Afbeelding

Column Rijkele Dijkstra: De overheid past goed op zichzelf

Column

Regelmatig wordt er gemeld dat er overeenstemming is bereikt over een nieuwe CAO voor (semi) overheidsinstanties. Er wordt met veel belastinggeld gesmeten door onze ambtenaren onder het mom van het oplossen van werkdruk, personeelstekorten, inflatie en de concurrentie met het bedrijfsleven. Daarnaast werd er deze week door de onderwijsbond ook nog maar even gepleit voor gratis opleidingen voor studenten aan pabo’s enz. Het blijkt zelfs dat deze regeling er al is voor diverse andere beroepen bij (semi)overheidssectoren. Ja, dan begint het bij mij wel te kriebelen om er wat van te zeggen.

Als ondernemer heb ook ik er last van dat er krapte is op de arbeidsmarkt. Hierdoor moeten we extra ons best doen om nieuwe collega’s te vinden en willen we graag onze huidige medewerkers behouden. Niet alleen wij, maar heel veel branches hebben moeite om gekwalificeerde mensen te vinden. Voor banen in het bedrijfsleden kun je geen gratis onderwijs volgen. Wil je dit nu voor bepaalde beroepen bij (semi)overheidssectoren wel gaan doen, dan ben je als overheid goed bezig om een klasse-maatschappij te stichten waarbij (semi)ambtenaren meer voordeeltjes hebben dan werknemers in het bedrijfsleven. 

Waarom kijkt de overheid eerst niet eens naar het hoe en waarom er zoveel ziekte en verloop is bij vele (semi)overheidsinstanties. Werkdruk en personeelstekorten zijn vaak te verhelpen door het parttimegehalte te verminderen en werkprocessen te verbeteren. Met geld smijten is geen oplossing, dit is kortetermijndenken. 

Het bedrijfsleven heeft niet de mogelijkheid om maar met geld te (blijven) smijten. Juist door de oplopende uitgaven van de overheid hebben ze steeds minder te besteden. De overheid financiert hun uitgaven door de belastingdruk bij het bedrijfsleven en hun ondernemers te verhogen. Ik vind het erg dom dat je de levensader van Nederland langzaam gaat afknijpen en hierdoor wellicht een levensbedreigend infarct creëert.

Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 4 uur geleden
Zomer
Zomerpakkettenactie Present Smallingerland Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 10 uur geleden
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00