Het bestuur van de Smalena Loge: Henk Ongena, Frans Boersma, Jan van Kampen, Annemarie Holkema en Klaas Haan
Het bestuur van de Smalena Loge: Henk Ongena, Frans Boersma, Jan van Kampen, Annemarie Holkema en Klaas Haan Foto: RondOm Vandaag

Uniek: De mannen en vrouwen van de Odd Fellows-loge in Drachten gaan samen verder

Samenleving

DRACHTEN - The Independent Order of the Odd Fellow (IOOF) is een wereldwijd genootschap waar van oorsprong drie kernwaarden centraal staan: vriendschap, liefde en waarheid. Elke loge, een lokale vereniging, komt samen om te spreken over deze waarden en hier invulling aan te geven. In Drachten waren dat, tot voor kort, de Smalena Loge voor de mannen en de Athene Rebecca voor de vrouwen. Op dinsdag 5 maart gingen deze twee loges samen verder, iets wat uniek is voor de Odd Fellows. We spreken daarover met hun bestuur, die nu ook voor het eerst bestaat uit zowel mannen als vrouwen. 

Dinsdagmiddag 1 maart 2022 mochten we langskomen in de loge van de Odd Fellows in Drachten. De plek waar zij bijeenkomen, aan de Stationsweg 56, was mij nog nooit opgevallen, terwijl ik toch mijn hele leven al in Drachten woon. Gek ook, want als je het gebouw eens goed bekijkt, springt het juist wel in het oog. Het logo van de IOOF, de drie schakels die staan voor hun drie kernwaarden, prijkt prominent aan de voorgevel. We worden vriendelijk ontvangen door Annemarie Holkema, de notulist, en worden daarna verwelkomd door de overige leden van het bestuur die al klaar zitten voor het interview. 

De Drachtster loge van de Odd Fellows bestaat sinds de samensmelting uit 31 leden. Het bestuur zorgt ervoor dat alles in goede banen loopt. Ze stellen zich allemaal aan ons voor terwijl Frans Boersma, de voorzitter van de loge, koffie en thee voor ons zet. Henk Ongena, de secretaris en Klaas Haan, de penningmeester zitten bij ons aan tafel, net als Jan van Kampen, ceremoniemeester en degene die ons heeft benaderd over dit nieuws. 

Drie kernwaarden

In de ruimte waar we zitten komen de leden van de loge elke dinsdagavond samen. Voor de bijeenkomst drinken ze er koffie en na de bijeenkomst, die in een andere ruimte plaatsvindt, praten ze er met elkaar. Alles wat ze doen, doen ze met hun drie kernwaarden in hun achterhoofd: vriendschap, liefde en waarheid. 

Tijdens de bijeenkomst, waar rust centraal staat, passeren verschillende ritualen de revue. Deze bijzondere gebruiken verbindt de Drachtster loge met loges over de hele wereld. Ook rijken de leden elkaar bouwstenen aan tijdens de bijeenkomst, vertelt Klaas Haan: “Bouwstenen zijn verhalen over de dingen die een lid interesseert. Dit kan een mooie reis zijn, of een goed doel, of een verhaal over een persoon die hen inspireert. We vertellen elkaar verhalen op basis van vriendschap. Daarom zitten er in onze bijeenkomstruimte geen ramen. Daarmee willen we laten zien dat alles wat we hier zeggen vertrouwelijk is en dat het binnen onze eigen muren blijft.” Tijdens de bijeenkomst is er geen ruimte voor discussie, zeker niet over geloof of politiek. Na de bijeenkomst gaan de leden met elkaar in gesprek over de bouwstenen waarnaar ze hebben geluisterd en over de dingen die spelen in hun leven. 

Wat zijn de Odd Fellows?

De Independent Order of the Odd Fellows is een vereniging dat niet politiek of godsdienstig is. De drie waarden, vriendschap, liefde en waarheid, zijn belangrijk in het leven van Odd Fellows. Het is iets dat ze in het dagelijks leven willen uitdragen. Daarover vertelt Annemarie: “We zijn ons ervan bewust dat we midden in de samenleving staan en dat we dus ook verantwoordelijkheid dragen voor de gemeenschap. Dit doen we door maatschappelijk actief te zijn.” De Odd Fellows zamelen bijvoorbeeld geld in voor goede doelen, kijken om naar mantelzorgers en zijn bezig met thema’s als eenzaamheid onder ouderen. 

Odd Fellows en Rebekkas, zo heten de vrouwen van de vereniging, hangen vaak niet aan de grote klok dat zij horen bij de IOOF, maar dragen wel elke dag uit waar ze in geloven. Jan van Kampen: “Uit mijn eigen ervaring kan ik zeggen dat mensen die Odd Fellow zijn dit nauwelijks uitspreken, maar dat je het toch kan merken. Zo had ik een keer een chef die echt een soort tweede vader voor ons was, zo sympathiek en oprecht was hij. Later bleek dat hij Odd Fellow was.”

De IOOF is van oorsprong een gesloten vereniging, je kan bijvoorbeeld niet zomaar lid worden van een loge maar je moet uitgenodigd worden door iemand die al lid is. Daardoor hebben ze een mysterieuze reputatie en worden ze soms met argwaan beschouwd. Jan: “Maar we zijn geen geheime sekte, absoluut niet. We willen af van die geheimzinnigheid, alles moet wat opener.” Daarom organiseert de Smalena Loge bijvoorbeeld open avonden, zodat buitenstaanders kennis kunnen maken met de IOOF en hun waarden.

Samensmelten van de Odd Fellows en de Rebekka’s

Langzaam opent de IOOF zich voor de buitenwereld. Het landelijk bestuur ziet dat dat nodig is, want het ledenaantal staat al jaren stil. Dat was ook de reden waarom de Rebekka’s op zaterdag 5 maart intrekken bij hun broederen, de mannelijke Odd Fellows. Annemarie: “Net zoals bij veel verenigingen lukte het ons niet om een voltallig bestuur op te bouwen, dus dan moet je verder kijken.” De Odd Fellows en de Rebekka’s hebben daarom besloten samen te werken, iets wat je nog niet zoveel ziet. Jan: “We zijn één van de drie gemengde loges in Nederland.” 

Zowel de mannen als de vrouwen vinden het een aanwinst dat ze nu met elkaar samenkomen. Frans: “We kunnen van elkaar leren en onze ritualen verbinden ons met elkaar.” De samensmelting is dan ook feestelijk gevierd, op de manier zoals Odd Fellows dat doen: met hun bijzondere ritualen en vriendschappelijke gesprekken.

Ben je nieuwsgierig geworden naar waar de Odd Fellows voor staan. Ga dan naar www.oddfellowsdrachten.nl voor meer informatie over de IOOF en hun open avonden.

De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 2 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 14 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 16 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 22 uur geleden
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
Charmante en grappige Jip op zoek naar een nieuw thuis Verhalen uit de buurt 26 mrt, 12:00