Afbeelding
Foto: RondOm Vandaag

Eén van de oudste leden, Henk Vaartjes (82), vertelt over de club ‘Het is een fijne club’

Sport 100 jaar vv Drachten

DRACHTEN - Henk Vaartjes (82) is al ruim 55 jaar lid van de voetbalvereniging Drachten en mag zich hiermee één van de oudste leden van de vereniging noemen. Tot drie jaar geleden was hij spelend lid, nog trainend met de veteranen. Nu is hij donateur bij de club uit Drachten.  

Vaartjes groeit op in Beetsterzwaag, waarna hij verhuist naar Veendam. Bij sc Veendam is hij actief als jeugdleider en scheidsrechter. Door zijn werk keert hij in 1967 weer terug in het voor hem vertrouwde Drachten. “Een jaar later vroeg een melkboer, die ik nog kende van vroeger, aan mij of ik wilde voetballen bij vv Drachten.” Dat wilde Vaartjes wel. Zelf schopte hij het nooit tot het eerste elftal, maar op de zondag stond hij steevast langs de lijn bij wedstrijden van vv Drachten. 

Opmars vv Drachten

Wanneer Vaartjes weer in Drachten komt wonen, speelt het eerste elftal van vv Drachten in de derde klasse. De zwart-witten kennen sindsdien een gigantische opmars, door te promoveren naar de landelijke Hoofdklasse. Vaartjes beschouwt dit als de mooiste tijd die hij bij de voetbalclub heeft gehad. Op 21 oktober 1984 mocht vv Drachten in de KNVB Beker thuis aantreden tegen Feyenoord. “Er zaten voorafgaand aan de wedstrijd wel wat ogen en haken aan om alles te organiseren. Achter het doel op de staantribune lagen tegels. Die tegels hebben we voor de zekerheid weggehaald, omdat er ook Feyenoord-hooligans waren meegereisd naar Drachten. Dat was maar goed ook: de tegels waren er anders binnen een mum van tijd uit.” 

Dan de wedstrijd. “We kwamen met 1-0 voor!”, glimlacht Vaartjes terwijl hij klakkeloos de doelpunten en assistgevers opnoemt. “Henk Boeree zorgde voor de 1-0. In de 65ste minuut scoorde Peter Houtman, na een assist van Ruud Gullit, de gelijkmaker voor Feyenoord. Zes minuten later wist Andre Hoekstra er op aangeven van Johhny Rep 1-2 van te maken.”
In de KNVB Beker speelt vv Drachten in eigen huis ook tegen De Graafschap. Die wedstrijd wordt met 0-1 verloren. Ook Ajax komt op bezoek in Drachten. “We verloren met 2-11, maar maakten wel de eerste treffer. Abe Thalen en Appie Alberda waren trefzeker namens de Drachtsters. Voor Ajax scoorden onder andere Piet Keizer, Sjaak Swart, Arie Haan en Johan Cruijff.”  

Veteranen 

Van 1967 tot 2019 is Vaartjes spelend lid. Wedstrijden speelt hij al een tijdje niet meer, maar bij de trainingen met de veteranen was hij altijd van de partij. Het elftal waarin Vaantjes speelt, wordt in 2000 opgeheven omdat de leden stagneren. Vervolgens komt Vaartjes te voetballen in een veteranencompetitie, waarin ze het opnemen tegen allerlei clubs uit de regio. Naast scheidsrechter is Vaartjes ook 15 jaar jeugdtrainer geweest bij de C’tjes, tegenwoordig de onder 15.  

Vaartjes benadrukt dat hij veel respect heeft voor de vrijwilligers van de club. Mensen die werk leveren voor je vereniging, moet je koesteren, zo vindt hij. Hij noemt als voorbeeld Mahmoud Bahrami. Hij ontving dit jaar een lintje van burgemeester Jan Rijpstra, vanwege zijn werkzaamheden bij vv Drachten. “Hij heeft het ook meer dan verdiend. Hij is materiaalman bij de club, en als er bijvoorbeeld een scheidsrechter nodig is, springt hij altijd bij. Ook de bouwploeg levert fantastisch werk.” 

Tot slot wil Henk Vaartjes onderstrepen dat vv Drachten ‘een fijne club’ is. “We hebben hier nooit trammelant.” Vaartjes geniet nog altijd langs de lijn als hij zijn kleindochter ziet voetballen en gaat hij regelmatig naar een training van de veteranen, om met zijn oude ploeggenoten vervolgens gezellig na te zitten. 

De spelers van SC Cambuur balen.
SC Cambuur verliest van Roda en maakt zich op voor bijzondere wedstrijd Sport 1 uur geleden
Hier is Jorrit de Graaf zijn plaaggeest Jan Eisma wél de baas.
Discutabele strafschop en geen plan B nekt ONT Sport 2 uur geleden
film Vanmiddag Zal Het Regenen, met Joke Tjalsma als Bes.
Fabuch, het eerste professionele film- & theaterproductiehuis met volledige dagbesteding Cultuur 3 mei, 12:00
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00