Afbeelding
Foto: Rob Dijkstra

Column Rijkele Dijkstra: Andere omgeving doet denken

Column

Als je, zoals ik nu, heerlijk op vakantie bent in een ander land dan ga je toch al snel vergelijken met thuis. Ik ben voor het eerst de oceaan overgevlogen richting de U.S.A. en ben bezig met een prachtige rondreis door het westen. Vooraf heb je toch een bepaald beeld bij het land dat je gaat bezoeken en wellicht enige vooroordelen. Ik moet zeggen dat ik positief verrast ben. 

Allereerst moet ik zeggen dat men over het algemeen super aardig en vooral erg beleefd is. Wellicht is dit er commercieel ingesleten, maar wie je ook treft, iedereen is erg attent. Iets wat ik zeker ga meenemen naar NL. Natuurlijk kom je in de grote steden ook wel minder leuke dingen tegen, zoals het grote aantal zwervers die op straat leven.

In gesprekken met Amerikanen heb je het snel over de verschillen tussen onze landen. Zij kijken op bepaalde vlakken best wel jaloers naar Europa. Naast dat ze Europa cultuurhistorisch prachtig vinden, zijn toch vooral onze sociale stelsels iets wat ze missen. Wij mogen onze handen dichtknijpen als we naar onze zorgkosten kijken. Een normaal Amerikaans gezin betaalt al snel 1500 dollar in de maand aan zorgpremie en dan hebben ze ook nog een mega eigen risico. Vandaar dat er veel zorg niet wordt afgenomen en hierdoor echt wel problemen kunnen ontstaan. Dan hebben wij het in Europa maar goed voor elkaar.

Verder heb je in het verkeer best wel een paar regeltjes die we in Europa zouden kunnen invoeren. Ook hier maakt een stukje fatsoen bepaalde verkeerssituaties best wel makkelijk. Daarnaast moeten wij in NL eens gaan begrijpen dat we in een overvol landje leven en dat daar nadelen aan kleven. Luchthavens en autosnelwegen liggen in de USA direct aan prachtige woonwijken en hier is dat gewoon. 

Afbeelding
Column Désirée van Dijk-Attema: Nat en nog meer onzekerheid Column 8 uur geleden
Afbeelding
Beetje noorderlicht voor ONT na winst op Opende Sport 14 uur geleden
Vanaf mei gaat Oink! verder onder de vlag van Kinderwoud.
Oink! peuteropvang wordt onderdeel van Kinderwoud Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
SC Cambuur neemt in stijl afscheid van het Cambuurplein Sport 17 uur geleden
Nordic Walking is een ontzettend goede sport voor mensen met de ziekte van Parkinson.
Stichting Parkinson in Beweging stopt Sport 12 mei, 12:00
Afbeelding
'KV Drachten is een vereniging voor iedereen' Sport 12 mei, 10:00
Afbeelding
De kracht van bewustwording Gezondheid 11 mei, 12:00
Marjolein en haar dochter Cheyenne.
'Blijf niet wachten, je moet nu doen watbelangrijk voor je is, je leeft nu!' Persoonlijke verhalen 11 mei, 10:00