Geen punten voor ONT in Ryptsjerk

RYPTSJERK - Afgezien van de eerste tien minuten van de wedstrijd kon ONT geen moment een vuist maken tegen Rijperkerk. De tegenstander kwam vrij snel op 1-0 en verdedigde die voorsprong met spel dat bijna zeer aan de ogen deed. Maar effectief was het wel. ONT wist er geen raad mee en kon de kort voor rust opgelopen 2-0 achterstand in de tweede helft niet wegwerken. Het bleef bij 2-0.

Eigenlijk ging het al fout voor ONT vóór de wedstrijd. In het programmablad van Rijperkerk werd de verslaggever van ONT niet geheel objectief genoemd en ONT was afkomstig uit de dorpen Oudega-Nijega-De Tike. Toch twee omissies.

Na de zeges op de nummers twee en drie van de ranglijst Hardegarijp en ONR bleek de nummer vier van de ranglijst dus te sterk voor ONT. Rijperkerk is voor ONT de laatste jaren een lastig te nemen horde. Sinds 2018 waren er acht ontmoetingen en daarvan won Rijperkerk er vijf. En dat was altijd op basis van fysieke kracht. Het was zaterdag niet anders.

ONT startte wel voortvarend aan de wedstrijd. Net als vorige week tegen ONR nam ONT het voortouw en waren er kansen. Hielke Knippels vuurde vanaf dertig meter net naast en Janco van der Veen noopte Rijperkerk doelman Redmer Jorna tot een redding. Maar, net als vorige week betekende de eerste beste keer dat Rijperkerk in de buurt van de ONT goal kwam ook een doelpunt. Het begon bij een foute ONT pass op het middenveld waarna de thuisclub de ontstane overtalsituatie uitbuitte. Lammert van Althuis tekende zijn veertiende treffer aan.

ONT doelman Hidde Ament hield daarna Van Althuis twee keer van scoren af, anders was de achterstand voor ONT al vóór rust niet te overzien geweest. ONT zette aanvallend niets tegenover het spel van Rijperkerk. Dat spel van de thuisclub was er vooral op gebaseerd het ONT onmogelijk te maken te voetballen. Zonder dat daarbij, op enkele uitzonderingen na, zélf aan voetballen werd gedacht. Dat is ook een methode om punten te behalen en die kan niet onwettig worden genoemd. De 2-0 vlak voor rust hielp Rijperkerk natuurlijk nog meer in het zadel. Die treffer was een déjà vu uit de periode dat ONT matig presteerde. Uit een corner van ONT werd de bal een vangbal voor Jorna waarna de Rijperkerk doelman de bal razendsnel transporteerde naar zijn voorwaartsen. De ONT verdediging maakte een grove inschattingsfout en opnieuw Van Althuis profiteerde.

De tweede helft zal ONT begonnen zijn met de intentie om nog wat van de wedstrijd te maken. Maar, de Opeindenaren moesten al snel toezien hoe Robert van der Laan en Van Althuis er in een gezamenlijke inspanning bijna de 3-0 op het scorebord kregen. ONT mocht in het tweede bedrijf wel wat meer de bal hebben, verder dan een schot van Keimpe Jacobi (over), een inzet van Marten Folkersma (voorlangs) en een doelpoging van Chris Visser kwam het niet.

Folkersma kwam samen met Jan Brouwer in de 65e minuut in de ploeg. Het leek er op dat ONT coach Tjerk Koops, hij zat weer op de bank na twee weken afwezigheid, een plan B lanceerde. Van der Veen zakte uit de spits een positie terug. Waar verwacht werd dat ONT achterin één op één ging spelen, zakte ook Hielke Knippels min of meer een linie terug. Van een ONT overtal op het middenveld kwam het dus niet. Toch kreeg ONT een kans op de aansluittreffer. Freerk Veenstra bracht vanaf de achterlijn Jacobi in stelling. Het schot was in de gedachten van veel ONT’ers al een doelpunt, de voet van Jorna hield een treffer tegen. Het slotakkoord van de wedstrijd was voor Rijperkerk. Nog een tegentreffer bleef ONT bespaard. Victor van de Wetering kon een fraaie aanval van Rijperkerk niet afronden en Jurrian Schievink schoot over. De prima leidende scheidsrechter Dobma uit Assen floot daarna voor het einde.

En zo leed ONT een zure nederlaag tegen een team dat na een mindere periode op zoek was naar resultaat. Dat werd gevonden tegen ONT dat in deze wedstrijd niet thuis gaf. Dat past ook wel in het wisselvallige seizoen dat ONT doormaakt. De fraaie serie van ONT in de afgelopen weken wordt dan toch weer doorkruist door een wedstrijd die daar totaal niet in past. Duidelijk is wel dat er nog de nodige punten moeten worden behaald om verblijf in de derde klasse veilig te stellen.

De eerstvolgende wedstrijd voor ONT is op zaterdag 4 mei, thuis tegen Zwaagwesteinde. Aanvang wedstrijd 15.00 uur.

Sjouke Walinga

film Vanmiddag Zal Het Regenen, met Joke Tjalsma als Bes.
Fabuch, het eerste professionele film- & theaterproductiehuis met volledige dagbesteding Cultuur 6 uur geleden
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Op je laptop kun je goed research doen naar de oorlog in jouw buurt.
Op zoek naar de oorlog van Drachten Historie 30 apr, 08:00