Voorzitter Durk Meijer is trots op wat de club heeft neergezet.
Voorzitter Durk Meijer is trots op wat de club heeft neergezet. Foto: Rob Dijkstra

vv Drachten bestaat honderd jaar!

Sport 100 jaar vv Drachten

DRACHTEN - Voetbalvereniging Drachten viert dit jaar haar 100-jarig jubileum. De Drachtster voetbalclub kent een roemruchte historie, met vele prachtige successen. De laatste jaren komt het eerste elftal uit in de tweede klasse zondag. En dat voornamelijk met eigen jeugd, die de stevige fundering van de club vormt. Dat is ongetwijfeld het gevolg van een stabiel beleid in de afgelopen jaren, want bij Drachten staan drie dingen voorop: veiligheid, respect en plezier. RondOm Vandaag spreekt er over met voorzitter Durk Meijer. 

“Ik ben enorm trots op hoe de club er momenteel op staat”, vertelt de voorzitter tevreden. “De vereniging is stabiel en we zien ondanks de coronacrisis zelfs een stijging in het aantal leden. Voornamelijk in onze jeugdafdeling zijn er heel veel leden bijgekomen. Dat geeft denk ik wel aan dat we op de goede weg zitten”, legt hij uit. De club telt op het moment zo’n 650 spelende leden en dat is toch knap, gezien er in Drachten nog twee voetbalclubs actief zijn. 

De duidelijke visie van de club werpt zichtbaar zijn vruchten af. “Bij ons is iedereen even belangrijk, of je nou in de selectieteams zit, of in de JO10-5. Iedereen telt mee en daarom heeft ieder team ook een (opgeleide) trainer, krijgen ze allemaal passende kleding en krijgen ze dezelfde trainingsstof. Iedereen verdient namelijk dezelfde kansen. Daar staan wij voor”, legt Durk uit. 

Respect en plezier

Daarnaast prijken er op Sportpark de Peppel borden met een ‘elftal’ aan regels. “Die staan voor de normen en waarden van onze club. We behandelen elkaar met respect en gaan sportief met elkaar om. Daarnaast verwachten we van onze leden dat ze ook iets bijdragen aan de club, zodat we het echt samen met elkaar kunnen doen. Zo draait iedereen bijvoorbeeld een keer een bardienst en zijn er heel veel oudere leden die een jeugdteam onder hun hoede hebben. Dat soort dingen ben ik enorm trots op, want we dragen op die manier allemaal iets bij aan de club. Zo hoort het vind ik ook.”

“Bij ons is iedereen even
belangrijk, of je nou in de selectieteams zit, of in de JO10-5.”

G-voetbal en damesvoetbal

Andere wezenlijke onderdelen binnen de club zijn het G-voetbal en damesvoetbal, waar Durk eveneens erg trots op is. Het zijn de belangrijke maatschappelijke waarden waar vv Drachten voor staat. “We omarmen het G-voetbal eigenlijk al jaren, dat is echt het visitekaartje van onze club. Het is echt geweldig om te zien en het plezier spat er vanaf. Daarnaast hebben we een samenwerking met Drachtster Boys en Boornbergum om het damesvoetbal op de kaart te zetten. Daar vertelt mijn collega Marike Vieberink jullie verderop in de krant alles over.” 

Spetterend jubileumfeest

Oftewel, het gaat goed met de club. Prestaties in combinatie met plezier en respect staan aan de basis bij de Drachtster trots. Trouwe leden, die ook in coronatijd betrokken blijven bij hun club. Het jubileumfeest op zaterdag 10 september gaat ongetwijfeld een spektakel opleveren. Met een prachtige wedstrijd tussen Oud Drachten en Lucky Ajax, een optreden van de bekende straatvoetballer Tiki Taka Touzani, live muziek en een DJ belooft het een geweldige dag te worden. Overigens kunnen oud leden zich nog altijd opgeven voor de reünie. Dat kan door een email te sturen naar reunie100jaar@vvdrachten.nl.

Trouwe sponsoren

Een prachtig jubileumfeest is overigens niet mogelijk zonder de steun van de trouwe sponsoren van de club. Durk wijst naar het veld en lacht trots: “Kijk eens rond, het hele veld hangt vol sponsorborden. We zijn zelfs al begonnen met het vullen van het fietsenhok, omdat we gewoon geen ruimte meer over hebben”, glundert de voorzitter trots. “We zijn dan ook erg dankbaar dat de sponsoren ons steunen, maar ik wil ook een groot compliment geven aan de sponsorcommissie. We zijn erg trots dat zoveel sponsoren hun naam aan onze club willen verbinden, sommigen al 60 jaar!” 

Feestcommissie verdient een pluim

Ook de organisatie van het jubileumfeest verdient een pluim. “Het programma staat als een huis en niet met de minste namen. We gaan zorgen dat het een fantastisch jubileumfeest wordt en de feestcommissie zal verderop het programma nog even toelichten.” 

Handhaving tweede klasse

Als klap op de vuurpijl handhaafde het vlaggenschip van Drachten zich in de tweede klasse K, door op zondag 19 juni met 2-1 te winnen van VV Dronrijp. Het was aanvoerder Jeffrey Mast die de Drachtsters in extase bracht, door de bal in de verlenging feilloos in de kruising te schieten. Noem het toeval, maar dat de selectie van Drachten uit ‘eigen’ jongens bestaat en zo’n teamprestatie weet te bewerkstelligen, is natuurlijk een buitengewoon knappe prestatie. Een prachtige kers op de toch al zo versierde taart dit jaar.

Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 13 uur geleden
Afbeelding
Podiumtechniekdag op 23 maart in De Lawei Cultuur 16 uur geleden
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 19 uur geleden
Afbeelding
Van houten skûtsjes naar ijzeren skûtsjes door Jelmer Kuipers Historie 23 feb, 18:00
Afbeelding
Taxatieavond in Hotel Drachten. Historie 23 feb, 15:00
Het team van Albert Heijn De Marke
Albert Heijn De Marke even dicht voor verbouwing Algemeen 23 feb, 13:21
Al eerder werd er gestunt met grote kortingen bij TinQ.
TinQ stunt opnieuw: 33 minuten tanken voor €1,33 in Drachten Algemeen 23 feb, 12:01
Afbeelding
Erfgoedvrijwilligers Fryslân in kaart gebracht Samenleving 22 feb, 18:00