Afbeelding
Foto: Rob Dijkstra

Column Rijkele Dijkstra: Valentijnsdag

Column

Volgens traditie vier ik samen met mijn vrouw op 14 februari Valentijnsdag. Een dag waar geliefden elkaar wat extra aandacht geven en naar elkaar uitspreken dat ze van elkaar houden. Voor de één kan het een dag zijn om naar uit te zien en voor de andere is het commerciële bullshit. Voor mij en mijn vrouw is het elk jaar een mooi moment om onze liefde voor elkaar te bevestigen. Dit kan natuurlijk op elk moment van het jaar, maar deze ene dag staan we er even extra bij stil.

Als je een beetje in de geschiedenis duikt van Valentijnsdag dan kom je tot de ontdekking dat deze dag een behoorlijk lange geschiedenis heeft. In het jaar 496 riep de toenmalige Rooms Katholieke paus Gelasius, 14 februari uit tot de dag van de Heilige Valentijn. Er zijn zelfs beweringen dat de dag afstamt van een Romeinse feestdag. Zoals het nu gevierd wordt is al  vanaf de 14e eeuw. Het blijkt dus dat Valentijnsdag niet zomaar een door de commercie ingestelde dag is.

Ikzelf trek deze dag graag wat breder. De liefde voor je partner is natuurlijk belangrijk maar er kunnen natuurlijk veel meer mensen zijn waar je op een andere manier van houdt. Waarom deze mooie dag niet vieren met een zeer goede vriend of met een familielid waar je net wat meer mee hebt dan gemiddeld. Laat het een dag zijn dat we de ellende die er op deze wereld heerst even vergeten en onze aandacht volledig richten op een geliefde naaste. Een bloemetje of een heerlijk diner doen het natuurlijk altijd goed maar gewoon even wat extra aandacht voor die ene speciale persoon, dat is mooi! 

Geen Valentijn? Ga dan op zoek naar de liefde of die echte vriend en ontdek het fijne van deze bijzondere dag.

Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 8 uur geleden
Zomer
Zomerpakkettenactie Present Smallingerland Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 14 uur geleden
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00