbij je als lid moest worden uitgenodigd door een bestaand lid, is nu iedereen welkom. Zowel prestatiegerichte spelers weten de weg naar de banen van DLTC, als spelers die gewoon even lekker een balletje willen slaan.

Jubileumactiviteiten

2022 staat in het teken van het 100-jarige jubileum van DLTC. Hilde Busman van de jubileumcommissie vertelt hoe de club de afgelopen maanden al stil stonden bij het jubileum: “Begin van dit jaar stonden er al een aantal activiteiten op het programma, zoals de officiële onthulling van het jubileumlogo. Vanwege de onzekerheid rond corona zijn een aantal van die activiteiten helaas niet doorgegaan. We zijn echter blij dat we in deze zomer wél uitgebreid het jubileum kunnen vieren.” 

DLTC werd opgericht op 12 juni, wat dit jaar op een zondag viel. Busman: “Daarom hebben we besloten om het grote feest te vieren op zaterdag 11 juni, dat vonden de meeste mensen wel fijn.” Tijdens het jubileumfeest is er flink uitgepakt: “Baan 5 en 6 zijn op dit moment buiten gebruik. Het plan is om die in de toekomst in te richten als padelbanen, maar nu bleek het dé perfecte plek te zijn voor een feestterrein.” Vrijwilligers van de club plaatsten een grote feesttent en een podiumtent en de velden stonden vol met biertafels en statafels waar goede gesprekken gevoerd konden worden. Busman: “Daarnaast waren er een aantal foodtrucks om de (oud-)leden te voorzien van een lekker hapje en drankje. De muziek werd verzorgd door een DJ en een live-band.”

Natuurlijk werd er ook getennist op 11 juni. Busman: “Voor de jeugd waren er clinics, die werden verzorgd door de huidige trainers van de club. Volwassen leden kregen training van oud-trainers.” Dat bleek een schot in de roos, want veel leden vonden het leuk om weer eens te spreken en te spelen met de trainers van weleer. Binnen in de hal kon er glow-tennis worden gespeeld, iets wat vooral onder de jeugd erg populair was. 

Naast gezellig en sportieve activiteiten werd er op 11 juni ook een bijzonder beeld gepresenteerd. Een beeld van een spelende tennisster werd onthuld naast de betonnen tennisballen die zijn geplaatst ter ere van het 75-jarige jubileum, 25 jaar geleden. 

Een gemoedelijke en gezellige club

Al met al was de jubileumdag van DLTC een groot succes. “Er hing de hele dag een ontspannen en gezellige sfeer. Er werd met elkaar gekletst, genoten van de muziek en het heerlijke eten en er werd fanatiek meegedaan aan de sportieve activiteiten.” Volgens Busman karakteriseert dat de club: “DLTC is een gemoedelijke en gezellige club. Er wordt fanatiek getennist, maar er is ook altijd tijd voor een praatje met elkaar. Leden voelen zich verbonden met elkaar en er zijn veel vrijwilligers die klaar staan voor de club. Zij organiseren bijvoorbeeld toernooien, zoals het ‘gehaktballen-toernooi’ of het ‘dubbel zo leuk-toernooi’, doen werk in commissies of komen spontaan langs om te helpen. Zondagochtend na het feest stonden er ook weer mensen klaar om te helpen om alles weer aan kant te maken.”

Kennis maken met deze historische en gezellige club? Dat kan natuurlijk altijd! Zo biedt DLTC een speciale ‘Maak Kennis Met Tennis’ training aan voor zowel jeugd- als volwassen spelers in de dop. Natuurlijk kun je ook gewoon lid worden. Als lid heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van alle faciliteiten, de accommodatie en de door de club aangeboden activiteiten. Ga voor meer informatie naar www.dltc.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Zomerse leestips van Bibliotheek Drachten Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Een leuk en inhoudelijk dagje uit op zaterdag 20 augustus Evenement 13 aug, 12:00
Afbeelding
Check dit voor je met de auto op vakantie gaat! Algemeen 13 aug, 08:00
Afbeelding
Jeanne Bieruma Oosting terug in Beetsterzwaag Evenement 12 aug, 15:54
Afbeelding
Het wordt warm! Dit kan je doen om toch koel te blijven Wonen 12 aug, 14:00
Afbeelding
Friezin Laura Vlasblom doet mee aan Expeditie Robinson Samenleving 12 aug, 10:25
Afbeelding
Zo houd je je huisdier koel tijdens de hitte Algemeen 11 aug, 14:00
Afbeelding
Bijeenkomst voor mensen met longkanker en hun familie in Medisch Centrum Leeuwarden Gezondheid 10 aug, 18:00