Topdammer Gabriel Heerema (links)
Topdammer Gabriel Heerema (links)

Hoe Drachten het Mekka van de damsport was

Sport

DRACHTEN - Drachten was het middelpunt van het Friese dammen. Tijdens de hoogtijdagen van Ons Genoegen in Drachten had de club 200/300 leden vanuit heel Friesland. De beste spelers uit Heerenveen sloten zich aan bij de damclub uit Drachten, wat het een gezellige boel maakte. “In de kantine stonden de gehaktballen, patatten en cola altijd klaar”, weet Richard Koot. Hij heeft zich in 1995 aangesloten bij de damclub in Drachten, maar was ver daarvoor al actief bij andere clubs. 

Friesland, damprovincie

Richard begon op zijn 16e met dammen, en komt oorspronkelijk uit Almelo. Op tv zag hij leeftijdsgenoten op tv wedstrijden winnen, wat hem inspireerde. Hij kocht een RC Keller boekje en begon met schaken en dammen. Maar dammen vond hij toch leuker. “Met dammen moet je schijven weggeven, je hebt allemaal trucjes die je kan toepassen. Nadenken, combineren en oplossen. Dat vond ik zo mooi.” In zijn tijd werd dammen een enorme sport, en Friesland was the place to be in de damwereld. In 1972 verhuisde Richard naar Drachten, en leerde hij veel van ervaren dammers. 

Richard leidde ondertussen ook jeugdspelers met succes op. Zijn jeugdspelers schopten het tot het Nederlands kampioenschap. “Ik dacht, deze jongens moeten naar Drachten. De voorwaarde was dan wel dat de club ook landelijk actief zou worden. Na wat wikken en wegen is dat gelukt, en bleek het een enorm succes. Ze vonden het uiteindelijk fantastisch om ook op zaterdag te spelen.” Met deze nieuwe talenten begon het balletje te rollen. Goede spelers uit andere delen van de provincie kwamen naar Drachten toe vanwege de hoge kwaliteit. Het zorgde ervoor dat OG Drachten een team in de hoofdklasse en tweede klasse had.  

Fusie

Maar de Drachtster dominantie kon niet eeuwig duren. Veel spelers gingen bij clubs dichterbij huis spelen, waardoor het ledenaantal van Ons Genoegen slonk. Eind 2019/begin 2020 waren er nog maar vijftien leden actief. Toen begonnen ook de gesprekken met Ultsje Hosper van Damclub Oerterp voor een eventuele fusie. Na 89 jaar Ons Genoegen Drachten hield de damclub op te bestaan, en ging de club verder als Damclub Oerterp-Drachten. 

Online

Dertien van de vijftien leden gingen mee, twee leden stopte vanwege hoge leeftijd en hadden geen zin om naar Ureterp te reizen. Voor de rest is de fusie nu al twee jaar een succes. “Ze hebben daar een hele mooi speelzaal en een fantastische bar. Dat hadden wij in Drachten niet, daar was het soms lastig om een plekje te vinden.” De club heeft nu 30 leden, die vanwege ongelukkige timing de laatste tijd vooral online hebben moeten dammen. “Er werden niet echt toernooien gehouden en onderlinge wedstrijden gingen ook niet door. De meeste actieve dammers zijn toen online gaan dammen. Het was wel echt leuk om online te kunnen spelen.”

Schooldammen

Nu alles weer in het echt kan, gaat dat natuurlijk door. Zo wordt er elk jaar in Ureterp een schooldamtoernooi gehouden. Hiermee komen rond de 90 kinderen in contact met dammen, wat tot een influx van jeugdleden leidt. “Die mooie combinaties, die schijven die je opraapt en de strategie die er aan te pas komt, kinderen vinden dat fantastisch.” Ze leren met dammen om ook tegenover elkaar te zitten, te winnen en de tegenstander een hand te geven. Het is een sociale sport, en de vrienden die je maakt zijn voor het leven. “Veel dammers trekken ook nog steeds met elkaar op. Al die toppers die vroeger tegen elkaar speelden zijn nu gewoon nog vrienden.”

Afbeelding
Kies Koers: “Persoonlijk Leiderschap is jezelf serieus nemen" Gezondheid 17 uur geleden
Afbeelding
Thuiszorg Het Friese Land: “Profiteer van slimme zorgtechnologie!" Gezondheid 21 uur geleden
Afbeelding
Goed schoeisel helpt ONT aan overwinning op Anjum Sport 27 mrt., 16:12
Afbeelding
Opening tentoonstelling 'Waterwerk in Fryslân' Cultuur 27 mrt., 15:00
Afbeelding
VaroCare, de meest efficiënte manier van zwachtelen: “Therapeutische elastische kousen en klittenbandzwachtels" Gezondheid 27 mrt., 12:00
Afbeelding
Convenant Fryslân Werkt: Samen werk maken van werk! Samenleving 26 mrt., 18:00
Afbeelding
Smakelijke geschiedenis van 200 jaar Koloniën op je bord... Culinair 26 mrt., 10:00
Afbeelding
Harlingen populairste Friese woongemeente in 2022 Wonen 25 mrt., 18:00